Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Suriye ile 'tek kapı tek pencere' - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Suriye Ortaklık Konseyi 3. Dönem Toplantısında, ülkeler arasında ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli katkılar sağlayacak kararlar aldıklarını ve bir yol haritası oluşturduklarını bildirdi.

        Conrad Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Suriye Ortaklık Konseyi 3. Dönem Toplantısında üzerinde anlaşmaya varılan kararlar, Bakan Zafer Çağlayan ile Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfi tarafından imzalandı.

        İmza töreninde konuşan Bakan Çağlayan, toplantıda iki ülke arasında kalıcı bir işbirliğine gidilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

        Amaçlarının, ekonomik ilişkileri kalıcı ticari ve ekonomik ortaklıklara dönüştürmek olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Toplantıda ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesine çok önemli katkılar sağlayacak kararlar almış ve bir yol haritası oluşturmuş bulunuyoruz'' dedi.

        Çağlayan, mutabakat zaptında yer alan konuları en kısa zamanda hayata geçirmek üzere Türk tarafı olarak her türlü gayreti göstereceklerini vurguladı.

        Bakan Çağlayan, Türk iş adamlarının Suriye'de yatırım yapmasını da destekleyeceklerini ifade etti.

        Konuşmasında, Türkiye-Suriye Ortaklık Konseyi Toplantısında karara bağlanan hususlara değinen Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşmasıyla (STA) ilgili hususları şöyle sıraladı:

        ''Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşmasında karşılaşılan tarım ürünleri tarife uygulamalarının sadece Suriye kamu şirketlerine değil, özel şirketlere de dağıtılması hususunda anlaşılmıştır.

        Türkiye'den ithal edilecek arabalar için uygulanacak gümrük vergisinin Avrupa Birliği üyesi ülkelere uygulanacak prosedürle aynı olması hususunda anlaşılmıştır.

        Suriye'nin bazı sanayi ürünlerine uyguladığı ithalat ve kısıtlamaların STA hükümleri ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak tekrar gözden geçirilmesi kararlaştırılmıştır.

        Suriye kamu idareleri tarafından ithalatta tahsil edilen komisyonların kaldırılması hususunda Suriye tarafı gerekli çalışmaları yapacaktır.

        Türkiye'den ithalatta uygulanan belediye ücretlerinin 2009 yılı sonuna kadar kaldırılması kararlaştırılmıştır.

        Suriye tarafından uygulanan referans fiyat uygulamasının 2009 yılı sonuna kadar kaldırılması hususunda anlaşılmıştır.

        Suriye gümrük idaresince tahsil edilen ithalat lisans ücretinin kaldırılması hususunda Suriye tarafı gerekli çalışmaları yapacaktır.''

        PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARI

        Toplantıda ayrıca, Türkiye Suriye ekonomik Forumu'nun 2010 yılının ilk çeyreğinde düzenlenmesinin kararlaştırıldığını söyleyen Bakan Çağlayan, Türkiye-Suriye İş Konseyi Toplantısı'nın da kasım 2009'da yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

        Çağlayan, ''İSEDAK toplantısına paralel olarak Suriye'den ticaret heyeti programının yapılması, Aralık 2009'da Türk müteahhitlik heyetinin düzenlenmesi, 2010 yılında iki ülkede yatırım seminerlerinin düzenlenmesi, 2009 yılının sonuna kadar Suriye'ye gemi inşa heyetinin düzenlenmesi kararlaştırılmıştır'' dedi.

        Toplantıda Türkiye-Suriye arasındaki gümrüklerin ortak kullanımı hususunda gerekli çalışmaların başlatılmasının da kararlaştırıldığını ifade eden Çağlayan, ''Tek Kapı/Tek Pencere'' uygulamasının iki ülke arasında önemli bir gelişme olacağını kaydetti.

        Bakan Çağlayan, TPAO'nun Suriye'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının artırılması konusunda anlaşıldığını, Türkiye'den doğal gaz alımı konusunda gerekli çalışmaların hızlandırılması konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

        Türkiye'den Suriye'ye elektrik satımı konusunda bir anlaşma imzalanmış olmasının memnuniyetle karşılandığını belirten Çağlayan, ''Taşımacılıkta karşılaşılan ilave ücret, akaryakıt fiyat farkı, belgelendirme ve ulaştırmaya ilişkin diğer hususlarda karşılaşılan sorunların çözümü için tarafların daha yakın işbirliğine gitmesi gerektiği konusunda anlaşmaya varılmıştır'' şeklinde konuştu.

        ''İŞBİRLİĞİNİN BÖLGE ÜLKELERİNE DE TEŞMİL EDİLMESİNİ ARZULAMAKTAYIZ''

        Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfi de, taraflar arasında teknik komisyon düzeyinde yapılan toplantıların yapıcı bir hava içinde geçtiğini belirtti. Lütfi, ''Bu, iki kardeş ülkenin ilişkilere verdiği önemin göstergesidir. Her iki ülkenin zirvedeki liderleri iki ülke ilişkilerine yoğun önem vermektedirler'' dedi.

        Suriye-Türkiye arasındaki işbirliğinin iki ülke sınırları içinde kalmayıp bölge ülkelerine de teşmil edilmesini ve kapsamlı bir bölgesel işbirliğini arzuladıklarını dile getiren Lütfi, başarılı bir ortaklık konseyi toplantısını tamamladıklarını, Suriye tarafında toplantıda alınan kararların fiiliyata geçmesi için azami gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa