Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Putin ile kucaklaşan Almanya eski Başbakanı, Putin, Gerhard Schröder

        Almanya'daki doğum günü kutlamasına katılamayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğum gününü gecikmeli bir biçimde çok samimi bir şekilde kucaklaşarak kutlayan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder günlerdir süren eleştirilere yanıt vererek kendini savundu. Die Welt am Sonntag Gazetesi ile İsviçre'de yayınlanan Sonntags Blick adlı gazetede yayınlanan bir söyleşide Schröder, "Saklayacak hiçbir şeyim yok. Ayrıca Rus Devlet Başkanı da personanongrata (istenmeyen adam) değildir." dedi.

        Schröder, Putin ile kucaklaşmasının basına yansımasından sonra "tamamen sorumsuz", "tehlikeli" gibi nitelemelerle sert bir şekilde eleştirilmişti. Eleştiriler sadece karşıtlarından değil, mensubu bulunduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) sıralarından da geldi. Schröder'e yönelik eleştirilerin dozu, aynı günlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileriyle birlikte Alman askerlerin de Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından kaçırılması nedeniyle çok yüksek oldu. Almanya ile Rusya arasındaki diplomatik gerilim, gözlemcilerle Alman askerlerin serbest bırakılması üzerine rahatladı.

        Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmenin kendisini sevindirdiğini, çünkü o görüşmede kaçırma olayını da konuştuklarını açıkladı. Putin ile görüşmesinin netice verdiğini de sözlerine ekleyen Schröder, görüşmenin "dostane ancak ciddi bir atmosferde geçtiğini" anlattı.

        Doğum gününün St.Petersburg'ta kutlandığı tarihin, direktörlüğünü yaptığı Kuzey Akım Şirketi (NordStream Şirketi) tarafından geçen yılın sonbahar mevsiminde belirlendiğini dile getiren Gerhard Schröder, Ukrayna'da yaşananları, Kırım'ın ilhakını hiçe sayarak kutlama yaptığına yönelik eleştirileri ise geri çevirdi. "Doğum günü resepsiyonunu iptal etmeyi bir saniye bile düşünmedim." diyen SPD'li politikacı, Putin ile kucaklaşmaktan onur duyduğunu söyledi ve "Gizlenecek hiçbir şeyim yok. Eleştiriler karşısında eğilip bükülmeyeceğim. Vladimir Putin'i tanıdığımdan beri, ki 14 yıldır tanışırız, birbirimizi böyle selamlarız. Bu durum zor zamanlarda da değişmeyecektir." şeklinde konuştu.

        BATI'YI UYARDI

        Söz konusu söyleşide Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya ile birlikte Batı Dünyası'nı Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya daha fazla yaptırımda bulunmaktan kaçınmaya çağırırken, yaptırımda bulunmak yerine Rusya'nın güvenlik menfaatlerinin dikkate alınmasını, Amerika'nın "daha fazla yaptırım" taleplerine karşı çıkılmasını tavsiye etti.

        Almanya'nın Rusya için merkezi bir önem taşıdığını ifade eden Schröder, "Biz Rusya için Avrupa'da en önemli partneriz. Sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da en önemli partneriz. Bu nedenle Almanya'nın oynadığı rol büyük önem taşıyor." açıklamasını yaptı.

        Schröder, Ukrayna'nın geçici hükümetine de seslendi ve ülkenin doğusundaki şiddete son vermeye çağırdı. "Ukrayna hükümeti soruna barışçıl bir çözüm bulabilmek için her fırsatı değerlendirmelidir. Bunu yapmazsa sorumsuz davranmış olur." diyen Almanya eski başbakanı, "Barışçı çözümün anahtarı sadece Moskova'da değil aynı zamanda Brüksel'de, Washington'da ve Berlin'de bulunuyor." diye konuştu.

        Gerhard Schröder, Almanya'nın 7.Başbakanı olarak 1998 ile 2005 yılları arasında görev yaptı.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa