Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 9,50 olan faiz koridorunun üst bandında50 baz puan indirime gitti ve yüzde 9'a düşürdü.

        Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.25'te sabit tuttu.

        PİYASALAR TEPKİ VERMEDİ

        Beklentiler dahilinde gelen faiz kararın ardından piyasalarda büyük bir hareketlilik yaşanmadı. Dolar 2,90 liranın hemen altındaki 2,8960 seviyelerinden el değiştirmeye devam ediyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        İNDİRİM BEKLENİYORDU

        Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların neredeyse tamamı koridorun üst bandında 50 baz puan indirim beklerken, bir katılımcı ise 25 baz puan indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, bir katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini bulunduğu yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakırken, bu yıl faizleri iki defa artırma planında değişiklik olmadığının sinyalini vermişti. Fed buna karşılık ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.

        TURŞUCU: MERKEZ BEKLETİLER DAHİLİNDE KARAR VERDİ

        İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, kararın beklentilere paralen olduğu söyledi ve karar metninin dahi bir önceki toplantının metni ile aynı olduğunu vurguladı. İşte Turşucu'nun değerlendirmeleri:

        "TCMB, karar metindemanşet enflasyonda belirgin düşüşe işaret etmiş. Hizmet enflasyonu ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler nedeni ile sıkıduruşun korunacağı ifade edilmiş.

        USDTRY'de önemli bir değişim olmadı. Karar sonrasında USDTRY kurundaönemli bir hareketlilik görülmedi. Bu, TL üzerinde 50 baz puanlıkindirimin fiyatlanmış olduğunu gösteriyor. 2 yıllık gösterge tahvilfaizinde ise %9.09 seviyesinde seyir izleniyor. Birkaç gündür göstergetahvil faizinde 30 baz puanlık bir gerileme fiyatlamalara yansıtılmıştı.

        "DOLARIN DÜŞMESİ İÇİN GLOBAL BİR RÜZGAR GEREKİYOR"

        BIST endeksinde de önemli bir değişim yok. USDTRY'de 2.8880 seviyesininaltına gerilemesi için daha güçlü global rüzgar gerekiyor.

        Yapılan indirim ile üst bant ile politika faizi arasında150 puanlık, alt bant ile üst bant arasında ise 175 puanlık bir aralıkoluşmuş durumda. Bu tarihsel olarak en dar aralık olarak ifade edilebilir.

        Fonlama maliyetlerinin son seviyesi olan %8.35 seviyesinden bir miktardaha %8'e doğru gevşemesi beklenebilir.

        Metin genel olarak faizindirimlerinin devam edebileceği havasına sahip bulunuyor. Ancak bunoktadan sonra yapılacak faiz indirimi öncekilere göre daha fazlaenflasyona bağlı olacak. Enflasyon izin verdiği sürece faiz indirimisüreci devam edebilir. Yıl sonunda enflasyonun %7.5 seviyesine doğruyükselebileceği beklentileri devam ediyor. Buna bakıldığında sonrakitoplantılarda faiz indirimi için uygun alan oldukça sınırlı görünüyor."

        MERKEZ BANKASI ÜST BANDI TARİHİ SEVİYELERE ÇEKTİ

        ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi. Onur Altın, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu tarihin en dar bandına çektiğini belirtti. Altın'ın yorumları şöyle:

        Para Politikası Kurulu karar metnini incelediğimizde bir önceki metinde enflasyon tarafında gıda fiyatlarında düşüş gözlemlendiği ifade edilirken çekirdek enflasyonda düşüşün sınırlı kaldığı ifadesi değiştirilerek gıda fiyatlarında ve çekirdek enflasyonda belirgin bir düşüş beklendiği belirtildi. Bunun yanında hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir ibaresi eklendi.

        Kararın ilk etapta bankacılık borçlanma maliyetlerini aşağıya çekecek beklentisiyle karar sonrası bankacılık sektörü alımlarını hızlandırırken BİST100 yukarı yönlü eğilimine devam ettiğini görüyoruz. 2 yıllık gösterge tahvil faizi kara öncesinde olduğu gibi 9,09’da seyrediyor. Kararın kurlara yansımasına baktığımızda ilk etapta yukarı yönlü hareketlerin gerçekleştiğini görüyoruz.

        Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası’nın hareket alanının sınırlandığını söyleyebiliriz. Bir süredir ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 8,25-8,50 arasında seyretmesinin ardından karar sonrasında önümüzdeki dönemde bir miktar aşağı yönlü hareketler gözlemlenebilir. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin politika faizi olan yüzde 7,50’a yaklaşması bundan sonra Merkez Bankası’nın atacağı adımlarda gözünü yurtdışına çevirebileceğini gösteriyor. Brexit oylamasının küresel piyasalarda yarattığı oynaklığın Brexit kararı sonrasında devam edip etmeyeceği merak konusuyken ve Fed’in faiz artırım sürecini yaz ayları sonrasına bırakması Merkez Bankası’nın bir süre izle gör politikası uygulamasına sebep olabilir.

        "KORİDOR ADIM ADIM HEDEFİNE GİDİYOR"

        Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın bugün açıkladığı faiz kararını değerlendirdi. Çekçen'in değerlendirmesi şöyle:

        TCMB aldığı faiz kararıyla beraber sadeleşme adımı altında koridoru daraltma politikasına devam etti ve faiz koridoru alt ve üst bant arası fark 175 Baz puana kadar indirilmiş oldu. TCMB başkanı Murat Çetinkaya son enflasyon raporunda da vurgu yaptığı üzere daha dar ve simetrik bir faiz koridoru hedefine adım adım gidiliyor. Açıklanan PPK notunda çekirdek enflasyondaki düşüşe yine dikkat çekildi ancak yeni bir ifade olarak birim işgücü maliyetlerindeki gelişmelere yani asgari ücret artışındaki sürece vurgu yapıldı. Bu artışın enflasyon üzerinde etkilerinin yakından takip edildiği belirtildi.

        Genel olarak bakıldığında piyasa beklentilerine paralel bir karar olduğunu görüyoruz. Fakat daha simetrik bir faiz koridoru için faiz indirimlerine bir toplantıda daha gidilebilir. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) %8.38 civarında seyrediyor. Üst bant %9'a indirildi ve alt bant %7.25'de bırakıldı. Merkezin, AOFM etrafında daha simetrik bir faiz koridoru uygulama için bir 25 baz veya 50 baz puanlık bir indirim alanı daha var. Yani bir sonraki toplantıda Merkez bir faiz indirimine daha gidip, daha sonra faiz indirimlerine ara verebilir. Çekirdek enflasyondaki iyileşme ve FED'in yol haritası yine bu adımların devamı açısından belirleyici olacak.

        Dolar tarafında hareketlilik sınırlı kalması zaten piyasaların beklediği bir kararın alınmasından kaynaklanıyor. Dolar/TL tarafında gözler Perşembe günü İngiltere'de yapılacak kritik referandum kararında olacak. Brexit kaygısı azaldıkça kur tarafında rahatlama olsa da 2.8800-2.8700 kritik destek bölgesi olarak çalışabilir. Bu bölge altında fiyatlama görmediğimiz sürece düşüşler sınırlı kalabilir. Doların yönünü kısaca İngiltere'den gelecek haberler belirleyecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa