Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Yatırımcı bu yıl çok dikkatli olmalı!" - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        HABERTURK.COM Ekonomi Müdürü Barış Erkaya, Bloomberg HT'de İpek Kaplan'ın sorularını yanıtladı. 8-9 Şubat İnternet Güvenliği Günleri nedeniyle Bloomberg HT'deki canlı yayına katılan Erkaya, şunları söyledi:

        "Türkiye'de internet kullanımı çok hızlı artmakla birlikte, dünya ortalamasına baktığınız zaman çok ileri seviyede değil. Hızlı artışla birlikte internet güvenliği de önem kazanıyor. Özellikle mobil cihazların hızlanmasıyla birlikte finansal işlemlerimizi ve günlük ihtiyaçlarımızı da buralardan karşılamaya başladık. Bu cihazları kullanan herkes internetten sınırsız bilgiye ulaşımın yanında çok ciddi bir riskle karşı karşıya. Bu nedenle dünyada son altı yıldır böyle bir gün belirlendi, "Güvenli İnternet Günü". Türkiye de son iki yıldır bunu benimsedi ve kutluyor. Bu sene de 8-9 Şubat Güvenli İnternet Günleri olarak belirlendi. Günlük, global bazda dönen e-posya sayısı 294 milyar, bunun yüzde 90'ı spam. Bunların içerisinde çok sayıda zararlı yazılım var. Bilgisayarı her kullandığımız aşamada bir virüs tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Eğer banka işlemlerimizi bununla yapıyorsak, biz de risk altındayız. Burada güvenli internetten kasıt, çocukların, interneti kullanımını güvenli hale getirmekten bahsediliyor. Yetkililer bununla ilgili çeşitli önlemler alıyor. Çocuk pornosu üzerine ciddi cezalar var. Ama burada anne ve babalara görev düşüyor."

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        MERKEZ BANKASI'NIN SON DÖNEM POLİTİKALARI

        Merkez Bankası'nın son dönem politikalarını da değerlendiren Barış Erkaya, şöyle devam etti: "Merkez Bankası'nın açıklamaları biraz daha uzun vadede bize perspektif çizen bir şey. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarıyla ilgili bundan sonraki tavırlarını doğrudan olarak etkileyebilecek bir şey. Fakat bu sırada, fırsatları değerlendirmeyecek değil tabii ki. Ne yabancı yatırımcı ne de yerli yatırımcı. Burada beklenti bankacılık sektörüne ilişkin beklenti. Bankacılık sektörüne yaptırılan uygulamalar, Merkez Bankası politikaları, hükümetin uygulamaları aslında 2011 yılı bilançoları üzerinde daha fazla etkide bulunacak şeyler. 2010 yılı üçüncü çeyreğe kadar çok yüksek gelen karlar sadece bankacılık değil, Türk Telekom'un da karları açıklandı büyük bir yükseliş var, bankacılık karları 2010 yılı son çeyreğinde de ciddi şekilde artacak. Merkez Bankası kararlarının banka karlarına etki yaratması gibi önemli bir fırsat olabilir. Bu nedenle yabancılar bu strateji içerisinde kısa vadede değerlendirme yapıyorlar. Fakat faizlerdeki yükseliş biraz daha hassas dengelerden kaynaklanıyor. Gelişmiş piyasalardan gelişmekte olan piyasalara bir fon kaçışının yansıması var. Aynı zamanda bankacılık sektörünün bundan sonraki alacağı pozisyonun da bir göstergesi. Kısa vadede fırsat bankacılık sektörünün kârları, uzun vadede Merkez Bankası ve gelişmekte olan piyasalara fon kaçışının piyasa trendini belirleyecek gibi görünüyor. Bu yıl çok ciddi bir dalgalanma yılı İMKB'de. Bu yüzden yatırımcıların çok dikkatli olması gerekiyor. Sektörler açısından, piyasada çimento, gıda sektörü kârlıdır. Spor hisseleri özeldir. Spesifiktir. Bu hareketlilik devam edecektir."

        Enflasyon değerlendirmelerinde de bulunan Erkaya, şunları söyledi: "Enflasyon cephesindeki gelişmelerin çok uzun süre devam edeceğini zannetmiyorum. Özellikle gıda enflasyonuyla ilgili çeşitli kademelerden de açıklamalar yapıldı. Gıda gibi önemli alanlardaki fiyat artışlarının Mısır ve Tunus'taki gelişmelerden etkilendiği söyleniyor. Enflasyonun MB seviyelerine uyum göstereceğini düşünüyorum"

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa