Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ambulans davasında Baydemir'e beraat

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile 3 belediye personeli, bir teröristin cenazesini belediyeye ait ambulansla taşıttıkları gerekçesiyle yargılandıkları davanın ilk duruşmasında beraat ettiler.

        Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkan vekili Zülfü Atlı, Personel ve Eğitim Daire Başkan vekili Mübeccel Günaçtı ve Mezarlıklar Şube Müdürü Cüneyt Gültekin hazır bulundu.

        Baydemir yaptığı savunmada, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini savunarak, taşınan cenazenin kimliği nedeniyle hakkında dava açıldığını söyledi.

        Davanın açılmasının hukuka dayandırılmasına karşın arka planında siyasi görüş yattığını öne süren Baydemir, şöyle dedi:

        “Yasa, belediyelere cenazeleri kaldırma yetkisi vermiş. Yurttaşın bize cenazesinin kaldırılması, taşınması konusunda yaptığı başvuruyu reddetmek insan onuruna yakışmaz. Asıl bu suç olurdu. Bir insan öldükten sonra onun kimliğini sorgulamak hiç kimsenin hakkı değildir. Daha önce de yaşamını yitiren birçok yurttaşın cenazesi Ankara dahil başka illere taşındı. Bunların hiçbirisi için dava açılmadı. Bu davanın açılmasında cenazesi nakledilen ölmüş bir şahsın kimliği vesile edilmiştir.”

        Sanıklar Zülfü Atlı, Mübeccel Günaçtı ve Cüneyt Gültekin de yaptıklarının yasaya uygun olduğunu savunarak, beraatlerini talep ettiler.

        Sanıkların Avukatı Sezgin Tanrıkulu da suç işleme kastıyla ambulans tahsis edilmediğini belirterek, ambulansın verilmesiyle sosyal bir ihtiyacın karşılandığını söyledi.

        Mahkeme verdiği kısa aradan sonra Taşıt Kanununa muhalefet suçunun manevi unsurunun oluşmadığını belirterek, sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

        İddianamede, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ve 3 belediye çalışanı hakkında, terörist Abdullah Deniz'in cenazesini belediye ambulansı ile Gaziantep'e taşıttıkları gerekçesiyle 237 sayılı Taşıt Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca 1 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa