GEREL/GERSAN ELEKTRIK TICARET VE SANAYI A.S.
GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu )
İlgili Şirketler []
İlgili Fonlar []
Uyum Durumu Açıklama Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet Kısmen Hayır İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
A. GENEL İLKELER
A1. Strateji, Politika ve Hedefler
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X GERSAN Elektrik Tic. ve San. A.Ş. faaliyette bulunduğu sektör, üretim bölgesi ve üretim tesisi ile tedarik ve teslim zincirlerinin gerektirdiği yasalara ve çevresel sosyal düzenlemelere uygun bir anlayışla faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri çerçevesinde, Şirketimizin kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla Yönetim Kurulu?na önerilerde bulunulmaktadır. Kamuya açıklanmamakla birlikte Entegre Yönetim Sistemi Risk Değerlendirme Yönetimi ile Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Risk ve Fırsatları değerlendirmesi mevcut olup fiilen uygulanmaktadır. https://gersan.com.tr/tr/content/kalite-cevre-isg
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Şirket, ÇSY politikalarını web sitesinde açıklamıştır. https://gersan.com.tr/tr/content/kalite-cevre-isg
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X Şirketimizin ve piyasanın enerji ihtiyacını karşılamaya ve yine şirketimizin enerji giderlerini minimize etmeye yönelik Güneş Enerji Santralleri, Rüzgâr Enerji Santralleri ile Hidroelektrik Santraller olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma kararı alınmıştır. Ayrıca ÇSY Kapsamında yapılan çalışmaları daha kurumsal bir yapıya kavuşturmak için Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Doğrultusunda Boşluk Analizi Çalışmalarına başlanılmıştır. https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1259899
A2. Uygulama/İzleme
A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte Kurumsal Yönetim Komitesi koordinasyonunda, Yatırımcı İlişkileri Müdürlüğü tarafından ön hazırlık çalışmaları yürütülmektedir. -
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X Yurt içi ve yurt dışı sipariş aldığımız veya sipariş verdiğimiz paydaşlarımız şirketimizin iş yapma ve üretim süreçleri hakkında ulusal ve uluslararası ÇYS standartlarına uyum durumunu denetlemektedir. Sözkonusu süreçler fiilen Yönetimin bilgi ve gözetimi ile yönetilmektedir. -
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kamuoyuna açıklanmamakla birlikte karbon ayak izi hesaplamaları yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Doğrultusunda sürdürülebilirlik politikalarını daha kurumsal bir yapıya kavuşturmak için Sürdürülebilirlik Danışmanlık hizmeti alınması planlanmaktadır.
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X -
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X -
A3. Raporlama
A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X -
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X -
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X -
A4. Doğrulama
A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X -
B. ÇEVRESEL İLKELER
B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgendirmesi ve belgelendirme gerekliliklerine uygun süreçler mevcuttur. https://gersan.com.tr/tr/content/kalite-cevre-isg
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte Çerve ve Şehircilik Bakanlığı sistemine (E-ÇSB) gerekli bidirimler yapılmaktadır. (Yıllık beyanlar, emisyon ölçüm sonuçları, proses atık arıtım sistemleri analizleri, proses değişikliklerine bağlı görüş bildirimleri gibi) -
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X Kriterler mevcut değildir, konuyla ilgili kamuya açıklanan bir husus bulunmamaktadır.
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X -
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte A2.1.?de belirtildiği gibi, fiilen uygulanan ve Yönetim tarafından denetlenen bir iş akışı mevcuttur. Şirketimiz ISO 14001 ÇYS?ne sahiptir. Ortakları ve müşterileri için çalışırken yasal gerekliliklerini yerine getirmektedir. Çevre ile ilgili kanun ve ilgili diğer düzenlemeler titizlikle takip edilmektedir. Çevresel sorun ve etkileri en aza indirmek için üretim öncesi tüm önlemler alınmaktadır. -
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X -
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte Hava Kalitesi olarak: Baca Gazı Emisyon Raporumuz, Su ve Atıksu Yönetimi:3 aylık atıksu analiz raporlarımız, Atık Yönetimi: Yıllık Atık Beyanımız mevcuttur -
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X -
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X -
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X -
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X -
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte Prosesler sonrası çıkan atıkların yönetimi için Atık Yönetimi Yöntemi mevcuttur. -
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X -
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X -
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X -
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X -
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X Şirketimizin ve piyasanın enerji ihtiyacını karşılamaya ve yine şirketimizin enerji giderlerini minimize etmeye yönelik Güneş Enerji Santralleri, Rüzgâr Enerji Santralleri ile Hidroelektrik Santraller olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma kararı alınmıştır. Elektrikli araçlara geçişi destekleyen G-Şarj markası ile Ülke geneline yaygın olacak şekilde Şarj İstasyonu yatırımları yapılmaktadır. Şirket araçları elektrikli araca çevrilmesi planlanmaktadır. https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1259899
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X -
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X -
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X -
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap - Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X -
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X -
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X -
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X -
C. SOSYAL İLKELER
C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları
C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye?nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X İnsan Kaynakları yönetmeliğinde çalışan haklarına atıfta bulunulmuş olup 4857 ve 5510 sayılı Kanun gereklilikleri uygulanmaktadır. https://gersan.com.tr/tr/content/sosyal-sorumluluk-politikasi
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X Şirket içi uygulamalarında yer almakla beraber ayrıca politika belirlenmemiştir. https://gersan.com.tr/tr/content/sosyal-sorumluluk-politikasi
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X -
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X - https://gersan.com.tr/tr/content/sosyal-sorumluluk-politikasi
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X Kamuya açıklanmamakla beraber kişisel ve mesleki gelişimleri destekleyici eğitimler mevcuttur. İnsan Kaynakları Yönetmeliğindende atıfta bulunulmuştur. -
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X Disiplin kurulu yönetmeliği ve toplu iş sözleşmesi yönetmeliği ile belirlenmiştir. -
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla beraber yıllık olarak çalışan memnuniyet anketi yapılmaktadır. -
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla beraber İSG kurulu oluşturlmuştur bu bağlamda 2 İSG Uzmanı 2 Doktor ve 1 Hemşire olmak Üzere 4 Personel devamlı çalışmaktadır. -
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X Kamuya açıklanmamakla birlikte Şirket bünyesinde çalışan İSG ekibi önlemler almakta, eğitim vermekte, çalışanlara ve yönetime düzenli olarak raporlamaktadır. -
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalr yapılmıştır. Ayrıca detaylı bir şekilde WEB sitemizde paylaşılmıştır. https://gersan.com.tr/tr/content/kvkk-politikamiz
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Etik kurallar oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır. https://gersan.com.tr/tr/content/etik-kurallar
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X Sosyal sorumluluk politikamız oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır. https://gersan.com.tr/tr/content/sosyal-sorumluluk-politikasi
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X -
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler
C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X -
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X -
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X -
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X -
C2.5. Borsa İstanbul?un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X -
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ
D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X -
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X -
http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1267729
BIST