Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Zeybekci,kur ve faizdeki artışın istenmeyen ancak beklenen bir artış olduğunu belirtti - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonomik verilerin tamına yakınında iyileşme varken, Türkiyeekonomisi için çizilmeye çalışılan karamsar tablo kasıtlı birmanipülasyondur" dedi.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci“Kamuoyunun yakında takip ettiği gibi biz de Türkiye’mize yapılanbu haksızlığa, yine Türkiye’mizin gerçeklerini kamuoyunun dikkatinearz ederek, halkımızı doğrularla bilgilendirmeye çalışıyoruz" dedi.

        Zeybekci, gündeme ilişkin değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Son dönemde üç seçim birden yaşayan bir ülkeyiz, şimdi bir kezdaha seçime gidiyoruz ve buna rağmen ekonomimiz seçim yapılıyorolmasından kesinlikle olumsuz etkilenmiyor. Tabii ki yatırımcı seçimsonuçlarını bekleyeceği için bazı yatırımlarda erteleme söz konusuolabilir. Bu da işin doğal bir sonucu. Buna rağmen 2015 yılında yüzde3’ün üzerinde bir büyüme göreceğiz. Bu yıl seçimlere rağmenyatırımlarda ve tüketimde büyümenin yaşandığı bir yıl. 2015 genelindetoplam yatırımlarda yüzde 2’nin üzerinde büyüme olmasını bekliyoruz.Tüketimde bundan daha da kuvvetli bir büyüme var. Ekonomimizinüzerindeki son zamanlarda yapay olarak yaratılmaya çalışılan ortamseçim kararıyla birlikte koalisyon formüllerinin de yarattığıbelirsizlik ortadan kalkmış, 1 Kasım’da tekrar edilecek seçimlerdeortaya çıkacak iradeye odaklanılmıştır. Bu durum önümüzdeki günlerdegöreceli bir şekilde rahatlama sağlayacaktır.

        Evet, kur ve faizde istemediğimiz bir artış var ama bubeklediğimiz bir artış. Kur ve faizdeki yükseliş hareketi Türkiye’ninekonomik gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Ekonomimizin tümaktörlerinin bilmesini isterim ki ekonomiye ait verilerimizde bu yılyaşanan dalgalanmanın çok büyük kısmı yurtdışı etkiler kaynaklı. İştebu nedenle göreve geldiğimizden beri ifade ettiğim gibi, piyasalarkendi dengesini bulacaktır.

        Piyasada manipülasyondan kaçınan samimi yatırımcıların vekamuoyunun şunu göz ardı etmemesi gerekir: Ekonomimiz 2014’te öncekiyıldan daha iyi durumdaydı 2015’te de 2014’ten daha iyi durumdayız.

        * Sanayi üretim endeksi 2013 yılı genelinde 116, 2013’ün ilkyarısında 114 puandaydı. 2014’te bunun üzerine koyduk. 2015’in ilkyarısında ise 122 puana yaklaştı.

        * İstihdamımız 2015’te artmaya devam ediyor. Son verileregöre Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısı şimdiye dek ilk kez 27milyonun üzerine çıktı. 2008-2009 krizinden bu yana 6.5 milyon son 2yılda 2 milyona yakın vatandaşımız çalışmaya başladı.

        * 2013’te 64.5 milyar dolar olan cari açık, 2014’te yüzde 28düşüşle 46.5 milyar dolara indi. Bu yılın ilk yarısında yüzde 7.5 dahada geriledi, 22.7 milyar dolar oldu. 2015’i 2014’ün altında bir açıklakapatacağız.

        * İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014’te 5 puan yükseldi.2015’te daha da artacak ve tarihi bir oran ulaşarak % 80’lerin üzerineçıkmasını bekliyoruz.

        * Bütçe dengemiz son derece iyi düzeyde. Bütçe açığının milligelire oranı geçen yıl yüzde 1.3’tü ve 23 AB üyesinden daha iyidurumdayız. Sadece Avrupa’da değil tüm dünyadaki en düşük bütçeaçıklarından birine sahibiz.

        * Kamu borcunun yurtiçi hasılaya oranında Avrupa’nın 25ülkesinden ve dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi durumdayız.

        * Ülkemizin kamu ve özel toplam brüt dış borcunun GSYİH’yeoranı yüzde 50 civarında ve bu pek çok gelişmiş ve gelişmekte ülkedendaha iyi bir düzey. Net dış borçlarımızın milli gelire oranı ise yüzde30 civarında. Bunda da son derece sağlıklı bir yapıdayız.

        * Kısa vadeli borçlarımız 130 milyar dolar civarında. Gerekrezervlerimiz gerek ülkemizdeki döviz tevdiatı ile kısa vadede birdöviz sorunu yaşamamız mümkün değil.

        * Bankalarımızın sermaye yeterlik ve likidite durumlarıherhangi bir risk yok.

        * Otomobil ve inşaat satışları son derece iyi gidiyor.

        * Kredilerde büyüme planlanan çerçevede devam ediyor.

        * Enflasyon ve işsizlikte gerileme devam ediyor.

        Tüm bunları görüp de ekonomi kötüye gidiyor demek mümkün mü? Buresmi alıp olumsuz beklentiler yaratmak ve yaymak Türkiye’yehaksızlıktır, Türkiye’ye kastı olanların işidir. Faiz ve kurdakigelişmelerde de bu siyasi ve manipülatif aksiyonların sonucudur.

        Ekonomimizde hiçbir yapısal soruna dayanmayan, küçük bir kısmı songünlerdeki yoğun siyasal ortam ve terör gelişmelerine, büyük kısmı iseküresel gelişmelerden kaynaklanan kur hareketliliğine “faiz artırımı”ile çare bulduğunu söyleyenlerin gerçek niyetleri bellidir. 2002yılında Türkiye’de toplanan verginin yüzde 86’sı faiz ödemelerinegiderken, bugün bu oran yüzde 14’e indi. İşte asıl mesele bu. Biz bunaizin vermemek için konuşmaya ve anlatmaya devam edeceğiz. Bunları ifade ederken kesinlikle, “Türkiye’deki gelişmelerinkurda, faizde etkisi yok” iddiasında olmadığımızın da bilinmesiniisterim. Elbette var. Nihayetinde seçim sonrasında hükümetkurulamaması gibi olağan dışı bir durum ile, artan terör olayları ilekarşı karşıyayız. Ancak bazı çevrelerin, uluslararası mali kuruluşların iki sayfalıkyüzeysel raporlarında yer alan iddialar ya da tahminler ile ateşolmayan yerden duman çıkarılmaya çalışılıyor. “Kriz” kelimesinikullanmamız bile abartılı olur ama ülkemizdeki durumun bir krizlehiçbir ilgisi yok. Yaşanan gelişmeler tüm dünyada, özellikle degelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor.

        Geçen hafta bazı medya organlarında yer alan haberi de bir kezdaha hatırlatayım: Son 13 ayda gelişmekte olan 19 ülkeden 1 trilyondolara yakın sermaye çıkışı oldu. Dolayısı ile herkes iyi de biz kötüdeğiliz. Tüm dünyada bir gerilim var, biz de bundan etkileniyoruz. Peki bu dönemde bizdeki net sermaye çıkışı ne oldu? Merkez Bankasıverilerine göre kur etkisinden arındırıldığında net sermeye çıkışı 3.5milyar dolar. Hükümetimiz uyguladığı ve uygulayacağı politikalarla, MerkezBankamız kendi sorumluluk alanına giren konularda atacağı adımlarla busüreci soğukkanlı şekilde idare edecektir. Kaldı ki bir yıldan beriolmasını beklediğimiz bir küresel sürecin içindeyiz. Bunlar bir andaortaya çıkmış, beklenmeyen gelişmeler değil. Beklediğimiz ve hazırlıklı olduğumuz bir küresel dalgalanmaiçindeyiz. Ekonomimiz sağlam. Üretim, ihracat ve istihdam artışı devamediyor. Soğukkanlı ve basiretli olacağız azimle çalışmaya devamedeceğiz."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa