Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB Komisyonu'ndan Türkiye ile ilgili flaş açıklama

        AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'ye AB kapılarının kapanmasının ağır bir dış politika hatası olacağını bildirdi.

        Juncker, Alman Birinci Kanalı ARD'ye yaptığı değerlendirmede, halihazırdaki duruma göre Türkiye'nin AB'ye üye olmayacağını iddia etti. Juncker, ayrıca idam cezasının gelmesi durumunda bunu müzakerelerin sonlandırılması anlamına geleceği uyarısında bulundu.

        Komisyon Başkanı, şu anki durumda ne olursa olsun AB'nin, Türkiye'yi üyeliğe almayacağı mesajı vermesinin ağır bir dış politika hatası olacağını vurguladı.

        "Avusturya'nın Türkiye ile müzakereler durdurulsun" çağrısından farklı düşündüğünü belirten Juncker, ''Türkiye ile müzakerelerin tek taraflı olarak sona erdirilmesinin yararlı olacağını düşünmüyorum. Bu böyle olmaz. Müzakerelerin durdurulması için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle karar almalı. Ben şu anda üye ülkelerde böyle bir birliktelik görmüyorum.'' dedi.

        Juncker müzakerelerin seyri konusunda her şeyin olabileceğini belki de Türkiye'nin, müzakereler sonucuna göre AB üyesi olup olmamayı yeniden değerlendirebileceğine işaret etti.

        AB Komisyon Başkanı Juncker, AB üyeliği için koşulların belli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        ''İnsan hakları veya Terörle Mücadele Yasası konusundaki duruşumuzdan uzaklaşamayız. Terörle Mücadele Yasası gazetecilerin, akademisyenlerin ve diğerlerinin hapse atılması konusunda istismar edilemez. Bu bizimle böyle olmaz.''

        TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİN DURDURULMASI TALEBİ

        Avusturya Başbakanı Christian Kern, son açıklamasında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması gerektiğini savunmuştu.

        Kern, Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin "diplomatik bir hayal" olduğunu belirterek, "Üyeliğin gerçekleşmesi için demokratik standartların yeterli olmayacağını biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

        Kern, konuyu 16 Eylül'deki AB Zirvesi'nde tartışmaya açacağını belirtirken, ancak Türkiye'nin güvenlik ve uyum politikaları açısından önemli bir ortak olduğunu da dile getirmişti. IŞİD'le mücadelede de Türkiye'nin önem taşıdığına dikkat çeken Kern, AB'nin Ankara'daki hükümetin öfkesinden korkmaması gerektiğini söyledi. Kern daha önceden de, Türkiye'nin AB'ye katkılarının yadsınamayacağını ancak AB olmazsa Türk ekonomisinin iflasa sürükleneceğini iddia etmişti.

        Avusturya Başbakanı'ndan önce de Almanya'nın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrman (CSU), Bavyera hükümetinin ortak görüşünün AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin sonlandırılması yönünde olduğunu söylemişti. Herrman, Türkiye'de demokratik değerlerin ayaklar altına alındığını belirterek, böyle bir ülkenin asla AB üyesi olamayacağı eleştirisini getirmişti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa