Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Bütçede gecikme beklenmiyor' - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinde yeni yıl bütçesine baz oluşturacak Orta Vadeli Program üzerinde çalışıldığını belirterek, "ayakları yere basan bütçe" hazırlığı yapıldığını söyledi. Yılmaz, programda herhangi bir gecikme yaşanmayacağını da öngördü.

        TUSKON üyesi bin işadamının desteğiyle "Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü" projesinin tanıtımı için Erzurum'da Habertürk Ekonomi Müdürü Özlem Dalga’nın sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Yılmaz, ticaretten bölgesel gelişmeye kadar farklı konularda açıklamalarda bulundu.

        Orta Vadeli Program'ın Temmuz ayı sonuna yetiştirilmesine çalıştıklarını söyleyen Devlet Bakanı Yılmaz, "İşi ciddiye aldığımız için biraz vakit alıyor. Gerçekçi, ayakları yere basan, daha sonra değişiklikleri en az şekilde yapacağımız bir bütçe hazırlığındayız" dedi.

        Yılmaz, küresel mali kriz nedeniyle konjonktürün olumsuz etkilendiğini belirterek, "Ticarette daralma çok büyük boyutlarda. Bu normal değil, bizde de gecikmenin büyütülecek bir yanı yok" dedi.

        Kriz dönemlerinde bütçe verilerindeki yenilemenin doğal olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, "Uluslararası kurumlar da, sanayileşmiş ülkeler de verilerini revize ediyor. Bunu kötü yorumlamanın anlamı, bugünkü gerçekler neyse ona yönelik değişiklikler yapılması doğal" dedi. Yılmaz, iki ay sonra koşulların değişmesi halinde yeni revizyonların da yapılabileceğini belirtti. Bütçe verilerinde büyük bir sapma olup olmayacağı sorusunu da yanıtlamaktan kaçınan Yılmaz, "Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar" demekle yetindi.

        Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte yüzde 13.8'lik daralma sonrasında, ikinci çeyrekte iyileşmenin başladığını belirten Bakan Yılmaz, "İlk çeyrek en kötü olduğumuz dönemdi. Sonraki çeyreklerde daralma miktarı azalacak, son çeyrekte pozitife geçeceğiz ve 2010'da büyüme devam edecek. Küresel ekonomide bozulma olmazsa yukarı çıkış sürecek" dedi.

        IMF ile görüşmelerin de devam ettiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Türkiye olarak mecburiyetten IMF'nin kapısına gitmek gibi bir durumumuz yok. IMF'ye gitmek faydalı olacaksa gideriz. Hiçbir önyargımız yok" dedi.

        Yılmaz, Doğu Anadolu'nun özellikle Türkiye'nin doğu komşularıyla ticaretin canlandırılması için cazip olanaklar sunduğunu ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa