Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den kriz açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde geleneksel ilk ürün töreni İzmir Ticaret Borsa'sında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirdi. Bakan Nihat Zeybekci, gündeme dair açıklamalar yaptı. Son günlerde yaşanan terör olaylarına sert tepki veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yâri güzel olanın başı belasız olmaz derler. Anadolu'da olduğumuz sürece biz bunu ödüyoruz. 2000 yıllık tarihte bu millet asla diz çökmedi. Asla aman demedi. Milyonlarca şehit verdi ama aman kelimesi asla ağızlarından çıkmadı. Bu ülke ile hain ve soysuz planları olanlar bu millet Aman demez. Bu millet çok şehit verdi. Asla aman demeyecek ve asla bu millet eğilmeyecek. Bu hainler aklını ruhunu satmış olan bu hainler aman diyene kadar gök kubbe yere yıkılana kadar bekleyecekler. Sabırlı olduk acaba dedik. Acaba bu kardeşlerimizden böyle bir iklim yaratabilir miyiz. Bu hainler zannetti ki bu iş tamam. Görecekler ne tamam diye" dedi.

        "KRİZ OLMAYACAK"

        Son 1.5 sene içinde 4 defa seçimin arkasından ekonominin dimdik olduğunu belirten Zeybekci, "Bütün bunlara rağmen bir de ekonomimize bakın. Bakanlığımızın ilk zamanları istesek dahil kriz çıkmaz demiştim. Türkiye'nin borcu 396 milyar dolar. Kısa vadeli borçlar ise 126 Milyar dolar. Merkez bankasının rezervleri belli. Türkiye'yi bir şirket olarak görürseniz bu ülkenin kısa vadede problemi olabilir mi. Kısa vadede bir döviz ihtiyacı var mıdır bu ülkenin. Cari açıkta 2 yılda yüzde 40 oranında bir iyileşme varsa.

        Kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 30'lar seviyesine geldiyse. Bu ülkede krize benzer rahatsızlık çıkmaz dediğimiz zaman, illa çıkacak diyenler bu vatanı düşünmüyor. Bütün dava Türkiye'yi yeniden dizler üzerine düşmesi. Bütün dava tekrar kazanılan paranın faiz olarak yurt dışına geri ödenmesini istiyorlar. Siz buna meydan vermeyeceksiniz.

        2015'ten endişe etmeyin. Ben Türkiye'ye güveniyorum" dedi.Zeybekci, "Tarım ve tarıma dayalı sanayi herkesin ilk başladığı nokta sayılır. Herkesin tarımla bir bağlantısı var. İzmir, ürünlerin tüm Anadolu'nun satışı yapıldığı yerdir. Tarihe bakıldığında borsa burasıdır. Bütün dünyaya pazarlanan liman İzmir'dir. Belirleyici bir şehir oldu. İzmir'in tekrar dünyada aktif role soyunması ve dünyanın merkez şehir olmasını umuyoruz" dedi.

        "DÜNYA'DA BİR NUMARA OLABİLİR"

        "İzmir, incir ve zeytinyağında bir numara olabilir" diyen Zeybekci, "Dünyada üretilen kuru incirin yüzde 50'sinin yetişen bu coğrafyada, zeytinyağında dünyanın en çok sayıda olan bir coğrafyadayız. İzmir, Her şeyi yapan ve hiçbir şeyi yapmayan olarak anılır. İzmir'in bir hedefe kitlenmesi ve o alanda dünyada bir numara olması çok önemli. İncir ve zeytinyağı konusunda İzmir dünyada bir numara olabilir. Bunları araştırıp geliştirmek lazım.

        Dünya'da ilk sıralarda ve Avrupa'da ilk sıradayız. İzmir, sadece İzmirlilerin değildir. İzmir Anadolu'nun tamamına aittir. İzmir, Ege'nin başkentidir. İzmir ve bu bölgeyi düşünürken ve planlarken, her beraber düşünülmesi lazım. kuru incirde ve üzümde bir düşüş söz konusu ama çok büyük kısmı fiyatlar ile telafi edilecektir. Eğer yüzde 26 yı biz üretiyorsak fiyatı dünyada bizim belirlememiz lazım. biz Ekonomi bakanlığı olarak aktif rol alıyoruz. Benim insanımı Türkiye'de sektörlerimizi tehdit eden bir sektör buraya girmesi söz konusu dahil. Biz hemen olaya el atıyoruz" dedi.

        Tarımsal alanda 20 milyar dolar ihracata geldiklerini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ama yetmez. 5 ile 10 yıl arasında 50 milyar dolar gibi bir rakama ulaşacağız. Önce özel sektör, tarımsal ve tarıma dayalı sanayide hiç kimsenin bizimle rekabet edemeyeceği alanlarda bulunabiliriz" diye belirtti.Kuru incir ve kuru üzüm hakkında rekolte tahminlerinde bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Borsamızın geleneksel ilk ürün töreninde bizlerle birlikte olan herkese teşekkür ediyorum. Kuru üzüm ve kuru incir, ülkemizin tarım ve ticaret tarihine damga vurmuş ürünler. 100 binden fazla üretici ailesi geçimini bu ürünlerden sağlıyor. Bu ürünler yurt için ve yurt dışına pazarlanıyor katma değer yaratılıyor. Ve en önemlisi istihdam sağlanıyor.

        2013/2014 sezonunda dünyada bir milyon 205 bin ton kuru üzüm üretilmiş. Bu üretimin yüzde 26'sı Türkiye'de gerçekleşmiş. Ülkemiz üretimde Amerika'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada kuru incirin yüzde 55-60'ı Türkiye'de üretiliyor. Kuru üzüm geçtiğimiz sezon ihracat miktarı yüzde 41, ihracat değeri ise sadece yüzde 2 artmış. Ortalama ihracat fiyatımız yüzde 28 gerilemiş. Kuru incirde ise aksi bir durum söz konusu. Geçtiğimiz sezon ihracat miktarı yüzde 29, ihracat değeri ise yüzde 4 gerilemiş. Ortalama ihraç fiyatı ise yüzde 35 artmış. Bu ürünlerden elde ettiğimiz döviz çok kıymetli.

        Her iki üründe de 2014/2015 sezonu hasadı başladı. Geleneksel rekolte tahmin çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu sezon olumsuz iklim koşullarının etkisi ile kuru üzüm rekoltesinde yüzde 40'lık bir düşüş bekleniyor. Rekolte bu yıl için 196 bin ton olarak tahmin edildi. Kuru incirde ise rekoltenin geçen yıla göre yüzde 7 oranında artarak 74 bin 505 ton olması bekleniyor" dedi. Konuşmalar sonrasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla birlikte açık artırma ile ilk ürünler olan kuru incir ve üzüm satıldı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa