Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kooperatif tapu vermediyse vergisini öder - Emlak Haberleri
        • 1

          Rahim AK / HT GAZETE

          Bina gibi arazi vergileri de önemli olabiliyor. Öncelikle belediye arazi vergisinin alınması için arsa veya arazinin belediye mücavir sınırları içinde olması gerekiyor.

        • 2

          Üniversite ve devlet arazileri, derneklere ait araziler, il özel idareleri, belediyelerin su, elektrik, hava gazı, mezbaha ve soğuk hava işletmeleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ni güçlendirmek için kurulan vakıf arazileri ise vergiden muaf.

        • 3

          Belediye sınırları içinde olsa bile devlet ormanları dışında insan emeğiyle yeniden orman haline getirilmek üzere ağaçlandırılan arazi için 50 yıl vergi muafiyeti var. Arsa metrekare fiyatlarına yapılan zamla birçok yerde yüzde 100’ü aşan oranda artan emlak vergisi ödemelerinde önemli sorunlardan biri de kooperatiften ev sahibi olanlar.

        • 4

          Birçok okurumuz, kooperatiflerin yıllarca bitmeyen evleri için emlak vergisi ödeyip ödemeyeceklerini soruyor. Yıllarca kooperatiflerin üyesi olan vatandaşların vergi ödemesi için en önemli şart, tapuların alınması.

        • 5

          Eğer tapu almamışsanız vergi ödemenize gerek yok. Ancak tapu almak da yetmiyor, tapunun alındığı yıl değil bir sonraki yıl emlak vergisi ödemelerini sizin yapmanız gerekiyor. Önceki ödemeleri ise kooperatif yapmakla yükümlü.

        • 6

          ARSA TAPUSU OLANLAR DİKKAT!
          Türkiye’de evlerin yarısından çoğunun arsa tapusu olduğu biliniyor. Kat irtifaklı arsa tapusu olan ve kat mülkiyeti olmayan, ancak tamamlanmış durumda, yani içinde oturulan ev, dükkân ve bürolar arsa değil, ev ve işyeri gibi bina vergisi ödeyecek.

        • 7

          Hazine işgalcisine vergiden kaçış yok

          Hazine arazisi üzerinde evi olan emlak vergisi ödeyecek mi?

          Geçen yıllarda çıkarılan 2B Yasası ile durum çözülmeye çalışılsa da Türkiye’de Hazine arazisini işgal edip ev yapan birçok vatandaş var.

        • 8

          Emlak vergisinin ödenmesi için arsanın kendinizin olması gerekmiyor. Eğer Hazine arazisini işgal edip gecekondu yapmışsanız, emlak vergisini ödemek zorundasınız.

        • 9

          Bilmeden ödeyen geri alabilir mi?

          Muaf olduğunu bilmeden vergi ödemesi yapanların durumu ne olacak?

        • 10

          Önceki günlerde yazdığımız emlak vergisi muafiyetini bilmeden vergisini ödeyenler de bunu geri alabiliyor. Emlak vergisinden muaf olanlara, ilgili belediyeye başvurmaları durumunda son 5 yıllık döneme ait emlak vergisi iade ediliyor. Emlak vergisinin ödenmesinin gecikmesi durumunda yüzde 1.4 gecikme zammı uygulanıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa