Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uzakdoğu'da Thai Avrupa'da Virgin - AIRPORT Haberleri

        GAZETE HABERTURK- HT CUMARTESİ

        Dünya genelinde yılda yaklaşık 5 milyar yolcu seyahat ediyor. Havayolları açısından en önemli yolcu sınıfını ise üst düzey olarak adlandırılan, business ve first class yolcuları oluşturuyor.

        Havayolları yolculuğun başlangıcından bitimine kadar bu yolcuların konforunu düşünerek hizmetlerini oluşturuyorlar. En dikkat çekici halka ise kabin içindeki bölümler kadar önemli business ve first class yolculara yönelik terminallerdeki ‘lounge’ olarak adlandırılan özel yolcu salonları.

        Bugün dünyanın en iyi yolcu salonuna sahip havayollarının çoğu Uzakdoğu’da bulunuyor. Uçuş araştırmaları servisi Skytrax’a göre, first class’ta Thai, business class’ta ise Virgin Atlantic dünyanın en iyi yolcu salonuna sahip. Özel yemek salonu, VIP odalar, internet bağlantısı, duş ve masaj imkânı sunan lounge’lar, konforlarının yanı sıra farklı tasarımlarıyla da dikkat çekiyor. Thai Airways’in Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’ndaki ödüllü first class’ı aynı anda 174 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip. First class yolcular, masajıyla meşhur Tayland’da yarım saatten bir saate kadar vücut, ayak, boyun ve omuz masajı yaptırıp, sauna ve buhar banyosundan faydalanabiliyor. 650 metrekarelik masaj salonundan business class yolcular da belli limitlerde faydalanabiliyor.

        Ayrıca sigara içenler de unutulmayarak lounge içinde özel bir sigara odası oluşturulmuş. Skytrax’ın yaptığı ankette, first class lounge listesinde ikinciliği elde eden Katar Havayolları’nın Doha Havalimanı’ndaki salonuna yolcular terminale uğramadan uçaktan otobüsle ulaştırılıyor. Jakuzi ve iyileştirici tedavilerin yer aldığı SPA, Katar Havayolları’nın yolcu salonunda da bulunuyor. En iyiler sıralamasında üçüncülük Lufthansa’nın Frankfurt Havalimanı’ndaki iki adet first class lounge’una ait. Lufthansa’nın üçüncülüğünde THY’yi business class ikramda dünya birinciliğine taşıyan Atilla Doğudan yönetimindeki DO&CO’nun büyük katkısı var. Çünkü Frankfurt’taki lounge’ların ikram hizmetini DO&CO yapıyor.

        VIRGIN’DE YOK YOK!

        Havayolu seyahatinde upperclass suit dönemini başlatan Virgin Atlantic’in Londra Heathrow Havalimanı’ndaki business class salonu en iyi listesinin başında yer alıyor. Özel salonda bar, özel yemek salonu, ofis ve kütüphane, geniş ekran televizyona sahip sinema salonu, bilardo ve farklı konseptlerde dinlenme alanları bulunuyor.

        Business class yolcular yanlarındaki bir misafirleriyle birlikte lounge içinde yer alan Spa hizmetlerinden faydalanabiliyor, saç bakımı ve saç kesimi yaptırabiliyor. Virgin Atlantic Lounge’da jakuzi ve duş imkânı da bulunuyor. İş seyahati yapanlar düşünülerek elbiseler ütüleniyor, ayakkabılar boyanıyor. Business class lounge listesinde first classta olduğu gibi ikinci sırada yine Katar Havayolları bulunuyor.

        Üçüncü sırada ise Londra Heathrow Havalimanı Terminal 5’teki yolcu salonu ile British Airways yer alıyor. Son derece yoğun bir trafiğe sahip olan Heathrow Havalimanı’nda British Airways’in 830 koltuk kapasiteli business class salonunda yer bulmak bazen sorun olabiliyor. Ancak lezzetli yemekler, internet bağlantısı ve her şeyden önemlisi masaj yaptırabileceğiniz Spa hizmetleri burada da yolculuk öncesi dakikaları keyfe dönüştürüyor.

        İran’dan havacılık notları

        İran’a Türk Hava Yolları (THY) geldikten sonra iç hatlarda birkaç noktaya İran Air başta olmak üzere Aseman Airlines gibi özel hava yollarıyla uçtum. İran Air biletim vardı, ancak malum hadise gözaltı başıma gelince İsfahan’a 6 saat sonra Aseman Airlines’in Fokker 100 model uçağıyla keyifli bir uçuş yaptım.

        İran’da terminaller çok renkli. Her taraf tablolarla donatılmış. Özellikle iç turizm İran’da çok hareketli. Ancak İran’daki terminallerde de tuvaletlerin sorun olduğunu, hem yetersiz hem de yoğunluk sebebiyle temiz olmadığını söyleyebilirim. Havayolu çalışanları arasında ise erkekler kadınlar kadar titiz değiller. Kıyafetleri uyumsuz olduğu kadar, İranlı erkeklerin kirli sakallı tutumları biraz düşündürücü. En başından uyumsuz ve ütüsüz kıyafetlerle özensizlik görüntüsü veriyor. Ancak İran düşündüğümden çok ötede bir İran. Havacılık sektöründe ciddi sıkıntıları olduğunu sanıyordum. Fakat buldukları ilginç formüllerle biraz pahalı da olsa tüm Batılı üreticilerin uçaklarını kullanabiliyorlar.

        Amerika’nın bunlarla baş etmesi zor. Belki de işlerine geliyordur. Meydanlarda BM ve Amerika’nın ambargolarına rağmen Boeing, Airbus gibi üreticilerin çeşitli modellerini görmek mümkün. Görebildiğim kadarıyla oldukça da iyi işletiyorlar. Uçaklar temiz, kabin memurları oldukça mahir, hizmette kusur etmiyorlar. En azından kadın ve erkek kabin memurlarında somurtkanlık yok. Uçak içindeki ikramlara şaşırmadım desem yalan olur. Leziz, sunumu güzel ve gönül rahatlığıyla yenilebilecek hijyenle sunuluyor. Dış hatlar için kullanılan İmam Humeyni ve iç hatlara tahsis edilmiş Mehrabad havalimanlarında gördüğüm manzaralar şaşırttı. Mesela İran Air’de ait iki adet Boeing 747 kargo uçağını park pozisyonunda görünce halen daha THY filosunda bu uçakların yolcu ve kargo versiyonunun olmadığı aklıma geldi. Şimdilik kısa bir notla yetinin, dönünce çok anlatacaklarım var…

        gsimsek@htgazete.com.tr

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa