Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Gençlerin önü açılmalı' - Makro Ekonomi Haberleri

        Çift haneli büyüme oranının ardından TÜİK Tarafından açıklanan yüzde 10,5'e gerileyen işsizlik rakamları genç iş adamlarını umutlandırdı. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarının başında genç nüfusun işsizlik oranlarını gösteren İstanbul Genç İş Adamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, “Açıklanan rakamlar gençler için umut oluşturmaktadır. Nüfusun büyük bölümünü oluşturan gençlere yeni iş imkanlarının sağlanması ekonomimizi güvence altına alacaktır. İşsizlik oranlarındaki azalma küresel kriz sonrası ekonomideki iyiye gidişin somut verilerini ifade etmektedir. Türkiye bir an evvel referandum tartışmalarını bir kenara bırakarak gençlere iş imkanlarını gündemine almalıdır” dedi.

        İşsizlik sorununun halen ekonomi için en büyük tehditlerin başında yer aldığına dikkat çeken İGED Başkanı Hüseyin Ataol, “Türkiye bütün dünyanın hayran olduğu genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Buna karşın iş piyasası vasıflı-iyi eğitilmiş eleman bulma konusunda sıkıntılar çekmektedir. İyi yetişmiş ve kalifiye genç nüfusun başaramayacağı iş yoktur. Gençlerin iş hayatına dahil edilmesi ekonomimizin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Bu anlamda da devletin gençlere ön yak olarak çeşitli teşvikler sunması gerek. Türkiye’de devletin genç girişimciliği destekleyen uygulamaları var. Fakat yetersiz. Daha gidilecek çok yol var. Özellikle eğitim sistemi bilgi odaklı öğretim sunuyor. Pratik uygulama ve girişimciliği tetiklemede yetersiz kalıyor. Bu alanda atılması gereken adımlar var. Ayrıca bilgi desteği, ucuz yatırım kredisi, verginin azaltılması, devlet desteği, ucuz enerji gibi alanlarda iyileştirme yapılabilir. KOBİ ölçeğinde işletmeye sahip genç girişimcilere birleşmeler konusunda destek verilmeli. Devlet KOBİ’ler arası birleşmeleri destekleyerek, büyüme ve atılım yapmada ön ayak olmalı” diye konuştu.

        Büyüme rakamları, bütçe açığı, işsizlik oranları, ihracat rakamları, borsa verileri gibi alanlarda yaşanan olumlu gidişatın sevindirici olduğunu anlatan Ataol, “Türkiye elde ettiği bu rüzgarı doğru kullanarak yeni atılımlar sağlayabilir. Kısır siyasi tartışmalar bir kenara bırakılarak acilen ekonomi ilk gündemimiz olmalı” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa