Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cumhurbaşkanı Erdoğan: Noktayı daha koymadık bu bir virgüldür - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde oda ve borsa başkanlarıyla yaptığı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan işadamlarından ricada bulunurken; "İçinizde bu durumdan uyanamayan varsa, derhal adalete teslim edin" dedi. Erdoğan öte yandan faizlerle ilgili de açıklama yaparken, bankalara şöyle seslendi; "Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık şöyle yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

        * Buradan bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

        * Millet olarak ihanetlerle ilk defa karşılaşmıyoruz. Sadece 93 yılı Cumhuriyet tarihimizde de PKK'sından DHKPC'sinden DAEŞ'ine kadar karşı karşıya kaldık.

        * Burada sorulması gereken soru şu; bu ülke niçin bu kadar çok saldırıya maruz kalıyor. Elbette diğer ülkelerde her şeyin süt liman olduğunu söylemiyorum. Biz tek başımıza göğüslemek zorunda kalıyoruz.

        * Darbelere darbe girişimlerine maruz kalan ülkeler yok mu var, sığınmacı akınına uğrayan ülkeler yok mu var, gizli açık ekonomik siyasi sabotajlara uğrayan ülkeler yok mu var. Türkiye'nin farkı bunların hepsini eş zamanlı yaşıyor olması.

        * Bu kadar soruna tehdide aynı anda maruz kalıp dik duracak başka bir ülke var mıdır Türkiye'den başka, işte onu bilmiyorum. Bir taraftan terörle uğraşırken bu darbe girişimini püskürttük.

        * Şair diyor ya; yürüyeceksin, millet arkandan yürüyecek. Millet arkamızdan yürüdü.

        "AMERİKA'YI ELE GEÇİRECEKLER, ONU SÖYLÜYORLAR, HAVA BU"

        * Bunu sizlerle beraber yaptık, milletimizle beraber yaptık. Bu millet alnı öpülesi bir millettir. Hepsi havalimanlarına doldu doluştu. Bizim milletimiz tankların altına yaptı. F16, F4'lerden kaçmadı. Helikopterlerin mermilerine karşı göğsünü siper etti. Hayasızca akını püskürttü.

        * Mücadeleyi bırakırsak hem vatansız hem milletsiz kalırız. Ben hep bizim Rabia'mız var diyorum. Tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak.

        * 15 Temmuz bu milleti vatansız, bayraksız, devletsiz bırakma girişimidir. Bu ihanet şebekesinin ne vatan diye, ne millet diye bir derdi yoktur.

        * Örgütlendikleri 160 ülkenin tamamını da vatan sayıyorlar. Elinde sonunda ele geçireceklerine dair özgüven sergiliyorlar. Amerika'yı ele geçirecekler, onu söylüyorlar, hava bu.

        * Milli olarak da sapkın bir örgütle karşı karşıyayız. 15 Temmuz'un en büyük kazanımı milletimizin bu ihanet şebekesinin maskesini indirmiş olmasıdır.

        * Bizim bu ülkeden başka gidecek yerimiz yoktur demiştir milletimiz. O gece köken, parti farkı gözetmeksizin sokaklara inerek bizim vatanımızdan başka güvenecek dalımız yoktur demiştir.

        * TOBB'un hastanesinde yaralı olan Oğuzhan kardeşimizi dün ziyaret ettim. 23 yaşında, 1.90 boyunda bir fidan. Cemalini bir göreyim istedim.

        * Aşk bu vatan bu millet için yürüyüştür. Bu dikkat edin Şenkaya'da 20 tane devletin de verdiği imkanlarla hayvan besleyen emekli bir ailenin evladı. Yarın defnedilecek, Rabbim Peygamberimize komşu eylesin.

        * İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür. 5 şehidimiz vardı, altıncısı da Oğuzhan oldu. Onların elinde silah yoktu, tek silahları imanlarıydı. Bir hanım kardeşimizin başı vücudundan ayrıldı ve kongre merkezimizin çatısına düştü.

        * Şimdi ben tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet dediğim o takıma birileri cemaat diyor, diğer cemaatlere hakaret olur. Bunlar tam bir terör örgütü. Bu terör örgütü aileleri birbirinden ayırıyor. Bunları ben hep haşşaşi diye anıyorum. Bunlar Hasan Sabbah'i yolunda. Onların çok iyi kadroları var. Şeytan da melekti, ilk isyan eden o oldu. Bunlar Allah'ı istismar ederek milleti aldattılar.

        * Noktayı daha koymadık, bu bir virgüldür, bu iş devam ediyor. Temizlemek zorundayız. Rehavet yok, gevşemek yok, kararlı bir şekilde bu süreci devam ettirmek durumundayız. Mevlana Hazretlerinin pergel benzetmesinde olduğu gibi bir ayağımızı sıkı sıkı basmak, diğeriyle tüm dünyayı dolaşma iradesindeyiz.

        "TÜRK BAYRAĞINDAN BAŞKA BAYRAK GELMESİN İSTİYORUZ"

        * Yurdumuzun üzerinde tüten en son ocak sönmeden kimsenin bu milleti esir etmeye gücü yetmez. Milletimle iftihar ediyorum.

        * Yenikapı'da pazar günü miting düzenlenecek. Parti farketmiyor. Bu milli birliğimizin ifadesi olmak üzere mesajlarımızı birlikte verelim istedim. Demokrasi ve şehitler mitingi olduğu için Türk bayrağından başka bayrak gelmesin istedim.

        * Yani orada bayrağımızın dışında parti bayrağı, sendika şu bu hiçbir bayrak istemiyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Azerbaycan bayrağı dalgalanabilir. Sayın Devlet Bahçeli'nin haberini aldık, sağolsunlar varolsunlar. Ben Kılıçdaroğlu'nun da orada olmasını istiyorum.

        * Onlar da bir heyetle olacakmış, umarım durumu tekrar gözden geçirir ve gelirler. FETÖ'nün bürokrasideki gücünü kırmak adına ciddi adımlar attık.

        "RABBİMDEN AF, MİLLETİMDEN ÖZÜR DİLİYORUM"

        * Bu sinsi örgütün TSK içindeki yapısı da deşifre oldu. Bir de iş dünyası ayağı var. Belki en güçlü oldukları yer orasıdır. Bu eli kanlı örgütün iş dünyası içindeki tüm düzenini tamamen kesmekte kararlıyız. Şu anda yakalananlar buzdağının görünen yüzü, diğerleriyle ilgili çalışmalar sürüyor.

        * Biz bunlara bunlar eğitimle uğraşıyorlar deyip destekler verdik. Ben söyledim Rabbimden af diliyorum, milletimden özür diliyorum. Olaya samimiyetle baktık. Ama ne yazık ki karşımızdakilerden bunu görmedik.

        "MİLLETİ HALA TEHDİT ETMEYE ÇALIŞIYORLAR, 14 AĞUSTOS'U BEKLEYİN DİYORLAR"

        * Millete kurşun sıkanı nasıl affetmiyorsak, o kurşunu finanse edeni de affetmeyeceğiz. Geldiğimiz yer itibariyle bu yapının her okulu, dersanesi, evi terör yuvası, her şirketi birer terör organizasyonudur.

        * Bu hain yapı ile ilgili ama fakat diyenler benim indimde gönlü onlarla birlikte olanlardır. Bu adamlar katildir, ellerine masumların kanı bulaşmıştır. Bu adamlar sinsidir, her sözlerinin gerisinde başka bir niyet var. Bu adamlar hırsızdır, sınav sorularını çalarak milyonlarca insanın geleceğini çalmıştır.

        * Tehditle şantajla himmet adı altında işadamlarından da para topladılar. Üst akıl Pensilvanya'daki değil, üst akıl başka.

        * Yaşananlardan ders almayanlar, milleti hala tehdit etmeye çalışıyor. Şimdi ne diyorlar 14 Ağustos'u bekleyin biz namert değiliz, mertiz mert.

        "FETÖ'NÜN GÜNAH GALERİSİ DİYE BİR KİTABI SİZ YAPIN"

        * Biz şu anda seferdeyiz. Kardeşlerim alçaklık bir karakter meselesi, zaman ve mekan sınırı taşımaz. Şahsiyetiniz kirlendiyse dışarı vurabilirsiniz.

        * Görmeyen anlatamayan hiçbir şeye gücü kuvveti yetmeyen bir taş yığınından ne bekliyorsunuz nasıl tapınırsınız diyorlar, Şimdi çıkıyorlar sıkılmadan utanmadan o bize şahdamarından daha yakın diyor, dangalak, şarlatan Allah ayetinde ne buyuruyor ben size şahdamarınızdan yakınım diyor. Bize şahdamarımızdan yakın olan Allah'tır. Bu bir şirktir, bu bir küfürdür.

        * Sözde kitaplar yazıyormuş, eserleri varmış. Diyanet İşleri'ne dedim, bu kitaplarını bir inceletelim dedik, bu kitaplarda bizim dinimizle bağdaşmayan bir ifadeler var. Bundan sonra FETÖ'nün günah galerisi diye bir kitabı siz kitap yapın. Etrafını cami ayarını mani bir eser ortaya çıksın.

        "İŞADAMLARIMIZDAN RİCAM; İÇİNİZDE UYANAYAMAYAN VARSA, ADALETE TESLİM EDİN"

        * Benim işadamlarımızdan da bir ricam var, içinizde bu durumdan uyanamayan varsa, derhal adalete teslim edin. Kardeşi var, oğlu var savunuyor. Yahu Hz. Nuh'a geleni bilmiyor musunuz, eşini de çocuklarını da bırak ya Nuh, sen sana inananlarla gemiye bin onlardan kurtul. Bizim de burada hassas olmamız lazım.

        * Odalarımız ve borsalarımız tarihimizdeki ahiliğin bugünkü temsilcileridir. Ahi yeri geldiğinde ülkesi ve milleti için malı canı yüreğiyle mücadele eden kişidir.

        * Esnafımızın sanatkarımızın işadamlarımızın gösterdikleri güçlü duruşu yakından biliyorum. Türkiye'nin tüm birikimlerini yoketmek ve birilerine peşkeş çekmenin amaç olduğunun çok iyi farkındayız.

        * Şimdi kazanımlarımızı koruma değil, daha çok üretme, çalışma ve dünyayı dolaşma zamanıdır. Yaşanan darbe girişimine rağmen ekonomimiz bir dalgalanma dışında yolunda ilerlemeye devam ediyor.

        * Batı başka şeyler bekliyor. Zilleri de ellerinde kaldı, oturdukları yerde kaldılar. Değerli kardeşlerim bu milleti şükranlarımızı refahı artırarak ifade edebiliriz. Sizlere çok önemli görevler düşüyor.

        "BİZİM HEDEFİMİZ 165 MİLYON DOLARA MERKEZ BANKAMIZIN ULAŞMASI"

        * Bugün tarihimizin en kritik günlerinin ardından bir araya geldiğimiz, dün değil evvelsi gün Hisarcıklıoğlu bu salonda Türkiye temsilcileriyle bir araya geldik, yatırımlar konusunda kendilerine çağrıda bulunduk.

        * Bu yatırımlarla birlikte yeni yatırımlar noktasında müjdeler bekliyoruz. 2007'den bu yana 7,3 milyon istihdam üreten bir başarının sahibi olarak sizlere sesleniyorum. Borçlanma faizi yüzde 9,3'e geriledi.

        * Darbe girişimine rağmen 15 Temmuz'dan sonraki borçlanma ihalelerine beklenenin çok üzerinde talep geliyor. Bizim hedefimiz 165 milyon dolara Merkez Bankamızın ulaşması.

        * Darbe girişimin ardından döviz almak için değil, döviz satmak için bankalara hücum etti. Bu millet ne büyük millet. Ertesi gün 2,5 milyon doları boca ettiler. Eskiden marketler boşaltılır, evlere doldurulurdu.

        * Şimdi millet sokaklara çıktı. Hayat normalin üstünde normal. Burada külliye önünde çadırlar kurulmuş, her gün Ramazan gibi. Tekirdağ, Edirne hepsi öyle, Mardin Kahramanmaraş 81 vilayetimizin 81'i öyle.

        * 15 Temmuz'dan bu yana dövizden Türk Lirasına geçen rakam 10 milyar dolar oldu. Özellikle piyasanın likidite adımlarını atarak zaten öyle bir sorunumuz yok.

        "YILLIK FAİZ ORANLARINI YÜZDE 9'A ÇEKİN, SÜRÜMDEN KAZANIN"

        * Ekonomide yapısal reformlar kesintisiz sürecektir. Buradan geçenlerde GYODER bir açıklama yaptı, Emlak Konut bir açıklama yaptı. Ben de şimdi açıklama yapıyorum. Konut alımlarında faiz oranlarını yıllık şöyle 9'a doğru çekiversin.

        * Ya kaybetmezsiniz ya. Sinyaller geliyor. Tüm bankalar milletin parasıyla çalışıyor. Japonya eksi faiz, Amerika'ya geliyorsun bakıyorsun sıfır virgüllerle çalışıyor, Avrupa 1-2, bize ne oluyor? Olmaz ya bu zulümdür, zulüm.

        * Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık şöyle yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın. Yatırım ortamını iyileştirmek için gerekli hukiki düzenlemeler, süreçlerin basitleştirilmesi gibi tedbirleri kısa sürede hayata geçireceğiz.

        * Bu noktada sizlerinde gereken çabayı göstereceğinize büyütecek adımları atacağınıza inanıyorum. OHAL'deyiz. Fransa'da mesela bir patlama oldu. 1 yıllık bir olağanüstü hal ilan edildi. Bazı kesimler bundan rahatsız oldu.

        "BİZ 50'Lİ YILLARIN YASALARIYLA BU ÜLKEYİ İDARE EDEMEYİZ, DARBE YASALARI İLE BU ÜLKEYİ İDARE EDEMEYİZ"

        * 14 yıllık Başbakan ve Cumhurbaşkanlığım döneminde edindiğim ciddi tecrübeler var. Biz dersimizi iyi çalıştık. Ders çalıştık, nerede ne gibi açıklar var. Bunları tespit ettik. Bana sizden şikayetler vardı, Rıfat Bey de iyi bilir. Diyelim bir işçiden memnun değilsin, kapıya koyuyorsun. Kıdem ve ihbar tazminatı veriyorsun kapıya geliyor yine geri işe geri alıyorlar çok farklı şekilde. Gerek özel sektörün bundan ders alması gerekmez mi?

        * Bir insan faydalı değilse, ihanet içindeyse buna bakmaya mecbur muyuz? Ben ekonomi, iş hukuku okudum, kalkıp devletin malı deniz, yemeyen keriz girdin içeri ohh, kal orada bunlardan tüm sektörü arındırma zamanıdır.

        * Bu konuda muhalefetle konuştuğumla da bunları söyledim. Çalışmayan insanı sırtımızda taşımaya mecbur muyuz? İhbarını kıdemini verirsin 'başının çaresine bak' dersin. Bunlardan devleti arındırma zamanı.

        * Devletin yapılandırılması şart. Ben devleti incelettim. Biz hala 50'li yılların yasalarıyla bu ülkeyi idare edemeyiz. Darbe yasalarıyla bu ülkeyi idare edemeyiz. Gelin asgari müşterekte bunları görüşüp, gözden geçirelim.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa