Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yabancılar likidite arayışında! - Makro Ekonomi Haberleri

        Finans krizi kapımıza dayandı!!!

        Türk bankaları dev finansal kurumları finanse ediyor! Ve kısa bir süre öncesine kadar Türkiye ekonomisi için ihtiyaç olarak gösterilen yabancı bankalar şimdi büyük bir risk unsuru olarak görülüyor. Kısa bir süre önce ‘bankacılık sisteminin yabancılaşması büyük risk, kriz döneminde kaçıp giderler’ şeklinde yapılan uyarılar gerçek mi oluyor?

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in yaptığı açıklamaya göre Türkiye’deki bankacılık sisteminin yüzde 42.7’si yabancılara ait. Ve bankalar Ağustos sonu itibarıyla toplam 850 milyar dolarlık varlık yönetiyor.

        100 MİLYAR DOLAR YABANCILARIN KONTROLÜNDE

        5 Eylül itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bankalardakitoplam mevduat miktarı 288 milyar dolara ulaştı.Bunun yaklaşık 100 milyar dolarını yabancılar kontrol ediyor. Normalde bu kaynağın kredi olarak Türk sanayisine aktarılması gerekiyor. Ancak yabancı bankalar kredileri durdurdu! Bu paraları yurtdışına transfer etseler kimsenin ruhu bile duymayacak!!!

        Fortis örneğinde olduğu gibi bankaların merkez ofisindeki sıkıntılara Türkiye’deki iştiraki kayıtsız kalabilir mi? Asıl daha önemlisi merkezdeki sıkıntı Türk halkının mevduatıyla finanse edilmek istense bunu kim engelleyebilir? Bu yüzden giderek yayılan ve kontrol edilemeyen kriz Türkiye için de önemli bir risk taşıyor.

        YENİ BİR KRİZE GİRERİZ

        Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner bugünkü Milliyet gazetesindeki köşesinde bu konuya dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Hem ABD hem de Avrupa Merkez Bankaları, piyasalara para verirken, bizim Merkez Bankamız hala Hükümet’le tartışıp, “enflasyon düşmedikçe para veremeyiz” diyor. Bu kafayla ve piyasaya para vermemekte direndikçe, yeni bir ekonomik krize gireriz.”

        ELLERİNDEKİ FONLARI YURTDIŞINA GÖNDERECEKLER

        Törüner, finans kulislerinde kulaktan kulağa fısıldanan söylentileri sesli olarak dile getiriyor: “Türkiye’de de banka satın almış olan yabancı bankalar, likidite krizine girmeye başladı. Dışbank’ı alan Fortis Bank’ı buna örnek verebiliriz. Bu durum, yabancı bankaların Türkiye kardeş bankaları ve şubelerini de etkileyecek. Türkiye’deki yabancı bankalar, ana bankalarını kurtarabilmek için, ülkemizde her türlü uygun olmayan işleme girecekler. Ellerindeki bütün fonları bir biçimde, ana bankalarına gönderecekler. Belki de, parayı dolaştırarak ana bankalarını fonlayacaklar. “Fiduciary (kimlik saklanarak)” işlemlerle, kredi vermiş gibi görünüp, ana bankalarını kollamak zorunda kalacaklar. Sevgili BDDK’nın bir gün bile geçirmeden ve bayram, seyran demeden, yabancı bankaları kontrol altına almaları ve yabancı ülke limitlerini günü gününe kontrol etmesi gerekiyor. Sevgili Merkez Bankası da günlük işlemlerden aldığı izlenimleri derhal Sevgili BDDK’ya bildirmeli.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa