Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kredi alana klima, TV ve kombi hediye - Makro Ekonomi Haberleri

        Kriz döneminde sık sık KOBİ’lere kredi musluğunu kesmekle eleştirilen bankalar, tüketici kredilerinde adeta tam gaz yarış halindeler. Ekonomik krizde en kötünün geride kaldığı yorumları ağırlık kazanırken, bankalar tüketici kredilerinde kampanya yarışına girdi. Tüketici kredilerine talebin yoğun olduğu kriz öncesi dönemde rekabet zirveye çıkınca, bankalar daha fazla müşteri çekebilmek için ağırlıklı olarak faiz indirimi silahını çekiyordu. Ancak şimdilerde krizle birlikte geri çekilen müşteriyi yeniden kendilerine çekmek için sadece faiz tarafında yapılan indirimler yeterli olmuyor. Artık kredi alanmüşteriye hediye dağıtmak bankaların yeni modası.

        EN BÜYÜK HEDİYE KONUTTA

        Bankalar, tüketicilerin kendilerinden kredi alması için LCD televizyondan klimaya beyaz eşyadan uçak biletine kadar çok çeşitli hediyeler dağıtıyorlar. Bankacılar önümüzdeki dönemlerde kredi kullanana hediye kampanyalarının daha da büyüyeceğini belirtiyorlar. Bankalar en değerli hediyeleri ise konut kredilerinde veriyor. Krizle birlikte adeta bıçak gibi kesilen konut kredilerinde son dönemde az da olsa kıpırdanma yaşanıyor. Hediye kampanyalarında da en büyük rekabet, uzun vadeli ve yüksek tutarlı olması nedeniyle bu segmentte yaşanıyor. Konut kredisi kullanan müşterilerine bankalar beyaz eşyadan LCD televizyona, klimadan kombiye kadar hediyeler veriyor. Anadolubank, 100 bin TL ve üzeri konut kredisi alan müşterisine bir beyaz eşya hediye ediyor.

        106 EKRAN LCD TELEVİZYON

        Bankanın bir diğer seçeneği de konut kredisi alan müşterisinin nakliyemasraflarını karşılıyor ve eşyalarını sigortalıyor. HSBC Bank 50 bin TL üzeri kredi alana 82, 100 TL ve üzeri kredi alan müşterisine de 106 ekran LCD televizyon hediye ediyor. Konut kredisinde kapmaya başlatan bir diğer banka da Garanti oldu. Banka, konut kredisi alan tüketiciler için klima ve kombi alışverişlerinde yüzde 12 indirim yapıyor. Banka ayrıca yurtiçi otel rezervasyonlarında yüzde 15, yurtdışı seyahatlerde de yüzde 10, Ciner Gazete Dergi, Doğuş Yayın Grubu ve Doğan Burada dergilerin yüzde 45 indirimimkânı sağlıyor. Akbank ise konut kredisi alan müşterisine Türkiye genelinde bankanın anlaşmalı olduğu bir emlak ofisi aracılığı ile ev alması durumunda emlak komisyonunun bin TL’sini ödüyor.

        Yaz geldi dosya masrafları tatile çıktı

        Bankaların rekabeti artırdığı bir başka alan da ihtiyaç kredileri. Bu alanda henüz hediye veren olmasa da, bankalar faizi düşürdü, dosya masraflarını da rafa kaldırdı. Yaz döneminin başlamasıyla kampanyaya giren birçok banka da ‘Dosya masrafı tatilde’, ‘Komisyon tatilde’ gibi sloganlarla dosya masrafı ve komisyon ücreti almıyor. Bu segmentte İş Bankası yüzde 1.54’lük faizle ve dosya masrafı almadan verdiği krediyi 1 ay daha uzattığını açıklarken, Halk Bankası da yine aynı oranda faizle verdiği krediye dosya ve komisyon masrafı almıyor. Garanti ise yüzde 1.48 faizle ihtiyaç kredisi alan müşterilerine 150 TL bonus hediye ediyor.

        79 TL’ye uçak bileti veren var

        Kredi kartında da hediye puanlar ve taksitlerin yanında bankalar son dönemde çeşitli hediyelerle öne çıkmaya çalışıyor. Yapı Kredi İzmir ve Bodrum’a gidiş-dönüş uçak biletlerini vergiler dahil 79 TL değerinde Worldpuan ileveriyor. Banka ayrıca düzenli kira ödeme talimatı veren müşterilerine 1.000 Worldpuan hediye ediyor. Finansbank ise müşterilerine yüzde 5 indirim imkânı veriyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa