Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 100 milyar dolar yabancı bankaların kontrolünde - Makro Ekonomi Haberleri

        Yurtdışında mali kriz nedeniyle oldukça zor günler geçiren ve bir kısmı devlet müdahalesiyle ayakta kalan Türkiye’de alan yabancı bankalar son 4 yılda Türkiye’de yaklaşık 18 milyar dolarlık banka satın aldılar. 1999 yılında, Türk bankacılık sektöründe yabancıların payı sadece yüzde 1 iken bugün yüzde 42.7’ye ulaştı. Türkiye’deki toplam mevduatın yaklaşık 100 milyar dolarlık yabancı bankaların kontrolünde bulunuyor. Yaklaşık 680 milyar dolarlık aktifin de 285 milyar dolarını yabancı bankalar yönetiyor.

        İLK DEMİRBANK SATILDI

        İlk yabancı ilgisi, ilk olarak dünyanın en büyük bankacılık gruplarından olan HSBC'nin Türkiye'ye gelmesi ile başladı. Krizlerin ardından TMSF'nin el koyduğu Demirbank, 2001 yılında 350 milyon dolara HSBC'ye satıldı. Sonraki dönemde piyasa hareketsiz kalırken, 2004 yılının ardından sektöre yoğun bir yabancı girişi oldu.

        TEB’İN YÜZDE 50’Sİ FRANSIZLAR’IN

        Türkiye Ekonomi Bankası ilk sahneye çıkanlar arasındaydı. Fransız BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası'nın %84.25'ine sahip olan TEB Mali Yatırımlar'ın %50'sini 216.8 milyon dolara satın aldı. 10 Şubat 2005 tarihinde gerçekleşen satışın ardından TEB çok yol kat etti. Piyasa değeri satıldığı zamana oranla %451 arttı.

        FORTİS 1 MİLYAR EUROYA SATILMIŞTI

        TEB’i daha sonra bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Hollanda-Belçika finansal grubu Fortis takip etti ve Dışbank’ ın %89’unu 985 milyon euroya ( 1 milyar 280 milyon dolar) satın aldı. 2007 yılına gelindiğinde piyasa değeri %104 artan Fortis, çoğu bankanın aksine sermayesini ve özkaynaklarını da artırdı. Şube sayısını 172’den 248’e çıkarırdı, Ancak mevduat ve kâr oranlarında satıldığı zamana oranla pek bir ilerleme kaydedemedi. Fortis’in mevduatlardaki pazar payı %13 düşerken, kredilerdeki pazar payında düşüş daha dramatik bir şekilde 2007 yılında %26’ya ulaştı.

        GARANTİ’YE GÜÇLÜ ORTAK

        Türkiye’nin büyük bankalarından Garanti Bankası’nın satış imzası 24 Ağustos 2005 tarihinde atıldı. Banka, ana hissedar Doğuş Holding tarafından dünya devi General Electric (GE) iştiraki Consumer Finance ile yapılan anlaşma sonucunda, %26 oranındaki hissesini 1.55 milyar dolara sattı. Garanti Bankası’nın performansı incelendiğinde ise, bankanın şube sayısını artırdığını, kredi, mevduat, özkaynak ve özellikle de kâr oranlarında gelişme olduğu görülüyor. Bankanın kredilerdeki pazar payı %25 artışla %13.6’ya, mevduatlardaki pazar payı ise %16 artışla %10’a ulaştı.

        YAPI KREDİ KOÇ’UN OLDU

        Garanti Bankası’nın satışından bir ay sonra, İtalyan Unicredito ile Koç Holding'in yarı yarıya ortaklığı olan Koçbank, Yapı Kredi'nin %57' sini Çukurova Grubu'ndan 1.182 milyar euro bedelle (1 milyar 600 milyon dolar) satın alacağını açıkladı. Satın alma sırasında TMSF yönetiminde bulunan bankanın negatif değerlerde seyreden özsermaye kârlılığı, satışı takip eden yıllarda pozitif rakamlara ulaştı ve %113’lük artışla %10’u buldu.

        2006’NIN AÇILIŞI FİNANSBANK’TAN

        2005’te yaşanan yoğun banka satışları 2006 yılında da aynı hızda devam etti. Yılın ilk satış haberi Finasbank’tan geldi. 3 Nisan 2006’da Finansbank’ın %46'sı, Yunanistan'ın aktif büyüklüğü açısından en büyük bankası olan National Bank'a 2.3 milyar euroya ( 2 milyar 760 milyon dolar) satıldı. Finansal çarpanlar bakımından çok yüksek bir değer üzerinden satılan banka, geçtiğimiz bir buçuk yıllık süreç içinde ciddi bir şubeleşme atağı yaptı. Şube sayısında 378’e ulaşan Finansbank, şube sayısı pazar payında %50’den fazla bir artış kaydetti. Geçtiğimiz günlerde bankanın eski patronu Hüsnü Özyeğin elinde kalan yaklaşık yüzde 10’luk hissesini de 700 milyon dolara yine Yunanlara devretti.

        HEMEN ARDINDAN DENİZBANK

        30 Mayıs 2006 tarihinde ise Fransa-Belçika merkezli Dexia, Denizbank'ın Zorlu Holding'in elindeki %75 hissesini 2.44 milyar dolara satın aldı. 2007 yılına geldiğinde banka, piyasadan aldığı payı kredilerde az da olsa artırmakla birlikte önemli ölçüde bir sermaye artırımına gitmedi. Şube sayısı %10 artarak 299’a ulaştı. Piyasadan mevduatlarda %2.38, kredilerde ise %2 büyümeyle %3.1 pay alırken, piyasa değeri %5 düşüş gösterdi. Bankanın satış öncesi %6 üzerinde seyreden özsermaye kârlılığı, %40 artışla birlikte %9’un üzerine çıktı

        ŞEKERBANK’A KAZAK ORTAK

        22 Haziran 2006 tarihinde ise, Şekerbank'ın %34'ünün 255 milyon dolar bedelle Kazakistan merkezli Bank Turan-Alem'e satıldığı açıklandı. Bir yıllık süreçte sermaye artırımına gitmeyen bankanın piyasa değeri %183 arttı.

        Pazar payları hâlâ düşük olsa da Şekerbank’ın bir yıl içerisinde büyük oranda değişim gösterdiği görülüyor. Şube sayısını 203’ten 230’a çıkaran banka, önceki pazar paylarına kıyasla mevduatlarda yaklaşık %34, kredilerde ise %88 artış sağladı.

        AKBANK’IN YÜZDE 20’SİNE 3 MİLYAR DOLAR

        17 Ekim 2006’da Citigroup, Akbank'ın %20' sini 3.1 milyar dolara satın almak üzere anlaştı. Satışın üzerinden henüz çok kısa bir zaman geçse de bankanın piyasa değerinde %62 artış yaşandı. Mevduatlarda ve şube sayısında artış olmasına rağmen, bankanın piyasadan aldığı paylarda çok fazla değişiklik görülmüyor. Mevduat pazar payında düşüş %0,5 iken bu oran şube sayısında %2,7’ye ulaşıyor.

        TEKFENBANK’I DA YUNANLAR ALDI

        Finansbank'tan sonra Türk bankacılık sisteminde yüzde 0.2'lik bir payı bulunan Tekfenbank da bir Yunan bankasına satıldı. Yunanlı EFG Eurobank Ergasias S.A. (Eurobank EFG) Tekfenbank'ın yüzde 70 hissesine 182 milyon dolar ödedi. Bu işlem fiyatına göre, Tekfenbank'ın toplam değeri 260 milyon dolara denk geliyor.

        TÜRKİYE FİNANS’I SUUDİLER 'İN

        Ülker Grubu ile Boydak Grubu’nun ortak olduğu Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 60'ı, Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren The National Commercial Bank'a (NCB) satıldı. NCB, bankanın yüzde 60 hissesi 1 milyar 80 milyon dolar karşılığında devredildi.

        Türkiye Finans Katılım Bankası’nın ortakları Ülker Grubu ile Boydak Grubu'nun ellerinde bulundurdukları yüzde 20'şer hisse ile banka yönetimindeki stratejik ortaklıkları devam ediyor.

        ASKERİN BANKASI YABANCI KONTROLÜNDE

        Ordu Yardımlaşma Kurumu'na ait Oyakbank'ın tamamı 2 milyar 673 milyon dolara Hollandalı ING Group'a satıldı. Oyakbank, bankacılık sisteminde 9. sırada yer alıyor. 362 şubesi bulunan bankanın 5 bin 500'ün üstünde çalışanı var.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa