Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi transfer, transfer dönemi, kulüpler, demba ba, üç büyükler transfer, transfer vergi, gelir vergisi yasası, kurumlar vergisi, maliye, bonservis - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        Transfer dönemi bu yıl pek heyacanlı değil. Çünkü Türk kulüpleri geçen yıllarda olduğu gibi çok istekli değiller. Çok haksız da sayılmazlar. Şimdiye kadar har vurup harman savurarak çok borçlu kulüpler haline geldiler ve artık fazla manevra alanları yok. En önemli engellerden birisi kulüplerin başının üstünde dolaşan UEFA finansal fairplay uygulamalarının devreye geçmesi korkusu. Diğer yandan kulüplerin bir şansı da Meclis'te sümenaltı edilme tehlikesi bulunan yeni Gelir Vergisi Yasası'nın çıkarılmamış olması. Yeni yasa özellikle çok kazananların vergisini artırırken futbolcuların yüzde 15 olan Gelir Vergisi'ni yüzde 35'e çıkaracak. Böylece dünyada futbolcuların vergi cenneti olarak bilenen Türkiye'nin cennetliği de kalmayacak. Diğer bir bakış açısıyla kulüpler de devletin almadığı vergiyi savuramayacak.

        Futbolda Gelir Vergisi açısından durum bu iken Kurumlar Vergisi açısından yeni bir gelişme kulüpleri üzecek. Yeni durumu 24 Nisan 2014'te Maliye'nin bir futbol kulübüne verdiği 'özelge' yaratıyor. Bir futbol kulübünün Maliye'ye 'yabancı bir futbolcunun bonservisini alıyoruz vergi kesintisi yapacak mıyız" diye sorması üzerine Maliye ilginç bir görüş verdi.

        Maliye kısaca yabancı futbolcuyu bonservisi ile birlikte transfer eden kulübün borservisi için Kurumlar Vergisi tahakkuku (vergi kesintisi) yapılacağını o kulübe bildirdi. Bonservisi gayrimaddi hak olarak değerlendiren Gelir İdaresi, önce Kurumlar Vergisi Kanunu gereği hem iş hem kanuni merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumların elde ettikleri kazancın dar mükellefiyet esasına göre vergilendirileceğini hatırlattı. Ancak tabii yabancı kulüp Türkiye'de vergi ödeyemeyeceği için Türk kulübün Kurumlar Vergisi tevkifatı (kesintisi) yapıp ödemesi gerektiği belirtti.

        TÜRKİYE İÇİ TRANSFER VERGİSİZ

        Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20 olduğu için transferi kapan kulübün kesintiyi yapıp devlete ödemesi gerekiyor. Hemen akla yurtiçindeki transferde durumun ne olacağı geliyor. Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Türk spor kulüplerinin her türlü faaliyetlerinin vergi dışı olduğu belirtildiği için Türkiye'de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş spor kulüplerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan işletmeleri ile şirketleri bu vergiyi ödemeyecek.

        İLK VERGİ DEMBA BA'YA

        Maliye'nin görüşü çerçevesinde ise bu kapsamdaki ilk vergiyi Başiktaş kulübünün Demba Ba için ödemesi gerekecek. Ancak Maliye verdiği görüşün en sonuna futbolcu transfer edilen ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bulunması halinde bu anlaşmanın öngördüğü oranın geçerli olacağını eklemiş durumda. Türkiye ile Demba Ba'nın kulübünün bulunduğu İngiltere arasındaki anlaşmada ise gayrimaddi haklar için yüzde 20 değil yüzde 10 vergi ödeneceği belirtilmiş. Böylece Beşiktaş kulübü 6 milyon dolarlık bonservis ücretine karşı 600 bin dolarlık vergiyi ödemek zorunda kalacak. Fenerbahçe'nin transfer ettiği Diego Ribas ise bonservis bedeli olmadan alındığı için kulüp herhangi bir vergi ödemeyecek. Bundan sonra ise futbolcunun transfer edildiği ülke ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yoksa bonservis bedelinin yüzde 20'si varsa orada belirtilen oran kadar vergi ödenecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa