Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Katar Havayolları'nın A330 tipi uçağı Atatürk Havalimanı'na acil iniş yapıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        Atatürk Havalimanı'nda uçaklar için zaman zaman tehlike yaratan kuş sürüleri dün de Katar Havayolları'nın yolcu uçağına çarptı. İçinde 298 yolcu bulunan ve saat 13:41 de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan Katar Havayolları'nın Doha'ya giden Airbus 330 tipi uçağının sol motoruna kuş girdi. Havalanan uçağın hasar gören motorundan alevler çıktı. Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne geri döneceği bilgisi verdi. İstanbulular da motorda patlama sesi duyduklarını ve alevlerin çıktığını gördüklerini ihbar etti.

        MOTOR PALLERİNDE HASAR

        Bazı vatandaşlar uçağın sol motorunda çıkan alevi de görüntüledi. Katar uçağı Sefaköy-Florya yönündeki 17-35 numaralı piste sorunsuz bir iniş yaparken uçağa itfaiye ekipleri de eşlik etti. Uçakta yapılan kontrollerde motor pallerindeki hasar ve kanattaki kan izleri dikkat çekti. Yolcular yaşananlar nedeniyle panik olurken bir yolcu ise korkudan bayıldı. Yolcu inişten yolculara sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi.

        MİLYONLARCA LİRA ZARARA YOL AÇIYOR

        Alınan önlemlere rağmen Atatürk Havalimanı'nda uçaklar kuşlardan dolayı zaman zaman pas geçerken kuş çarpması nedeniyle oluşan hasarlar ve uçakların seferlerden çekilmesi nedeniyle şirketler zarara uğruyor. Verilere göre İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kuşlar en çok Ataköy-Florya yönündeki pistin yaklaşma yüzeyi, Sefaköy-Ataköy tarafındaki pist başlarında ve Florya yönündeki yaklaşma yüzeyinde sıklıkla tespit ediliyor.

        ÇARPMA ETKİSİ 550 KG EŞDEĞER

        Havalimanı ana kuş göç hattı üzerinde olduğundan ve havalimanı civarında yoğun kuş faaliyeti bulunduğundan pistler düzenli aralıklarla özel donanımlı araçlarla kontrol ediliyor. Ayrıca meydan civarında kuş faaliyeti olduğu bilgisi sürekli olarak pilotlara veriliyor. Kuşlar pist başlarında 0-10 metre ve yaklaşma yüzeylerinde 0-1000 metre aralıklarında görülüyor. Atatürk Havalimanı'nda uçakların iniş ve kalkışı sırasında kuşların tehlikeye neden olmaması için mücadele sesle korkutulup kaçırılması şeklinde sürdürülüyor.

        Motorda büyük hasara neden olabilecek kuş çarpmaları nedeniyle herhangi bir yangın riskine karşılık pilot kuş giren motoru iptal etmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Uçaklara çarpan kuş türlerinin başında martı ve leylekler geliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa