Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Yellen konuştu dolar yükseldi - Döviz Haberleri

        ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Senato'nun Bankacılık Komitesi'nde sunum yaptı.Sunumun başlaması ile birlikte dolar kuru hareketlendi ve 2,91'in üzerini gördü. Açıklama öncesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimiyle dolar 2.8960 TL seviyelerinde bulunuyordu.

        ABD Merkez Bankası (Fed)Başkanı Janet Yellen, küresel riskler ve ABD'de istihdam artışındaki yavaşlamadan nedeniyle faiz artırımlarına temkinli yaklaşmak gerektiğini ve ekonomideki toparlanmanın sürdüğünü teyit edecek verileri beklediğini söyledi.

        ABD Senatosu'nun bankacılık komisyonuna yaptığı açıklamanın metnine göre Yellen, Aralık ayında faiz artıran Fed'in birkaç hafta sonra iç talepteki gerileme ve Çin ekonomisindeki çalkantılar gibi gerekçelerle faiz artırma planlarının

        aksadığını anlattı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Yellen, Fed'in faiz artırma planlarını aksatan bazı belirsizliklerin hâlen sürmekte olduğunu belirterek ekonomide faiz artırımı gerektirecek acil bir gelişme olmadığını belirtti. Yellen, para politikasında sıkılaşmaya devam etmeden önce

        Fed'in ABD'deki ekonomik büyüme ve istihdam artışındaki toparlanmanın sürdüğünden ve İngiltere'nin 23 Haziran'daki AB referandumu sonucunda bir şok oluşmayacağından emin olması gerektiğini belirtti.

        Yellen, "İstihdam piyasasındaki iyileşme hızının yakın dönemde yavaşladığı ve temkinli yaklaşımın... uygun olmaya devam ettiği görülmektedir" dedi. Yellen konuşmasının devamında, "Politika faizinin artırılmasında temkinli şekilde ilerlememiz, ekonomik büyümenin tekrar ılımlı bir hıza kavuşup kavuşmadığını, istihdam piyasasının güçlenip güçlenmediğini ve enflasyonun nasıl ilerlediğini değerlendirme sürecinde ekonomiye parasal desteği sürdürmemize imkan veriyor" dedi.

        Fed yetkililerinin bu ay yayımlanan tahminlerine göre bu yıl iki defa, 2017 ve 2018 yıllarında ise üçer defa faiz artırımı

        yapılması öngörülüyor. Bu sayılar bir önceki tahminlerin yayımlandığı Mart ayına kıyasla ABD'de faizlerin daha yavaş

        artacağına işaret ediyor. Yellen'in konuşmasıyla birlikte siyasetçilere dağıtılan para politikası raporuna göre yılın ilk çeyreğinde ayda ortalama 200,000 artan istihdam Nisan ve Mayıs aylarında sadece 80,000'erartış kaydederek istihdam artışında "ivme kaybına" işaret ediyor. Yellen, konuşmasının ardından siyasetçilerin para politikası, ekonomi ve finansal düzenlemeler hakkındaki sorularını yanıtlayacak.

        İŞTE ALTIN FİYATLARI BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa