Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kadın girişimciler için "yarısı benden" kampanyası - Makro Ekonomi Haberleri

        Tarım Bakanlığı, bu yıl dağıtmayı planladığı hibeler için, "yarısı benden" kampanyası başlattı. Kadın girişimcilere öncelik verilen proje kapsamında kolları sıvayan Bakan Mehdi Eker, "Girişimcimize, ‘500 bin liralık tesis kur, yarısı bizden' diyoruz. Tesis kuranların sermayesine ortağız ama kârına ortak değiliz" dedi.

        HASAN ÖYMEZ / ANKARA

        hoymez@htgazete.com.tr

        Tarım Bakanlığı, bu yıl dağıtmayı planladığı hibeler için, "yarısı benden" kampanyası başlattı. Kadın girişimcilere öncelik verilen proje kapsamında kolları sıvayan Bakan Mehdi Eker, "Girişimcimize, ‘500 bin liralık tesis kur, yarısı bizden' diyoruz. Tesis kuranların sermayesine ortağız ama kârına ortak değiliz" dedi.

        Yatırım yardımları için bu yıl bütçeden 600 milyon TL ayıran Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, destek ödemelerini dağıtmaya başladı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, projelere yönelik hibe desteklerinin, yatırım başlangıcında öz kaynakları yetersiz ama projeleri sağlam ve gerçekçi girişimcilerin de tarım sektörüne girmesini sağlayacağını söyledi.
        "SERMAYEYE ORTAĞIZ AMA KARA DEĞİL"

        Eker, "Girişimcimize, ‘500 bin liralık tesis kur, yarısı bizden' diyoruz. Tesis kuranların sermayesine ortağız ama kârına ortak değiliz. Girişimcimize, ‘Güle güle çalıştır, istihdam oluştur, kazan, sonra da hep beraber güle güle harcayın' diyoruz. Daha bir ay önce Samsun'da bu hibe destekleriyle oluşturulan 55 ayrı tesisi aynı anda açıp hizmete soktuk. Bu desteklerimiz artarak devam edecek" diye konuştu.

        KADIN GİRİŞİMCİLER ÖNCELİKLİ

        Yaklaşık dört yıl önce başlayan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı", kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile basınçlı sulama sistemleri konularında yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımları teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje, gerçek ve tüzel kişiler dışında kadın girişimciler ile çiftçi örgütlenmelerine öncelik tanıyor.

        FİNANS DESTEĞİNDE ÇEVRECİ KRİTERLER

        Programın amacı, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin meydana getirilmesini hedefliyor.

        Program kapsamında tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik olarak; yeni tesislerin yapımı, mevcut tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi ile yarım kalmış tesislerin tamamlanmasına yönelik yatırımlara, biyogaz, jeotermal, güneş, rüzgar gibi alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımına, basınçlı modern sulama tesislerinin yapımına, mevcut sulama tesislerinin modern basınçlı sulama tesislerine dönüştürülmesine yönelik, iyileştirme ve geliştirme yatırımlarına hibe desteği veriliyor.

        2 BİN 245 PROJE BAŞVURDU

        Programın başlamasından bu yana illerde 2 bin 245 proje ön kabule alındı. Bu projelerden bin 912'si ise bakanlıkta yapılan değerlendirmeler sonucunda hibe programına alınmaya uygun görüldü. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2010 yılı bütçe imkânları çerçevesinde bin 23 projeyi programına aldı. Programda yer alan yatırımcılar, tebliğ tarihinden itibaren 45 gün içerisinde gerekli belgelerle birlikte Tarım İl Müdürlüklerine başvuruda bulunarak hibe sözleşmelerini imzalayacaklar. Hibe programı kapsamında 2006 yılında başladığından bu yana bin 950 proje tamamlandı, 399 proje ise devam ediyor. Bu yılın sonunda 3 bin projenin tamamlanması hedeflendi. Sözkonusu projelerin toplam tutarı 600 milyon lirayı buluyor. Şu ana kadar program kapsamında 318 milyon lira hibe destek ödemesi gerçekleştirildi.

        HİBE ORAN VE MİKTARLARI

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa