Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yaz kuraklığı Fransa'da üzümü İspanya'da zeytini vurdu - İş-Yaşam Haberleri

        Fransa bir haftadan beri sıcak havanın etkisinde, kaydedilen değerler son 60 yılın en sıcak yazı olduğunu gösteriyor. Fransa'da 700 kişinin ölümüne sebep olan aşırı sıcak hava, üzüm üretimini de vurdu. Dünya zeytinyağı ihtiyacının yüzde 45'ini karşılayan İspanya'da ise üretimin yarı yarıya düşeceği ifade edildi.

        ÇİFTÇİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

        Avrupa'daki şırı sıcaklar çiftçiyi de olumsuz etkiledi. Fransa'da üzüm üretiminde bazı bölgelerde yüzde 25'e varan kayıplar yaşanıyor. Üzümlerin olgunlaşmaya başladığı dönemde gelen sıcaklar rekoltenin düşmesine sebep oldu. Yeni yağışlarla üretimin çok az miktarda artacağını düşünen çiftçiler özellikle ülkenin doğusunda Temmuz ayında etkili olan sıcak havanın üretimi vurduğunu belirtti. Ağustos ayında sıcaklıkların düşmesi ve meyvelerin yağmur alması mahsullerin biraz olsun artmasına yardımcı oldu.Fransa genelinde bu sene 46,5 milyon hektolitre üzüm rekoltesi olacağı tahmin ediliyor.

        İSPANYA ZEYTİNYAĞI İTHAL ETMEK ZORUNDA KALACAK

        Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı zeytinyağı ithal etmek zoruna kalıyor. Dünya zeytinyağı ihtiyacının yüzde 45'ini sağlayan İspanya, Tunus'tan zeytinyağı ithal edecek. Bu seneki rekoltenin 850 bin tona kadar düşebileceğini söyleyen İspanya yağ üreticileri federasyonu sekreteri Enrique Delgado bu miktarın geçtiğimiz yılki rekoltenin yarısından bile az olduğunu dile getirdi.

        İspanya'da yaşanan bu sorununun Akdeniz kıyısı bulunan ülkelerde de yaşanabileceğini söyleyen Delgado, Ocak ayında litresi 2,90 Euro olan zeytinyağının fiyatının Temmuz'da 4 Euro'ya yükseldiğini belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa