Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Rusya'dan Türkiye ve Avrupaya indrim,Rusya, Türkiye dahil Avrupa doğalgaz satışlarında yüzde 17 indirim öngörüyor - Enerji Haberleri

        Rusya Ekonomi Bakanlığı petrol fiyatlarında muhtemel düşüşlere paralel olarak Türkiye dahil, Avrupa satışlarında 2017'ye kadar yüzde 17 civarında indirim öngördüklerini açıkladı. Bakanlığa göre 2014'de 104 dolar civarında olacak Ural çıkışlı petrol, 2015-2016'da 100 dolar seviyesine gerileyecek.

        Vedomosti'ye konuşan Rusya Ekonomi Bakanlığı kaynağı, petrol fiyatlarında muhtemel gerileme, doğalgaz alımının çeşitlendirilmesi ve kaya gazının devreye girmesi ile doğalgaz satış fiyatlarının yüzde 17 civarında gerileyeceğini, bin metreküp için 320 dolara kadar düşeceğini ifade etti.

        Gazprom'dan bir kaynak da Avrupa'da spot piyasanın petrole bağlı olarak oluştuğunu, petrolde fiyatların gerilemesi durumunda Rusya'nın da rekabet edebilmek için indirim kartını kullanacağını belirtti. Avrupalı şirketlerin fiyatlarda indirim taleplerini de dikkate almak gerekiyor.

        Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Direktör Yardımcısı Aleksey Grivaç'a göre ise fiyatların 320 dolara kadar gerilemesi kötümser bir senaryo. Gazprom'un uzun vadeli anlaşmalar yaptığını ve Avrupa ülkelerinin Rusya dışında daha düşük fiyata doğalgaz alımı yapmasının zorluğuna dikkat çeken Grivaç'a göre bin metreküp için fiyatlar 350 doların altına inmez.

        Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ek alım talep eden Türkiye ise Gazprom'la indirim konusunu 1 Ocak 2015'den itibaren görüşmeye başlayacak. Rusya Maliye Bakanlığı'nın Mavi Akım üzerinden sevk edilen doğalgaza vergi talebi ve Batı Hattı'ndan yapılan alımda Ukrayna krizinin henüz çözülememiş olması Ankara'nın elini zayıflatıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa