Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bayramdan sonra, bizi zor günler bekliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Küresel kriz dalga dalga Türkiye’ye geliyor, bayramdan sonra bizi zor günler bekliyor. Uzmanlar, ekonomistler, bankacılar ve sanayicilerdünyada yaşanan sıkıntıların Türkiye’yi de etkileyeceği konusunda artık hem fikir! Ancak ekonomi yönetimi krize hazır mı? Hükümet gerekli tedbirleri alıyor mu? Yabancı bankaların kredi musluklarını kısması sanayi sektöründe ne kadar hasara yol açar? Avrupa ekonomisindeki daralmaya karşı ihracatçılara destek sağlanacak mı? Bütün dünyanı gündemi ekonomi ve kriz! Dün Türkiye’de banka alan yabancıların ana merkezlerindeki sıkıntı nedeniyle ülkemizde yaşanabilecek sorunlara işaret eden Merkez Banaksı eski Başkanı Yaman Törüner, bugün Milliyet gazetesindeki köşesinde ekonomiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

        “Önümüzdeki pazartesi günü, ekonomide yeni bir dönem başlıyor” diye uyaran Törüner’in yazısı şöyle devam ediyor: “Bakanlar Kurulu toplantısında da, kaçınılmaz olarak, ekonomi konuşulacak. Ekonomiden sorumlu bakanlar ise, hâlâ 'Bize bir şey olmaz' söylemleri peşindeler."

        Törüner, bayramdan sonra Türkiye’yi bekleyen riskleri şöyle sıralıyor:

        - Yaz tatili ve Ramazan bitiyor. Ekonomide, en az 2-3 ay sürecek, “sonbahar geleneksel tehlike” ayları başlıyor.

        - Vergi ve turizm girdileri azalmaya başlıyor. Mahalli seçimler nedeniyle, siyaset kızışıyor.

        - Global ekonomideki gelişmeler nedeniyle, dış satımımız azalacak. Başta petrol olmak üzere, enerji ve mal fiyatlarında kaçınılmaz dalgalanma ve yükselmeler olacak. Bütün dünyada olduğu gibi, bizde de enflasyonist baskılar artacak.

        - Başbakan, “Artık krizlere dayanıklıyız” diyor. Hamdolsun, ABD’nin bile dayanamadığı krize, biz dayanacakmışız. Oysa, ekonomi yönetimi darmadağınık.

        - Ekonomiden sorumlu bakan sayısı, bol ve bunlar arasında işbirliği yok. Gün geçmiyor ki, yeni bir yolsuzluk iddiası ortaya atılmasın. Yatırım yok. Krediler gittikçe azalıyor.

        - Büyüme durdu. İşsizlik artıyor. Sadece, sanayici ve ihracatçı değil, çiftçi de yok ediliyor. Enflasyon düşmüyor.

        - Başbakan, her ekonomi birimimiz, kendine düşen görevi zamanı gelince yapar diyor. Buna, Merkez Bankası da dahil mi? BDDK ve SPK gibi her ekonomi biriminin, açıklanmasa bile, kriz programı var mı?

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa