Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'nin başı dertte GALERİ

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        2014'te Afganistan'daki askerlerini çekmeyi amaçlayan ABD yönetiminin planları, yaşanan son gelişmelerden sonra sekteye uğrayabilir.

        İlk olarak, 3 hafta önce NATO'nun Begram üssünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması sonrasında Afganistan çapında büyük protesto gösterileri yapılmıştı. 30 kişinin öldüğü bu eylemler tam yatışmışken dün Kandahar'dan gelen haber tansiyonu yeniden yükseltti. Bir ABD askeri, bağlı bulunduğu üsten ayrılarak, yakındaki bir köye baskın düzenledi ve dokuzu çocuk 16 sivili öldürdü.

        ABD ALARMDA

        Bu saldırı sonrasında ABD alarma geçti. Kabil'deki büyükelçilikten yapılan açıklamada, ülkedeki ABD vatandaşları olası saldırılar konusunda uyarıldı.

        TALİBAN'DAN İNTİKAM YEMİNİ

        Bu uyarının hemen ardından Taliban, intikam alacağı tehdidinde bulundu. Örgüt, internet sitesinde yayımladığı açıklamada "Amerikan vahşilerinin kanlı ve insanlık dışı bir suç işlediğini" belirtti. Taliban, Kur'an-ı Kerim yakılmasının ardından misilleme saldırıları düzenlemişti.

        STRATEJİK ANLAŞMA ZORA GİRDİ

        Kandahar'daki saldırı ABD yönetiminin, ülkedeki bazı hapishanelerin Afgan yönetimine devri konusunda imzaladığı anlaşmanın hemen ardından geliyor. Ancak bu saldırının asıl olarak iki ülke arasında imzalanması beklenen stratejik anlaşmayı sekte vurmasından endişe ediliyor. 2014'te askerin ülkeden ayrılması sonrasında, ABD ve Afgan yönetimleri arasındaki ilişkiler, bu anlaşma çerçevesinde şekillenecek. Reuters haber ajansına konuşan bir Afgan yetkili, saldırı ile anlaşmanın imzalanmasının ertelenebileceğini söyledi. ABD ve Afgan yönetimi bir yıldan beri anlaşma konusunda müzkere ediyor.

        ÖNCE ÖLDÜRDÜ SONRA YAKTI

        Öte yandan, dünkü saldırını detayları da ortya çıkmaya başladı. The New York Times gazetesi, askerin çavuş olduğunu ve saldırıyı gerçekleştirmek için, üsten ayrıldıktan sonra bir buçuk kilometreden uzun bir mesafeyi katettiğini yazdı. Olayın yaşandığı yerdeki köylülere dayanarak, askerin üç evi bastığı ve öldürdüğü 16 kişiden 11'in cesedini toplayarak ateşe verdiği belirtildi. Öldürülenler arasında yaşları 6'dan küçük 4 de çocuk vardı.

        AFGANLAR NATO'YA İNANMIYOR

        NATO, saldırının cinnet geçiren bir asker tarafından işlendiğini ve askerin gözaltına alındığını duyurmuştu ancak Afganlar böyle bir saldırının tek bir asker tarafından gerçekleştirildiğine inanmıyor.

        OBAMA: ÜZGÜNÜZ

        Olay sonrasında ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi telefonla arayarak, bir Amerikan askerinin 16 sivil Afgan'ı öldürmesinden dolayı büyük üzüntü ve acı duyduğunu iletti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Afganistan halkına başsağlığı dilediği ve yönetiminin bu katliamda sorumluluğu olan herkesin en kısa sürede hesap vermesi konusunda gerekeni yapacağını belirttiği kaydedildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa