Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Göz kamaştıran otomobiller - Makro Ekonomi Haberleri

        Bu yıl 110. yılını kutlayan Paris Otomobil Fuarı, basına kapılarını açtı.

        Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak gerçekleştirilen ve 4 Ekim 2008 tarihinde otomobil meraklılarına kapılarını açacak olan fuara, 25 ülkeden 362 firma katılıyor.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Basın açılışı bugün gerçekleştirilen fuar, 4-19 Ekim 2008 tarihleri arasında ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

        Fuarda bu yıl, 90'ı aşkın modelin dünya tanıtımı gerçekleştirilirken, yeni modellerin yanı sıra sıra dışı konsept modeller de sergileniyor.

        Paris Otomobil Fuarında dünya tanıtımı yapılacak otomobiller arasında, Renault Laguna Coupe ve Megane Coupe, Toyota Avensis, Porsche 911, Peugeot 308 CC, Maserati Quattroporte, Land Rover Freelander 2, Kia Soul, Hyundai I20, Honda Accord, Ford KA, Ferrari California, Citroen Hypnos gibi modeller bulunuyor.

        2006 yılında 100 ülkeden 11 bini aşkın gazetecinin katılımıyla gerçekleşen fuarda bu yıl farklı etkinlikler de yapılacak.

        Özellikle elektrikli otomobiller ve yeni otomotiv teknolojileri üzerine odaklanılan Paris Otomobil Fuarında, "Dünyadaki Taksiler" konseptli özel bir bölüm de yer alıyor. Bu bölümde 20 şehirden 40 taksi, meraklıların ilgisine sunuluyor.

        Ciner Dergi Grubu Otomotiv Editörü Ahmet Çelik Paris’ten bildiriyor.

        İki yılda bir, Frankfurt Motor Show ile dönüşümlü olarak yapılan Paris Motor Show’unu yaklaşık 10 yıldır hiç kesintisiz takip ediyorum. 11 Eylül saldırısının yapıldığı gün de Frankfurt’ta otomobil fuarını izliyordum. Haber yayılır yayılmaz şovlar kesilmiş ve fuar fuar olmaktan çıkmıştı. İşte bu yıl ki fuar bana 11 Eylül’deki gibi moralsiz, isteksiz ve renksiz geçen fuarı anımsattı. Paris Motor Show bence Amerika’da başlayan ve dalga dalga Avrupa’ya yayılan ekonomik krizin ilk etkilerini gösteriyordu. Geçtiğimiz yıllara oranla çok hareketsiz, renksiz ve çoşkusuzdu bence. Öyle sanıyorum ve inanıyorum ki, önümüzdeki haftaya 9-19 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan Auto Show 2008 daha renkli v çoşkulu olacak. Ne de olsa biz krizlere karşı Avrupalıya oranla daha alışkın ve pişkiniz. Umarım da öyle olur. ODD Genel Başkanı İbrahim Aybar da İstanbul’daki fuarın çok iyi geçeceğini iddia ediyor. Neyse İstanbul’u bırakıp tekrar Paris’e dönelim ve 110’uncu yaşını kutlayan Paris Motor Show notlarını kısa kısa sizlerle paylaşayım:

        Tüm araçlar çevreye yönelmiş

        Bu yıl çok sayıda çevreci modeli standlarda gördük. taşıdı. Öncelikle Fransız firmaları, düşük emisyonlu, havayı az kirleten modellerde önplana çıkmaya çalıştılar. Fuarda tanıtımı yapılan 90 yeni modelin büyük kısmının çevreci ve küçük otomobil ve konseptlerden oluşması, üreticilerin artan petrol fiyatları ve daralan ekonomiye karşın ekonomik ve yakıt tasarrufuna konusuna ağırlık verdiği gözler önüne serildi. Japon üreticilerden Honda, yeni hibrit modeli Insight’ı Paris’te otomobilseverlerle buluştururken, Nissan tamamen elektrikle çalışan yeni Pixo isimli şehir otomobilini sergiledi. Yerel üreticilerden Peugeot 908 Hybrid, Renault Ondelios Dizel Hibrid ve Citroen Hypnos modelleriyle Paris’te

        Yeni Megane

        Renault , Paris Fuarı’nda orta sınıftaki başarılı temsilcisi Megane’ın üçüncü jenerasyonuyla damgasını vurdu. Yeni Megane, fuarın en çok ilgi çeken modeli oldu. Bursalı Grant Tour da fuarda sergilenen bir başka araçtı.

        Fiat Fiorino Qubo

        FİAT’ın Türkiye’de üretilen ticari modeli Fiorino’nun ’Qubo’ adındaki yeni MPV versiyonu Paris’te Türkiye’yi temsil eden model oldu. Şirin tasarımı ile gençleri hedefleyen Qubo, 1.4 litre 75 beygir benzinli ve 1.3 litre 75 beygir dizel motor seçeneklerine sahip.

        007 James Bond, artık Ford Ka'ya biner!

        Paris Otomobil Fuarı'nda ekonomik ve çevreci yeni modellerin fazlalığı dikkat çekti. Fiat Pazarlama'dan sorumlu Başkan Yardımcı, Alfa Romeo ve Abart markalarının CEO'su Luca De Meo, her markanın küçük bir model üretimiyle ilgili olarak ise "Bundan sonra 007 James Bond, artık Ford Ka'ya biner" esprisini yaptı. Ünlü ajan filmlerinde bugüne kadar gösterişli, lüks modelleri tercih ediyordu. Luca De Meo, Alfa Romeo'nun ilk küçük modeli MiTo için ise "Doğru zamanda, doğru model" yorumunu yaptı. Luca De Meo, MiTo'nun Alfa markasının daha fazla kişiye ulaşması için geliştirildiğini belirterek, "Ama şanslıyız, herkesin küçük model geliştirdiği ve krizden etkilendiği bir dönemde, bu modeli piyasaya sunuyoruz" dedi. Fiat CEO'su Sergio Marchionne'nin Alfa'nın başına geçtiği zaman kendisinden satışları iki kat artırıp 300 bin adetlik satış istediğini belirten De Meo, "Gece gündüz bunun için çalışıyorum. Bu hedefe 2010 yılında MiTo'nun da desteği ile ulaşacağız. Şu an 145 bin adet olan satışımıza MiTo'nun 70 bin adetlik katkısı olacak" şeklinde konuştu.

        Türk tasarımcı Yazıcı, Peugeot’da ikinci oldu

        Çevreye saygı, interaktif hareket kabiliyeti, toplumsal uyum ve ekonomik verimlilik olmak üzere 4 farklı tema üzerinde oluşturulan 5’inci uluslararası Peugeot Tasarım Yarışması’nın 3 finalisti Paris fuarında açıklandı. 2 bin 500 projenin katıldığı yarışmada, ilk 10 finalist arasında yer alan 2 Türk tasarımcıdan 45 yaşındaki Emre Yazıcı, Ego isimli projesiyle ikinci oldu. Yarışmada birinciliği Kolombiya’dan Carlos Arturo Torres Tovar, RD projesiyle kazanırken, Çin’den Lou Ke ise OXO isimli projesiyle üçüncü oldu. İlk 10 finalist arasına giren Onur Güvenç ise Rugir isimli projesiyle 5’nci oldu.

        90 yeni modelle yenilik rekoru kırıldı

        90 yeni modelin ilk kez tanıtıldığı fuar, bugüne kadar ’en fazla yeni modelin sergilendiği fuar’ ünvanını ele geçirirken, iki yıl önce düzenlenen fuarda tanıtılan yeni model sayısı 50’yi bulmamıştı. Bu yılki fuarda, bu sayının artmasının nedeni olarak Avrupa’daki daralan pazara yeni model dopingiyle direnmek olduğu gösteriliyor. Otomotiv devleri, yeni modellerle piyasayı canlandırıp, daralan pazarı yeniden harekete geçirmek istiyor. Fuarda, krize karşı yeni model atağı dışında, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere de daha fazla odaklanacağı sonucu ortaya çıktı.

        Citroen Hypnos

        Citroen, hızla yükselen sportif SUV segmentine kayıtsız kalmamak için Hypnos konseptini Paris fuarında sergiliyor. 200 beygir gücünde dizel-hibrid bir motor ile donatılan Hypnos, çevreciliğiyle de ön plana çıkıyor.

        Ferrari California

        Lüks spor otomobil markası Ferrari, en ekonomik ve küçük modeli California’yı Paris fuarında otomobilseverlerin beğenisine sundu.

        Ford KA

        Küçük sınıfta yer alacak olmasına rağmen oldukça konforlu tasarlanan Ford Ka, şirin tasarımı ve lüks iç mekanı ile kendi segmentini yeni bir boyuta taşıyor. Araçta 1.4 ve 1.6 litre hacminde benzinli ve dizel motorlar kullanılıyor.

        Audi A1 konsept

        Audi, Paris fuarında kısa zamanda üretmeyi planladığı küçük sınıfta yer alacak modeli A1’in öncüsü olan ’A1 Sportback’ konseptiyle yer aldı.

        Honda Insight

        Honda’nın, ’global hibrid’ felsefesi ışığında geliştirdiği yeni modeli Insight da Paris’in yıldızları arasında yer alıyor. Dünya genelinde farklı pazarlarda satılması planlanan Insight, Toyota Prius’a rakip olacak şekilde geliştirilmiş.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa