Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Yunan halkına ihanet ettik'

        GAZETE HABERTÜRK

        YUNANISTAN’da SYRIZA hareketinin ömrü kısa oldu. Ülkenin 300 milyar doları bulan dış borcunu ödememe vaadiyle iktidara gelen Aleksis Tsipras hükümeti, önceki gün istifa etti. İstifanın ardından SYRIZA hareketinin en solunda yer aldığı belirtilen 25 milletvekilinin yeni bir parti kurmak için partiden ayrıldığı bildirildi.

        Ülke en kısa sürede genel seçime gidecek. Seçim tarihi henüz netleşmedi. Seçim yasalarına göre genel seçimler en erken 20 Eylül’de gerçekleşebilecek. Yunanistan yasaları, seçime kadar yeni bir hükümet kurulması için arayışların devam etmesini zorunlu kılıyor.

        Bu nedenle dün anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi Lideri Vangelis Meimarakis, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile görüşüp hükümeti kurma yetkisi aldı. Ancak Meimarakis’in bir koalisyon hükümeti kurma olasılığı düşük gürülüyor. Yeni Demokrasi Partisi’nin azınlık hükümeti kurup ülkeyi erken genel seçime götürebileceği belirtiliyor.

        Yunanistan yasaları, seçime kadar ülkenin Anayasa Mahkemesi tarafından yönetilmesine de imkân tanıyor. Bu durumda Tsipras’ın politikalarına karşı çıkmasıyla tanınan Anayasa Mahkemesi Başbakanı Vassiliki Thannon Christopolu ülkenin başbakanı olacak. Fransız Nouvel Observateur Dergisi’ne konuşan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Tsipras hükümetinin ülkeye borç veren ülkelerle anlaşmaya gitmesinin “referandumda ‘Hayır’ oyu veren halkın yüzde 62’sine ihanet” olduğunu söyledi. Varufakis, “Bu anlaşma ile halk kenara itilmiş ve aldatılmıştır” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa