Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk taksiye ABD'de protesto - Makro Ekonomi Haberleri

        New York'ta şehir içinde ücretsiz dağıtılan Metro gazetesine verilen ilanda, şehirde 2013 yılından itibaren hizmet vermeye başlayacak taksiler için açılan ihalede finale kalan üç firmadan biri olan Türk şirketi Karsan protesto edildi.

        Nükleer İran'a Karşı Birlik Derneğince verilen ilan, gazetenin birinci sayfası ile arka sayfasında yer aldı.

        İlanda, finale kalan iki firma Karsan ve Nissan'ın İran ile ticaret yapması eleştirilirken, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın sarı New York taksisi içinde ön koltukta otururken çizilmiş bir karikatürü de bulunuyor.

        Gazetenin ön sayfasında, ''New York'ta geleceğin taksisini hangi firma yapmalı?'' sorusuna yer verilirken, arka sayfasında ise, Karsan ve Nissan firmalarına ilişkin fotoğraflar ile ''İran ile ticaret yapan hiçbir firmanın New York'ta ticaret yapamayacağını New York'lu yetkililere söyleyin'' ifadeleri yer aldı.

        Aynı derneğin internet sitesinde de finale kalan iki firma Karsan ve Nissan ağır bir şekilde eleştirilirken, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'e yapılan çağrıda, İran ile ticaret yaptığı iddia edilen iki firmanın finalistler arasından çıkarılması gerektiği belirtildi.

        New York'ta özellikle metrolarda ve otobüs duraklarında ücretsiz dağıtılan günlük Metro gazetesinin önemli bir okuyucu kitlesi bulunuyor.

        "İRAN'DA BAĞLANTIMIZ YOK"

        Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş. ise bugün itibariyle Karsan'ın İran'da yer alan herhangi bir şirket veya kurum ile herhangi bir finansal, ticari veya endüstriyel bağının veya ilişkisinin bulunmadığını bildirdi.

        Karsan'dan yapılan yazılı açıklamada, kendi markasının yanı sıra Peugeot, Citroen, Renault Trucks, Hyundai ve BredaMenarinibus gibi şirketler için üretim yapan Karsan'ın, uluslararası ilişkilere sahip köklü bir otomotiv firması olduğu ifade edildi.

        Karsan'ın, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir çok firma gibi, kendi kurumsal değerleri, iş ahlakı ve yürürlükteki ilgili kanunlar çerçevesinde İran ile ticari ilişkide bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        ''Bu faaliyetin tamamı geçmiş dönemlerde Karsan tarafından sonlandırılmıştır. Bugün itibariyle Karsan'ın İran'da yer alan herhangi bir şirket veya kurum ile herhangi bir finansal, ticari veya endüstriyel bağı veya ilişkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Karsan'ın mevcut ve geçmiş ticari faaliyetlerinin New York Taxi ihalesine hukuki açıdan olumsuz etki etmesi beklenmemektedir. Gerek sahip olduğu bilgi, deneyim ve beceri gerek New York Taxi ihalesi sürecinde gelinen nokta dikkate alındığında, bugün, rahatlıkla ve büyük bir güven içinde Karsan'ın on yıl boyunca New York'un taksilerini üretebilecek en güçlü adaylardan biri olduğunu söylemek mümkündür.''

        New York'ta Metro gazetesine verilen ilanda, İran'la ticaret yaptığı ifade edilen Karsan'ın ihaleye girmesi eleştirilmişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa