Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ resmen tarih oldu

        Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusundaki eşcinsel askerlerin, cinsel eğilimlerini saklamalarına yol açan “Don’t ask, Don’t tell” (Ne sen sor ne ben söyleyeyim) adlı yasa, yürürlükten tamamen kaldırıldı. Artık ABD ordusunda eşcinsel askerler de kimliğini gizlemeden görev alabilecek.

        Başkan Bill Clinton yönetimi tarafından 1993’te yasalaşan “Don’t ask, Don’t tell” kanunu, ordu mesnuplarına cinsel tercihlerinin sorulmasını yasaklıyor ve eşcinsel olduğu tespit edilenlerin orduda görev yapması engelleniyordu.

        Sivil hakları koruma örgütlerine göre, 14 bin civarında kadın ve erkek asker, yasa yüzünden ordudan uzaklaştırıldı.

        Onlardan biri de, 1944 yılında eşçinsel olduğunu açıklamasyla ordudan atılan Melwin Dwork. Şimdi 89 yaşındaki Dwork, yetkililer tarafından kendisine verilen evrakta, “hoş karşılanmayan” kişi olarak tanımlandığını anlatıyor.

        Euronews'in haberine göre; hiçbir zaman eşcinsel olduğunu saklamadığını söyleyen Dwork, yasanın tarihe karışmasından oldukça memmun.

        ABD Başkanı Barack Obama da seçim öncesi vaatleri arasında bulunan yasanın kaldırılması için büyük çaba gösterdi. Yasanın, geçen sene Amerikan Senatosu tarafından yapılan oylama ile yürürlükten kaldırılmasına karar verilmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa