Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş AVMler "AVM'lerde TL bazlı kira ya da kur sabitlemesine gidilmeli" - Alışveriş Haberleri

        Döviz kurlarındaki dalgalanma yabancı para ile kira ödeyenleri de etkiliyor.

        Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp ÖnderÖzpamukçu, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak perakende sektöründe maliyetlerin yükselip,kârlılığın düştüğünü belirterek; bozulan kira/ciro oranları nedeniyle AVM'lere TL bazlı kira yada kur sabitlemesine gitme çağrısı yaptı.

        KategoriMağazacılığı Derneği, gıda ve hazır giyim dışında kalanperakende sektöründe yaklaşık 26 milyar dolarciro yaratan 3 bin mağazayı temsil ediyor.

        KMD üyelerinin Türkiye'deki kiralanabilir AVM alanının yaklaşık yüzde 30'unu kapladığınıbelirten Özpamukçu, "Cirolara baktığımızda yarıyıl hedeflerinin korunduğunu ve yıl sonuhedeflerinde büyük sapmalar olmadığını görüyoruz. Ancak kârlılıklar düşüyor. Dövizdekidalgalanmalar maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Özellikle kira maliyetleri kontrol edilemezhale gelmiş durumda" dedi ve ekledi: "Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM'lerin TL bazlı kirayadönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM'ler de mutlaka kur sabitlemeli."

        Dolar, dün TL karşısında tarihi zirve olan 3 TL'yi görürken; TL'nin sene başından bu yanadolar karşısındaki değer kaybı yüzde 20'yi buldu.

        Tüketici güven endeksinin son altı yılın en düşük seviyelerine gerilediğine dikkat çekenÖzpamukçu, kurlardaki hesaplanamayan değişikliklerin yanı sıra, mobilya ve birçok ürün grubununithalatına getirilen ek gümrük vergileri nedeniyle kira/ciro oranının bozularak kârlılığı çokolumsuz etkilediğini söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa