Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TOKİ müteahhitleri bu bayram da sevinemeyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Bayraktar, fiyat farkı kararnamesine ilişkin yaptığı açıklamada, kararnamenin çıkmasının çok geciktiğine dikkati çekerek, ''bunun, hemen, çıkması lazımdı'' dedi.

        Müteahhitlerin fiyat farkı talebi ve buna ilişkin kararnamenin ''çıkmasının gecikmesi'' eleştirilerinde haklı olduğunu ifade eden Bayraktar, ''müteahhitlerimiz yerden göğe kadar, yüzde 100 haklılar'' diye konuştu.

        Müteahhitleri korumak ve kollamak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyen Bayraktar, ancak sistemde oluşan birtakım sıkıntıların da hep birlikte göğüslenmesi gerektiğini kaydetti.

        Kararnamenin hazır olduğunu bildiren Bayraktar, ''kararname Bakanlar Kurulunda. Kurul toplansaydı bu hafta çıkacaktı. Biz de bir an evvel çıkması için dua ediyoruz'' dedi.

        Bayraktar, fiyat farkı kararnamesinin kapsamının müteahhitleri tatmin etmeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

        ''Kararnamenin içeriği biraz değişti. Bu şekliyle tatmin etmeyeceği ortada, tatmin etmeyecek tabii. Biraz istenilen olmadı. Yani kapsam bakımından çıkacak kararnamede istenilen fark doğmayacak. Müteahhitler istedikleri, bekledikleri parayı alamayacak. Hep beraber müteahhitlerle oturup, ağlayacağız.''

        -''KARARNAMENİN BİR AN ÖNCE ÇIKMASINI İSTİYORUZ''-

        Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise 4,5 aydır çıkamadığını belirterek, ''inşaat sektörünün bu kadar çok mağdur olmasına rağmen kararnamenin bu kadar ay çıkarılmasının aksaması, ilgililerin sektörün sorunlarına ne kadar ilgili, ne kadar hassas oldukları hususunda bizi endişelendiriyor. Kararnamenin bir an önce çıkmasını istiyoruz'' dedi.

        Eren, kararnamenin içeriğine göre, müteahhitlerin fiyat farkını inşaat girdi malzemelerinin şu anki fiyatından alacaklarını ifade ederek, dolayısıyla kararname çıktığında sektörde büyük bir hayal kırıklığı yaratacağını söyledi.

        Eren, şunları kaydetti:

        ''Fiyatların artışlarına endeksli, bağlı olarak çıkmayacak. TÜİK'in ilgili malzemelerin genel endekslerindeki artışa göre hazırlanmış kararname. Bu da özellikle inşaat sektöründe kullandığımız malzemenin gerçek fiyat artışını yansıtmayan endeksler. Hayal kırıklığı yaratacak görünüyor. Çıksa da çok tatmin edecek bir şey olacağını sanmıyoruz. Çünkü olağanüstü fiyat artışlarını Ocak-Haziran arasında yaşadık. O günlerde bu kararname yayınlansaydı uğranan büyük zararları karşılamak açısından sektörü çok rahatlatacaktı.

        Oysa uluslararası gelişmeler çerçevesinde demir fiyatlarında düşme oldu. Dolayısıyla şimdiki fiyatlarla yılbaşı fiyatı arasındaki fark gündeme gelecek. Meslektaşlarımız Mayıs-Haziran ayında çok pahalıya, yani demirin yüzde 100 arttığı dönemde aldıkları malzemenin farkını şimdi alamayacaklar. Bu kararname şimdi çıkarsa, bu kararname çıktıktan sonra fiyat farkı hak edişi yapacak meslektaşlarımız. Demirin yüzde 100 arttığı dönemde aldıkları malzemenin farkını şimdi alamayacaklar, şimdiki fiyattan alacaklar''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa