Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Köfte hindiden, mantı soyadan! - İş-Yaşam Haberleri

        Esen EVRAN / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye, gıda fiyatlarının toplam hane tüketim harcamaları içindeki payı en yüksek olan ülkelerden biri. Dana etinin kilogram fiyatı ocak ayını 38.4 liradan kapattı. Son 15 yılda 10 kat artıştan söz ediyoruz. Etin market sepetlerindeki ağırlığı zaten bir süredir düşüyordu.

        Peki zamlar hayatımıza, sofralarımıza nasıl yansıdı? Dün Türkiye’nin en yaygın marketlerinden birinin genel müdürüyle sohbet ederken, tüketicinin eti neyle ikame ettiğini konuştuk. “İsmimi yazmazsan anlatayım” dedi.

        Marketteki kırmızı et satışları da sadece bir ayda, yüzde 30 oranında düşmüş. Fiyatlar yüzünden tavuk etine yüklenen tüketici, haftanın 7 günü tavuk mu yiyecek? İşyeri, okul, fabrika yemekhanelerindeki mönüler ne olacak? İşverene üç kap yemeği 6 liraya satan yemek şirketi, o yemeklere et koyar mı? Yetersiz beslenen çocuklar, sağlıksız bir nesil, bütün bunları göze alamıyorsak eğer, bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı.

        FİYAT ARTIRAMAYAN MÖNÜ DEĞİŞTİRİYOR

        Bir de daha ekonomik fiyatlı restoranlar var ki onlarda fiyat artışı yapmak doğrudan müşteri kaybı demek. Demirer onların da mümkünse balığa döndüğünü anlatırken “Tavuğa dönmek zor, çünkü artık hiçbir segmentin müşterisi tavuk istemiyor. Porsiyonlarla oynanıyor, gramaj azaltılıyor. Herkes bir yol arıyor” dedi.

        7 YILDA 2.5 KAT ARTIŞ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa