Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Enflasyon düştü - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul’da perakende ve toptan fiyatlar bazında enflasyon oranları Ramazan alışverişleri, okulların açılması ve kış hazırlıklarına rağmen Eylül ayında düşük çıktı. İstanbul Ticaret Odası’nca (İTO) yapılan belirlemelere göre Eylül ayında ilde tüketici fiyat artışı yüzde 0.13, toptan eşya fiyat artışı yüzde 0.16 düzeyinde gerçekleşti.

        İTO, 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksine Eylül ayı gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre Ücretliler Geçinme İndeksi ile ölçülen perakende fiyat artışı Eylül ayında yüzde 0.13 olurken, dokuz aylık artış yüzde 6.29, yıllık artış yüzde 13.64’e ulaştı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre de toptan fiyatlarda Eylül ayında yüzde 0.16 artış yaşanırken, dokuz aylık artış yüzde 9.06, yıllık enflasyon 10.9 düzeyinde gerçekleşti.

        Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre Eylül ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 13.42 Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 11.03 artış gösterdi.

        GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

        Perakende fiyatlar bazında gıda grubunda Eylül ayı fiyat artışı yüzde 0.61 oldu. Artış izlenen alt gruplar; yüzde 1.59’la Yağlar Süt ve Süt Mamulleri, yüzde 0,86 ile Çeşitli Hazır Yiyecekler, yüzde 0,68’le Ekmek ve Tahıllar, yüzde 0,28’le Yaş Kuru Sebze ve Meyveler, yüzde 0,13’le Et Balık ve Kümes Hayvanları, yüzde 0,02 ile Tütün ve Alkollü-Alkolsüz İçkiler olarak açıklandı. Dışarıda Yenen Yemek indeksinde ise değişim görülmedi.

        Eylül ayında fiyatlarında artış izlenen gıda maddeleri şunlar:

        “Pirinç, makarna, buğday unu, bisküvi, hamur tatlıları, kuru pastalar, yufka, dana ve koyun eti, tavuk, balık, sucuk, sakatat, salam, sosis, beyaz peynir, kahvaltılık margarin, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, kaşar peyniri, tereyağı, kuru fasulye, mercimek, nohut, kuruyemiş, limon, şeftali, domates, taze fasulye, salatalık, kıvırcık salata, kabak, maydanoz, yeşil soğan, zeytin, çay, toz ve kesme şeker, bal, akide şekeri, tahin helvası, salça, çikolatalı bar, tuz, hazır çorba, kola, gazoz ve meyve suları."

        TOPTAN FİYATLAR

        Toptan fiyatlarda Eylül ayı genel artışı yüzde 0.16 olurken, gıda grubundaki artış da yüzde 0.19 olarak belirlendi. Artış izlenen alt gruplar; yüzde 4.19’la Bakliyat, yüzde 1.78’le Hayvani Gıda Maddeleri, yüzde 0,53’le Tütün-Kahve-Çay, yüzde 0,12 ile Meyvalar oldu.

        Azalış izlenen alt gruplar ise yüzde 2.13 oran ile Sınai Nebatlar, yüzde 0,74’le Zahire ve Hububat olarak açıklandı.

        Eylül ayında toptan fiyatlarında artış izlenen gıda maddeleri; arpa, un, bulgur, fasulye, bakla, incir, tütün, koyun ve sığır eti ile peynir ve yumurta; azalış yaşanan maddeler ise; buğday, yulaf, darı, pirinç, nohut, mercimek, zeytinyağı, pamukyağı, fındık ve zeytin oldu.

        ANKA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa