Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekonomi 6 ayda düzelir - Makro Ekonomi Haberleri

        Deloitte Türkiye'nin ''2009 İkinci Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması'' sonuçlarına göre araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 24'ü, önümüzdeki 6 ay içinde ekonomide iyileşme bekliyor.

        Araştırma, yatırımcıların yılın ikinci yarısından umutlu olduklarını ve morallerin yerine gelmeye başladığını ortaya koyarken, araştırmaya katılan yatırımcıların yüzde 24'ü, önümüzdeki altı ay içinde ekonomide iyileşme beklediklerini belirtti.

        Araştırmaya göre, ekonominin kötüleşmesini bekleyenlerin oranı yüzde 17 olurken, bir önceki araştırmada, gelecek altı ayda ekonomide kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 79 olarak gerçekleşmişti.

        İlk çeyrek itibarıyla ekonominin yüzde 13,8 oranında küçüldüğü hatırlatılan raporda, yatırımcıların 2009 yılının başında ekonomiye bakış açısının olumsuz olması konusunda haklı olduklarının ortaya çıktığı ifade edildi.

        Deloitte araştırmasına yanıt veren yatırımcıların beklentilerinde ekonomik ortamda belirgin bir iyileşme gözlenirken, uzmanlar, önceki üç araştırmada bu yönde hiçbir olumlu beklentinin ifade edilmemiş olmasına dikkati çekiyor.

        Buna karşılık son araştırmaya katılanların yüzde 17'si, ekonomide bir gerileme yaşanacağı görüşünü dile getirirken, olumsuz beklenti sahiplerinin bir önceki araştırmadaki payında önemli oranda bir düşüş olduğu gözlendi.

        Son araştırmada yatırımcı firmaların yüzde 12'si, önümüzdeki dönemde etkinliklerinin azalacağını kaydederken, önceki araştırmada bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 63 düzeyinde bulunuyordu.

        Katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki 6 ayda işlem hacimlerini artırmayı planlarken, yüzde 35'sı ise finansman olanaklarının kolaylaşmaya başladığını vurguladı.

        ŞİRKETLERİN ÇOĞU KENDİSİNİ ''NET ALICI'' OLARAK TANIMLIYOR

        Deloitte araştırmasında, girişim sermayesi yatırımcılarına önümüzdeki 6 ay içinde kendilerini piyasada ''alıcı'' mı, yoksa ''satıcı'' mı olarak konumladıkları sorulurken, şirketlerin yüzde 76'sı kendisini, önümüzdeki 6 ay için ''net alıcı'' olarak tanımlarken, ''net satıcı'' olarak tanımlayanların oranı yüzde 24 seviyesinde kaldı. Geçen yılın ikinci yarısında ise net alıcıların oranı yüzde 92 iken net satıcıların oranı yüzde 8 olmuştu.

        Yılın ilk yarısı için yapılan projeksiyonlarda katılımcıların yüzde 21'i yatırım işlem hacimlerinin artacağını söylerken, 2009'un ikinci yarısı için işlem hacimlerinin artacağını tahmin edenlerin oranı yüzde 59'u aştı.

        Yatırım işlem hacminin azalacağı yönündeki beklentilerde de önemli oranda düşme görülüyor. Bu yılın ilk yarısı için yapılan tahminlerde, katılımcıların yüzde 67'si azalma beklerken, ikinci yarı yıl için bu yöndeki tahminlerin oranı yüzde 12'ye indi.

        Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

        ''Deloitte'un düzenli olarak gerçekleştirmiş olduğu bu araştırma, son üç yılda fon yöneticilerinin yatırımlarına devam etme arzularını gösteriyor. Yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde hep aynı noktaların öne çıkartıldığını görüyoruz. Gelişen piyasa şartları doğrultusunda hareket eden bu şirketler, yatırım için sağlıklı kurum arayışlarını sürdürüyor. Daha da önemlisi Türkiye'nin orta ve uzun vadeli potansiyelinden hiç kuşku duymuyorlar.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa