Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam AYM’den vatandaş lehine kamulaştırma kararı - İş-Yaşam Haberleri

        Anayasa Mahkemesi (AYM), Beşiktaş’ta 3 katlı binası bulunan Süleyman Oktay Uras ve Sevtap Uras’ın belediye hakkında açtığı davayla ilgili bireysel başvuruyu karara bağladı. Dosyaya göre, Beşiktaş Belediyesi, 1992 yılında 3 katlı binanın yıkılıp yeniden yapılması sırasında 5 kat izni verirken, arsadan 154 metrekarelik bölümün belediyeye “yol yapılmak üzere terk edilmesini” istedi. Belediye, 2007 yılında imar planında değişiklik yaparak daha önce sokak olarak ayrılan söz konusu arsanın 80 metrekarelik kısmını konut alanına dönüştürdü ve bitişikteki başka bir parselle birleştirdi.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre mülk sahipleri, yol yapılmak üzere belediyeye devrettikleri arsanın vasfı konut olarak değiştirildiği için yeniden kendilerine iade edilmesi istemiyle dava açtı. Dava vatandaşlar aleyhine sonuçlandı. Karar Yargıtay’da kesinleşti.

        REKLAM

        Mülk sahiplerinin bireysel başvurusu üzerine dosyayı inceleyen AYM, imar izni değişikliği sırasında arsanın bir kısmının yol yapılmak üzere belediyeye devredilmesini “koşullu bağış” olarak nitelendirdi. AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını da dikkate alarak başvuruda bulunan vatandaşların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa