Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye için asıl risk: Güvenirlik - Makro Ekonomi Haberleri

        Finans kurumlarının denetimi konusunda uzman isimlerden Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Ali İhsan Karacan ise Türkiye’de banka alan yabancıların mali sıkıntı içine girmesini önemli bir risk olarak gösteriyor.

        Karacan, bankaların yurtdışına kaynak aktarmalarının yasal olarak mümkün olmadığının altını çiziyor ve ekliyor:

        “Aktiflerin bir yerden başka bir yere aktarılması söz konusu olamaz.”

        Asıl riskin dışarı kaynak aktarmaktan ziyade ‘güvenirlik’ sorunu olacağını belirten Karacan, şöyle konuştu: “Ana merkezinde sıkıntı olan bir bankanın Türkiye’deki iştirakinden mevduat kaçışı olmaz mı? Olabilir. Bence asıl risk bu! Ve BDDK ve Merkez Bankası (MB) bu riski takip etmeli.”

        'BİR GÜNDE ALIP GÖTÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

        Bilançonun ancak sınırlı bir kısmının yurtdışına transfer edilebileceğini belirten Karacan, bunların da tahvil ya da banka mevduatı olduğunu söyledi. Karacan, “Banka kaynakları içerisinde munzam karşılık, dispobilite ve krediler var. Bunları bir günde alıp götürmeniz mümkün değil. Ayrıca 11 milyar euro gibi önemli bir rakamdan bahsediliyor ki, bu rakamı Türkiye’deki iştiraklerin finanse etmesi zor. Kaldı ki, yurtdışında sıkıntıda olan bankalar kısa vadeli kredi talep etmiyor. Sermaye ve sermaye benzeri finansman yöntemlerini tercih ediyorlar, aksi halde ayakta kalmaları zor” diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa