Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İcat çıkardı - Makro Ekonomi Haberleri

        Osmaniye ve çevre illerde minibüsüyle kırtasiye malzemeleri satarak geçimini sağlayan Cevdet Başkal (50), denizde tatilcilerin eğlenmesini sağlayacak bir materyal geliştirme konusunda süren çabasını 2,5 ay önce sonuçlandırdı ve benzeri olmadığını iddia ettiği buluşuna patent almak üzere Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulundu.

        Yaklaşık 35 yıldan bu yana adından söz ettirecek yenilik arayışını sürdüren, bu süreçte de Antalya'daki evini ve bir otomobilini tereddüt etmeden satan Başkal, yine kırtasiye malzemeleri pazarlamasından elde ettiği kazancının önemli bölümünü, yeni geliştireceği buluşlar için biriktirmeyi de ihmal etmedi.

        Cevdet Başkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin mucit olduğunu ve bu özelliğini de öğretmeninin deney yapması sırasında çok etkilenmesinden kazandığını söyledi.

        ''Dalga Salıncağı'' buluşuna, Türk Patent Enstitüsünden olumlu yanıt geleceğine inandığını belirten mucit Başkal, tatilcilerin denizde yüzerken eğlenmelerini sağlayan buluşunu şöyle anlattı:

        ''Önce 2 oynar başlığı olan kollu bir duba yapıyoruz. Bunu 4 ayaklı metal bir parça üzerine yerleştiriyoruz. Dubanın karşı kısmındaki oynar başlığa salıncak koyuyoruz. Dalga, hızı ve gücüne göre dubayı ileri itiyor. Bu itme sırasında deniz suyu dubanın altından geçiyor. Daha sonra duba boşluğa düşüp geri geliyor. İşte bu aşamalardaki harekete bağlı olarak salıncak sallanıyor. Bu buluşumun diğer bir özelliği de üzerine aynı bisikletlerde olduğu gibi oynar kısımlara dinamo yerleştirilebilir olması. Daha büyük bir deniz salıncağı yapıp üzerine dinamo takılması halinde alternatif enerji de yaratılabilir.''

        ''BÖYLE MUTLU OLUYORUM''

        Cevdet Başkal, mucitliğin kendisi için bir tutku haline geldiğini söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa