Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak İnşaat hedefi büyütüyor! - Emlak Haberleri

        Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, geçen yıl ülke istihdamının yüzde 7'sinin inşaat sektörü tarafından sağlandığını belirterek, ''Yatırımların sürdürülebilirliğinin sağlanmasıyla bu yıl sektörde yüzde 4'ü geçen büyüme planlıyoruz'' dedi.

        İNTES Başkanı Koçoğlu, yılın ilk üç ayına ait verilerin ekonomik anlamda bir muhasebe dönemi niteliği taşıdığını söyledi.

        Söz konusu dönemde açıklanan yatırım programı, işsizlik verileri ve büyüme rakamlarının hem bir önceki yılın genel görünümünü netleştirdiğini hem de 2012'nin ekonomik vizyonunu ortaya koyduğunu ifade eden Koçoğlu, şunları kaydetti:

        ''Yılın ilk çeyreğinde ilk olarak, Türk inşaat sektörü için bir rehber niteliği taşıyan yatırım programı açıklandı. Bu yıla ilişkin yatırım programımız, Türkiye ekonomisinin katettiği mesafeyi gösteren resmi bir belge niteliğinde. Geçen yıl 5 bin 47 olan yatırım programında yer alan proje sayısı, yapılan ayıklamalar ve tamamlamalarla bu yıl 2 bin 622'ye düşürüldü. Bu tabloda ekonomi yönetiminin dikkatli çalışmaları kadar, Türk inşaat sektörünün kendisine emanet edilmiş projeleri canhıraş bir şekilde tamamlamasının da büyük rolü var.''

        Hükümetin bu yıl için sermaye giderleri kaleminde 27.9 milyar lira, diğer yatırım harcamaları da eklendiğinde 38.1 milyar liralık kaynağı yatırımlar için ayırmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Koçoğlu, yatırımlardaki kararlılığın yeni yatırımları ülke ekonomisine kazandırmanın yanında sektörün başarı grafiğini de yükselteceğini söyledi.

        İNTES Başkanı Koçoğlu, ''Bu süreçte kamu yatırımlarına ayrılan her bir kuruşun hakkını vermek için şantiyelerimizi gece gündüz çalıştıracağız ve kriz yılı olan 2012'de Türkiye'yi ışıl ışıl parlayan şantiyelerle donatmak için imkanlarımızı seferber edeceğiz'' diyerek, ülkenin bu yatırım atağına bankaların daha fazla finansman sağlayarak destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

        ''İNŞAAT BÜYÜRSE TÜRKİYE DE BÜYÜR"

        Türkiye'nin ekonomik büyümesinin sanal olmadığının rakamlarla görüldüğünü vurgulayan Koçoğlu, özel sektör ve kamunun el ele vermesiyle oluşan dinamizmin hem ekonomiyi büyüttüğünü hem de istihdama katkı sağladığını kaydetti.

        Koçoğlu, TÜİK verilerine göre 2011'de işsizlik oranının bir önceki yıla göre 2.1 puan azalarak yüzde 9.8 olduğunu anımsatarak şu değerlendirmede bulundu:

        ''Bu tablo içinde inşaat sektörü ekonomik büyümeye katkısını her sene arttırıyor. Geçen yıl istihdamım yüzde 7'sini inşaat sektörü sağladı. Üstelik bu dönemde, sanayinin ve hizmetler sektörünün istihdamdaki payı azalırken, inşaatın payı artırdı. Sektörün, istihdamdaki payı 2010'a göre yüzde 0.7 artış gösterdi.''

        İnşaat sektörünün istihdam kadar ülke ekonomisinin büyümesine de ciddi katkılar sağladığını belirten Koçoğlu,''Yatırımların sürdürülebilirliğinin sağlanmasıyla bu yıl sektörde yüzde 4'ü geçen büyüme planlıyoruz. Lokomotif sektör niteliği taşıyan sektörümüzdeki yüzde 4'ü geçecek büyüme, ülke ekonomisini de yüksek büyüme oranlarına katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa