Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Dr. Şirin Seçkin: Korona 5 yıldan önce bitmeyecek
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Pandemide ikinci yıl geride kalırken ortaya çıkan Omicron varyantı tüm dünyada vaka sayılarını rekor seviyelere çıkardı. Son zamanlarda ise hem koronavirüsü hem de influenzayı aynı anda geçiren vakalar gündeme geliyor. Bu durumu nitelemek için kullanılan ‘flurona’ kavramının İsrail basını tarafından ortaya atıldığını ifade eden Dr. Şirin Seçkin “İki virüse de aynı anda yakalananların durumunun ağır olup olmaması, bu kişilerin aşılı olup olmamalarıyla çok bağlantılı” dedi. Seçkin şu anda dünyada baskın varyantın %95 oranında Omicron olduğunu da belirtti.

        AYNI ANDA İKİ VİRÜS TEHLİKELİ Mİ?

        Kasım ayında ortaya çıkan Omicron varyantı dünya çapında hızla yayılmaya devam ederken, diğer mevsimsel virüslerin de yaygınlaşması dolayısıyla bazen iki virüs de aynı anda görülebiliyor. Bu durumu nitelemek için kullanılan 'flurona' kavramının İsrail basını tarafından ortaya atıldığını ve böyle bir tanımın olmadığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin konuyla ilgili merak edilenleri haberturk.com'a anlattı.

        REKLAM

        Dr. Seçkin "Korona ve Influenza iki ayrı virüs ve aynı kişiyi enfekte etseler bile birbirlerini başka bir şeye dönüştürme ihtimalleri yok. Bu yeni ve korkunç bir durum değil" dedi. Dr. Şirin Seçkin “İki virüse de aynı anda yakalananların durumunun ağır seyredip seyretmemesi, bu kişilerin kronik hastalık ya da yaş gibi kişisel durumlarıyla ve aşılı olup olmamalarıyla çok bağlantılı” şeklinde konuştu.

        EVDE BAKIM NASIL?

        Hem Influenza hem de Koronavirüste evde bakımın aynı olduğunu belirten Dr. Şirin Seçkin "Bizim için öncelik; hastanın yeterli miktarda sıvı alması ve özellikle çocuklarda dik yatırarak ya da burun spreyi gibi desteklerle rahat nefes alması" dedi. Dr. Seçkin iki virüsün de sinüzit ve orta kulak yolu enfeksiyonu yapabildiğini belirterek "Eğer çocuğun ateşi varsa, başı ve kulağı ağrıyorsa antibiyotik gerekebilir. Aksi halde duyma kaybına yol açabilir" şeklinde konuştu.

        OMICRON ŞUBAT'TA PİK YAPACAK

        Omicron varyantı ile ilgili 'hafif seyrediyor' ve 'pandemiyi bitirecek varyant olabilir' söylemlerinin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Dr. Seçkin "Dünya nüfusunun yüzde 50'si aşılandı ve aşılı olanlar Omicron'u üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçiriyor. Acaba istatistiklere bu da mı karışıyor belli değil. Aslında Omicron aşısızlarda tehlikeli ve ciddi bir enfeksiyon" dedi. Dr. Seçkin aşılanma oranlarının hızla artırılması gerektiğini belirtti.

        5 YILDAN ÖNCE BİTMEYECEK

        'Pandemiyi bitirecek varyant olabilir' söylemi için de çok erken olduğunu ifade eden Dr. Şirin Seçkin "Bu yalnızca bir varsayım. Şu ana kadar bunu ispatlayacak bir veri yok. Bir virüsün nasıl davranacağını, nasıl bir varyanta dönüşeceğini öngöremiyoruz" şeklinde konuştu.

        Omicron varyantının asıl şubat ayında pik yapmasının beklendiğini söyleyen Dr. Seçkin "Tahminler koronavirüs pandemisinin hayatımızdan beş yıldan önce gitmeyeceği yönünde" dedi. Seçkin şu anda dünyada baskın varyantın yüzde 95 oranında Omicron olduğunu da belirtti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa