Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tapu, tepeden tırnağa imaj yeniliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Bu çerçevede kurumun tabelasından çalışma düzenine kadar her şey elden geçirilecek. İşlemlerde suistimalin önüne geçilebilmek için memurun inisiyatifini azaltmaya yönelik elektronik sistemlere ağırlık verilecek. Fazla görülen işlemler sadeleştirilecek, belge sayısı azaltılacak.

        Müdürlüklerin iç mekanı, mobilyaları, oturma düzeni de ''vatandaşa sıcak gelecek'' şekilde değiştirilecek. Sıramatik uygulaması yaygınlaştırılarak, vatandaşın izdiham yaşaması ve ayakta beklemesi önlenecek. Proje için 15 Ekim'de ihaleye çıkılacak.

        Konuya ilişkin A.A muhabirine açıklama yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Adlı, ihale gerçekleştirildikten sonra proje için 52 hafta boyunca Ankara'da bir kadastro, iki tapu müdürlüğü ile Genel Müdürlük merkezinde pilot uygulama yapılacağını, ardından çalışmanın 2 yıl içinde ülke geneline yaygınlaştırılacağını bildirdi.

        ''PERSONELE, İLETİŞİM EĞİTİMİ VERİLİYOR''

        ''Tapunun soğuk yüzünü, yıpranan yüzünü silip yeni bir yüzle vatandaşın karşısına çıkalım istiyoruz'' diyen Adlı, personele, vatandaşla ''daha nitelikli, hoşgörülü'' ilişki kurabilmesi için de eğitim verildiğini söyledi. Adlı, öngörülen yapıya ilişkin şunları kaydetti:

        ''Vatandaş müdürlüğe geldiği zaman bir defa neyle karşılaşacağını bilecek. İçeri girdiği zaman neyi, nasıl yapacağı ile ilgili bilgisayar düzenekleri kuracağız, panolar asacağız, bilgilendirme formları, broşürler koyacağız. Memuru da buna göre, vatandaşla nasıl iletişim kurması gerektiği konusunda yetiştireceğiz.

        Tamamen yeni bir görünümle, yeni bir yüzle vatandaşın karşısına çıkmak, vatandaşa çok daha kalite hizmet vermek istiyoruz.''

        ''TAPU'YU A'DAN Z'YE YENİLİYORUZ''

        ''Tapu'yu A'dan Z'ye yeniliyoruz'' diyen Adlı, proje için 15 Ekim'de ihaleye çıkılacağını bildirdi. Adlı, ihaleyi alan firma ile beraber çalışacaklarını ifade ederek, özetle şunları kaydetti:

        ''Gidip müdürlüklerimize bakacaklar, inceleyecekler, müdürlüğü tamamen onların istediği şekle getireceğiz. Onlar imajı çizecek. Müdürlüklerdeki çalışma düzeni, bürokratik şeyler elden geçirilecek, yerleşim düzeni, vatandaş ilişkileri, bilgisayar ile ilgili düzenekler, oturma ile ilgili düzenekler, oturma şekli, mobilyalarımız,...

        Yaptığımız işlemlere bakılacak. Mesela satışla ilgili işlem yapılıyor, bir sürü aşamadan geçiliyor. Bakacaklar diyecekler ki 'bu işlemleri yapıyorsunuz ama şu aşamaya gerek yok, bunu çıkaralım'. Fazla bürokratik işlemler böyle elenecek.

        Vatandaşın hem güven duyması, hem daha çabuk işinin yapılması, hem daha rahat ortamda işinin sonuçlandırılması esas. Bakıyorsunuz, vatandaşlar üstüste. Onun yerine vatandaş geldiği zaman oturacak, ekrandan sırasını bekleyecek, çay, kahve bir takım şeyler konulacak, gazetesini okuyacak. Yani daha modern bir ortamda vatandaşa hizmet edebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız.''

        ''ÖN BAŞVURU SİSTEMİ KURDUK''-

        ''Yeni imaj, yolsuzluk iddialarını ortadan kaldırabilecek mi?'' sorusu üzerine Adlı, tapu ve kadastro müdürlüklerinde ''sahte işlemin'' mümkün olmadığını, çünkü hata tespiti halinde ''zaman aşımına'' tabi tutulmaksızın kusurun memurdan rücu edildiğini anlattı. Adlı, ''Memurun böyle bir sorumluluğu varken bilerek sahte, yanlış işlem yapması mümkün değil'' dedi.

        Sıkıntının kaynağına yönelik soru üzerine de Adlı, ''İşlemlerin öne çekilmesi, daha hızlı yapılması veya işlem yapılıp bittikten sonra dahi vatandaşın memura 3-5 kuruş vermek gibi alışkanlığının Türkiye'de kırılamamış olması gibi nedenlerden olumsuzluklar yaşıyoruz'' dedi.

        Zeki Adlı, yeni sistemin, işlem sırasında yaşanan olumsuzluklara nasıl bir çözüm getireceğine ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:

        ''Onunla ilgili biz şimdiye kadar pek çok şey yaptık. Yığılmaları engellemek için bir çok müdürlüğümüzde saat 14.00'e kadar işlem taleplerini alıyoruz ve akşama kadar o günkü başvuruların tamamını bitiriyoruz.

        Bir de bazı yerlerde 'sıramatik' uygulaması başlattık. Bizim sistemimize uydurarak, yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Çünkü bizdeki işlemler bankalardaki gibi basit işlemler olmuyor, işlem çeşidi çok fazla. Vatandaş sırasını alıyor, bekliyor sonra bakıyorsunuz çok basit bir evrağı eksik, hadi git yeniden gel, yeniden sıraya gir... Bu sıkıntı oluşmaması için de ön başvuru sistemi kurduk. Bir memur koyduk oraya, vatandaşın önce evrakları kontrol ediliyor, tamamsa sıra veriliyor.''

        Adlı, bu sistemin pilot olarak, bilgisayar ağının yaygınlaştırıldığı, mekansal problemin bulunmadığı müdürlüklerde uygulamaya konulduğunu ifade ederek, ''Proje kapsamında da bunu daha modernize edeceğiz'' dedi.

        Zeki Adlı, Tapu Arşiv Bilgi Sistemi Projesi (TAKBİS) çerçevesinde tüm il merkezleri ve bazı büyük ilçeler olmak üzere 300'den fazla müdürlükte ''otomasyon sistemine'' geçildiğine de işaret ederek, bu sistemin ''memurun inisiyatifini neredeyse tümüyle ortadan kaldırdığını'' kaydetti. İmaj çalışmasına paralel TAKBİS projesini de yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirten Adlı, ''Bunlar birbirlerini bütünleyecek. Öyle bir ortam olacak ki bir taraftan suistimaller ortadan kalkacak, bir taraftan daha güzel ortamlarda vatandaşa hizmet sunulacak, bir taraftan da vatandaşın izdihamı, beklemesi gibi şeyler ortadan kalkacak'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa