Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Limanlarımızı 4 ayda 123 gemi ziyaret etti - Makro Ekonomi Haberleri

        CHP İzmir Milletvekili Abdurrezzak Erten'in soru önergesine yazılı yanıt veren Günay, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası ortak Yönetim Kurulunun, 8 Mayıs tarihli toplantısında, ayakbastı ücretlerine destek sağlanmasına ilişkin kararın, bakanlığına ulaştığını belirtti.

        Günay, ''Kruvaziyer turizminin geliştirilmesi açısından ayakbastı ücretlerinin düşürülmesi bakanlığımızca da uygun görülmekle birlikte, konunun rakibimiz ülkelerle uygulanan tarifeler de göz önünde bulundurularak Denizcilik Müsteşarlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Belirlenen üst limitlerin düşürülmesiyle ilgili bir çalışma gündemde yer almamaktadır'' dedi.

        Denizcilik sektöründe kabotajda çalışan yük, yolcu, balıkçı, bilimsel araştırma gemileri, ticari yatlar ve hizmet araçlarına yönelik ÖTV'si indirilmiş yakıt uygulamasına 2004'te başlanıldığını anımsatan Günay, 2008 sonu itibariyle 309 milyon liralık ÖTV'nin tahsil edilmeyerek, sektöre destek sağlandığını vurguladı.

        Limanlara gelen kruvaziyer yolcu gemisinin 2003'te 887'yken, geçen yıl yüzde 82'lik artışla bin 612'ye çıktığını belirten Günay, aynı yıllar için limanları ziyaret eden yolcu sayısının 581 bin 848'den, yüzde 275 artarak 1 milyon 605 bin 372'ye ulaştığını bildirdi.

        Günay, ''2009 yılının ilk 4 ayı itibariyle 123 gemi ve 148 bin 762 yolcuya ulaşmış olup, kabotaj hattı yolcu taşımacılığının ve kruvaziyer yolcu taşımacılığının daha da geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa