Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Domates, biber, patlıcan darbesi - İş-Yaşam Haberleri

        Abdurrahman YILDIRIM / GAZETE HABERTÜRK

        Temmuz ayı enflasyonundan tam bir darbe çıktı. Enflasyon beklenenden de bir hayli yüksek geldi. Geçen yıl yüzde 0.09 olan enflasyon bu yıl yüzde 1.16 gibi yaz aylarında görülmemiş bir düzeye çıktı. 2003’ten bu yana böyle bir artış yok. 7 aylık dönemde de yüzde 4.84’e yükselen enflasyon yıllık bazda yüzde 7.64’ten yüzde 8.79’a sıçradı. Pozitif olan ise çekirdek enflasyonun yüzde 0.13 ile düşüş seyrini sürdürmesi. Çekirdeğin yıllığı da yüzde 8.70’e inerek manşet enflasyonla farkı kapattı.

        - Gıda enflasyonu hazirandan artışın işaretini vermişti. Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle meyvesebze ihracatının yeniden başlayacağının beklenmesi fiyatları önceden artırdı.

        - Üzerine bayram tatilinin uzatılarak 9 güne çıkarılması geldi. İnsanlar gezdi, tozdu ve yedi içti.

        - Ardından darbe girişimini yaşadık. İlk birkaç gün hayat zaten normal değildi. Bazı market raflarının boşaldığı haberlerini okuduk.

        - Döviz kurlarının fırlaması da bardağı taşıran damla oldu. Kurun geri gelse bile eski düzeyinden daha yukarıda denge bulacağı tahmini fiyat ayarlamalarını tetikledi.

        - Sonuçta gıda fiyatlarını sadece meyve ve sebzenin üzerine de yıkamıyoruz. Bitişikte fiyatı en çok artan 20 ürünün listesi yer alıyor. Bu ürünlerin 14’ü gıda. Domates yüzde 46 ile en çok fiyatı artan ikinci ürün. Çarliston biber yüzde 30, sivri biber yüzde 23 arttı. Rahmetli Barış Manço’nun şarkısındaki üçüncü ürün patlıcanın fiyatı da yüzde 5.6 yükseldi.

        - Yuriçi tur ücreti yüzde 54 zamla fiyatı en çok artan ürün. Turizm sektörü nasıl bir kriz yaşıyorsa bir türlü fiyatları düşürmüyor. Otel ve restoran fiyat artışı da aylık yüzde 1.22 oldu. Gerçi bunun bir bölümünü artan gıda ve içki fiyatlarıyla açıklamak mümkün.

        - Gıda fiyat artışından tüketici enflasyonuna gelen katkı yüzde 0.74 puan. Kamu kesiminin zammıyla alkollü içki ve tütün fiyatları da yüzde 7.05 arttı ve TÜFE’ye yüzde 0.35 katkı yaptı. Gıda ile içki zaten aylık yüzde 1.16’lık enflasyonu açıklamaya yetiyor.

        - Temmuzda fiyatı yüzde 41 artan taze fasulye ise ayrı bir konu. Bu yıl fasulyenin yok yılı. TÜİK üretimin yüzde 9 düşeceğini tahmin ediyor. Taze fasulyede yapılamaz ama kuru fasulye fiyatlarının artmaması için, arzın şimdiden artırılmasında yarar var.

        - Rusya pazarı sonbaharla açılacak. Kur yıllık ortalamada beklenenden daha yüksek çıkabilir. Pozitif baz etkisini de geride bıraktığımıza göre, enflasyonda zorlanacağımız dönem başladı demektir.

        SONUÇ: “İçinde olan, bir şekilde dışına taşar.” Emerson

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa