Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sigorta sektöründe kriz korkusu - Makro Ekonomi Haberleri

        Tunçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borsalardaki iniş çıkışlar, dolar ve avrodaki hareketlilik ile faizlerdeki oynaklığın her kurumu, şirketi olduğu gibi sigorta şirketlerinin yatırımlarını, getirilerini ve götürülerini de olumlu veya olumsuz etkileyeceğini söyledi.

        Krizin sigorta şirketlerinin iş yapışı veya sigorta tekniği açısından bir sorun yaratacağını düşünmediğini ifade eden Tunçay, böyle dönemlerde insanların daha tutumlu olması ve harcamalarına daha fazla dikkat etmesi nedeniyle büyümelerin etkileneceğini kaydetti.

        Türkiye'de sektörün bu yılın ilk 6 ayında yüzde 12,5-13 gibi büyüme gösterdiğini, sektörün son 10-15 yılda kriz yılları hariç genellikle enflasyonun yüzde 100 üzerinde reel büyüme gösterdiğini belirten Tunçay, "İlk yarıda Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir durgunluk vardı. Küresel ekonomik krizle birlikte bu yıl sektörün geçmişteki gibi bir büyümeyi yakalayacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

        Geçtiğimiz yıl sektörde hayat ve hayat dışı alanda toplam 10,9 milyar YTL'lik prim hacmi oluştuğunu, yılın en fazla yüzde 15'lik artış ile 13 milyar YTL seviyelerinde bir prim büyüklüğüyle bitirilebileceğini kaydeden Tunçay, buna 6,5 milyar YTL'lik emekliliğin dahil edilmesiyle yıl sonunda hayat, hayat dışı ve emeklilik toplamında 19,5-20 milyar YTL seviyelerine ulaşılabileceğini bildirdi.

        Küresel krizin sigorta sektörüne doğrudan etki edeceğini düşünmediğini dile getiren Tunçay, şöyle devam etti:

        "Ancak şirketler eğer kendi mali yapılarını, yatırımlarını iyi yönetemezlerse oradan kayıp olabilir. Kambiyo zararı olabilir. Türkiye'ye eğer bu oyuncularla (iflas eden veya bu riski taşıyan) yatırım yapmış, risk alan reasürans şirketleri varsa, bundan da Türkiye piyasasına yönelik kapasite sağlayanlar varsa, onların mali sonuçlarıyla doğru orantılı genel olarak temkinli davranma söz konusu olabilir.

        2008'de geçmiş yıllardaki gibi çok büyük büyüme beklemiyoruz. Türkiye'deki iç dinamikler, ekonomideki biraz durgunluk, son 3-5 yıldır yüzde 100 büyüme gösteren sektörde beklentileri bu sene biraz temkinli hale getirdi. 2009'da ise yine enflasyon üzerinde büyüyeceğini düşünüyorum."

        -"KRİZ YANSISA DA TAZMİNAT TALEPLERİ SINIRLI OLUR"-

        Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su ise, ABD'de yaşanan son mortgage krizi ve sonrasındaki gelişmelerin, Türk sigorta sektörünü doğrudan değil ancak dolaylı olarak ülke ekonomisinde yaratabileceği olumsuzluklar nispetinde etkileyeceğini ifade etti.

        Su, sigorta şirketlerinin sermaye yeterlilikleri ve mali bünyelerinin Hazine Müsteşarlığının getirdiği düzenlemeler doğrultusunda yakından takip edildiğini, toplanan fonların ilgili mevzuatın öngördüğü şekilde ve ağırlıklı olarak Türkiye'deki risksiz yatırım araçlarına yönlendirildiğini kaydetti.

        Türkiye'deki sigortacıların sattıkları ürünler incelendiğinde finansal risklerin sigortalanmasına yönelik ürünlerin yaygın olmadığına işaret eden Su, bu nedenle küresel krizin Türkiye'ye yansıması halinde bile bu konuda uğranılacak sigorta tazminat taleplerinin son derece sınırlı olacağının düşünüldüğüne dikkat çekti.

        Küresel krizin Türkiye'deki ekonomik hayata yansıması halinde bunun doğal olarak şirketlerin prim üretimi potansiyellerini olumsuz yönde etkileyeceğine işaret ederek, "küresel piyasa krizinin Türkiye'deki ekonomik hayata yansıması halinde bu doğal olarak şirketlerin prim üretimi potansiyellerini olumsuz yönde etkileyecek, ekonomideki daralma sigorta piyasasına iş kaybı olarak yansıyabilecektir. Diğer yandan sigorta şirketlerinin elindeki fonlar risksiz yatırım araçlarında daha yüksek getiri de sağlayabilecektir" değerlendirmesini yaptı.

        2008 yılının ilk 6 aylık sonuçlarına göre Anadolu Sigorta'nın 996 bin adet poliçe ve toplamda 574 milyon YTL prim üretimi gerçekleştirdiğini, bir önceki yıla oranla yüzde 182 artış ile 65,5 milyon YTL kar elde ettiğini belirten Mustafa Su, şirket açısından karlılık trendinin, yaşanan küresel krize rağmen yıl sonuna kadar korunarak devam etmesi, prim üretiminde ise geçen yılın bir kaç puan üzerinde artışla 1 milyar dolara yaklaşan bir tutarla yılın kapatılmasının beklendiğini bildirdi.

        Türkiye'de 2008 yılında sektörün yüzde 10 civarında büyümesini beklediklerinin altını çizen Su, "Şirketimizin ise izlemekte olduğu kar odaklı büyüme politikasının da etkisiyle geçen senenin bir kaç puan üzerinde bir artışla yılı kapatmasını öngörmekteyiz. 2009 yılında sektörün büyümesini etkileyecek faktörlerin başında ekonomimizdeki gelişmeler, küresel krizin yansımaları ve enflasyon artışı gelmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki yıl için yüzde 5-10 arasında bir büyüme ile 11 milyar dolar civarında sigorta hacmine ulaşılması olasıdır" görüşünü aktardı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa