Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Medvedev: Nakit hareketleri sınırlaması Rusya'yı olumsuz etkiler - İş-Yaşam Haberleri

        Rusya Başbakanı Dmitri Anatolyeviç Medvedev, "Nakit hareketleri ile ilgili herhangi bir sınırlama piyasalarda temel değişikliklere neden olur. Bunun iyi bir düşünce olmadığını düşünüyorum" dedi.

        "SINIRLAMALAR ÜLKEYİ 1990'LARA GÖTÜRÜR"

        Rusya'nın Uzakdoğu bölgesindeki Iturup Adası'nda gençlerle bir araya gelen Medvedev,1998'de yaşanan krizde getirilen sınırlamaların rublenin güçlenmesi konusunda herhangi bir katkısı olmadığını belirterek; "Sınırlamanın durumun iyileşmesi adına olumlu bir katkısı olmaz. Diğer taraftan ülkeyi 1990'lara geri götürür" uyarısında bulundu. Rusya Başbakanı Mevedev, nakit hareketlerinin merkez bankasının yetki alanında olduğunu da sözlerine ekledi.

        90 MİLYAR DOLARLIK NAKİT ÇIKIŞI

        Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, 2015'de nakit çıkışının 90 milyar dolar seviyesinde olacağını söylemişti. Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle zor günler yaşayan Rusya ekonomisinden nakit çıkışları sürüyor.Rusya'dan nakit çıkışı 2013'de 61 milyar dolarda kalırken, 2014'de bu rakam 2 kattan daha fazla artarak 151,5 milyar dolara yükselmişti. Ekonomi Bakanlığı, nakit çıkışının 2016'da 70 milyar dolar, 2017 ve 2018'de de 55-60 milyar dolar seviyelerine gerilemesini bekliyor.

        "RUBLE ORTA VADEDE YENİDEN GÜÇLENECEK"

        Rusya Başbakanı Medvedev, rublenin orta vadede yeniden güçlenmesini beklediğini, hükümetin Rusya Merkez Bankası'na ek döviz girişinde katkı sağlayacağını söyledi. Medvedev; "Yakın zamanda ihracatçılarımızın döviz girişinde pozitif katkısı olacak. Bu da rublenin güçlenmesine katkı sağlayacak. Rublenin desteklenmesi için hükümet de çalışmaları sürdürüyor" dedi.

        Rusya'da altı ayın en yüksek seviyesine çıkan dolar, 68 rubleden işlem görüyor. Petrol varil fiyatlarının 45 dolara gerilemesi, Çin ve Asya piyasalarında yaşanan devalüasyon, FED faiz indirimi ile ilgili beklentiler rublenin zayıflamasına neden oluyor.

        Son altı yıl içinde petrol varil fiyatlarının en düşük seviyeye gerilediğini ifade eden Medvedev, Kazakistan'da yaşanan devalüasyonun da Rusya mali piyasalarına olumsuz yansıdığına dikkati çekti.

        Sıcak kişiliğiyle tanınan Başbakan Medvedev, Iturup Rusya Gençlik Eğitim Forumu'nda gençlerle fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

        CHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa