Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Spekülatörün Ramazan oyunu bozuldu - Makro Ekonomi Haberleri

        Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, Ramazan öncesi spekülatif fiyat atışlarının önlenmesi, fırsatçılığın yapılmaması yönünde pazarlama sisteminde yer alan tüm taraflara gerekli uyarıların yapıldığını, bu uyarıların belirli ölçüde etkili olduğunu söyledi.

        Alınan tedbirler ve vatandaşların da bilinçli davranması sonucu özellikle başta baklagiller olmak üzere pirinç gibi fiyat artışından endişe edilen ürünlerde tüketici fiyatlarının aşırı derecede artmasının engellendiğini ifade eden Bayraktar, ''Ramazan ayında alınan tedbirler ve birliğimizin uyarıları sonucu fiyatlar hortlamamış, spekülatörlerin oyunu bozulmuştur'' dedi.

        Bayraktar, TZOB tarafından Ramazan ayının sonunda yapılan tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 429, kurutulmuş ürünlerde yüzde 330, baklagillerde yüzde 337, pirinçte yüzde 303 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210'lara kadar çıktığını belirtti.

        Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 429 ile salatalık, yüzde 371 ile patlıcan, yüzde 355 ile domates, yüzde 337 ile nohut ve yüzde 330 ile kuru üzüm olarak belirlendiğini kaydetti.

        Üretici ve market fiyatları arasındaki makasın, halen çok yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, rasyonel bir pazarlama sisteminin kurulamamış olmasının üretici ve tüketiciyi mağdur ettiğini ifade etti.

        Bayraktar, eylül ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün salatalık, fiyatı en çok düşen ürünün ise elma olduğunu belirtti. Şemsi Bayraktar, bu dönemde market raflarındaki fiyatlara bakıldığında salatalıkta yüzde 28 patlıcanda yüzde 27, sivri biberde ve şeftalide yüzde 19, karpuzda yüzde 17,6, domateste yüzde 16,3, yeşil fasulyede yüzde 15,5, kuru üzümde yüzde 13,5, havuçta yüzde 8,4, armutta yüzde 5,8, kuru incirde yüzde 4,2, kuru kayısıda yüzde 3,4, yeşil mercimekte yüzde 2,5, ette yüzde 1,4, nohutta yüzde 0,4, kırmızı mercimekte yüzde 0,1 artış görüldüğünü söyledi.

        Market raflarında fındık ve sütte fiyat değişimi görülmediğini ifade eden Bayraktar, pirinçte yüzde 2,1, kuru fasulyede yüzde 3, yumurtada yüzde 6,1, elmada yüzde 10,2 fiyat düşüşleri tespit edildiğini kaydetti.

        Üretici fiyatlarında Ramazan öncesine göre domates, elma, kuru incir, fındık, süt ve ette fiyat değişimi olmadığını belirten Bayraktar, yeşil fasulyede yüzde 31, patlıcanda yüzde 26, salatalıkta yüzde 22,4, şeftalide yüzde 19,4, armutta yüzde 17,6, pirinçte yüzde 16, karpuzda yüzde 8,8, sivri biberde yüzde 5,6, havuçta yüzde 2,4 fiyat artışı belirlendiğini kaydetti.

        -ELEKTRİK ZAMMI-

        Konuşmasında elektriğe yapılan zamma da değinen Bayraktar, maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçişle birlikte tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatının geçen yıla göre yüzde 50,2, tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında yüzde 57,9, kültür balıkçılığı ve kümes hayvanları çiftliğinde yüzde 57,8, seralarda ve hayvancılık işletmelerinde ise yüzde 58,3 oranında arttığını söyledi.

        Üretime devam etmek isteyen üreticilerin elektriklerinin ödenemeyen borçlar nedeniyle kesildiğini ve icralık olduklarını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

        ''TEDAŞ tarafından ödenemeyen elektrik borçları nedeniyle bayram sonrası elektriklerin kesilmesi kararı alındığı ifade edilmektedir. Kesik elektrikler nedeniyle sulama yapılamaması üretimde düşüşleri de beraberinde getirecek, halkımızın gıda güvencesinin sağlanmasında bir tehdit unsuru olacaktır. Son bir yılda tarımsal üretimde kullanılan temel girdilerden gübrede yüzde 180, mazotta yüzde 40;lara varan fiyat artışlarıyla beli bükülen çiftçi, elektrik fiyatlarındaki bu artışla birlikte üretimden kopma noktasına gelmiştir. Üreticinin borçlarını ödeyebilmeleri bakımından icralar durdurulmalı, kesik olan elektrikler açılmalı, yeni bir elektrik kesintisi yapılmamalı, BAĞ-KUR borçlarında olduğu gibi faiz affı yapılmak suretiyle elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa