Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika: İstanbul'da 4 ülkenin katıldığı İdlib zirvesi sona erdi

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın evsahipliğinde 14.00 sularında Dolmabahçe Sarayı çalışma ofisinde düzenlenen toplantı sona erdi.

        İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

        Kritik zirvenin ardından İbrahim Kalın açıklama taptı.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'daki İdlib Zirvesi'ne ilişkin, "Herkesin ortak kanaati çözümün askeri değil siyasi olması gerektiği." dedi.

        Kalın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

        "İdlib, hassasiyetini korumaya devam ediyor. Bu konuda zaten bir mutabakat söz konusu. Özellikle İdlib'e yapılacak bir saldırının sonuçlarının çok ağır olacağı, hem insani krizlere yol açacağı hem yeni bir göç dalgasına sebep olacağı hem de devam etmekte olan siyasi süreçleri dinamitleyeceğine dair genel bir mutabakat var. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Soçi'ye yapacağı ziyaret, sonrasındaki girişimler büyük önem arz ediyor. Beklentimiz tabii ki İdlib'te mevcut statünün şu haliyle korunması. Sivillerin korunması bir insani krizin çıkmaması."

        "SİVİLLERİN VE MUHALİFLERİN HEDEF HALİNE GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"

        Kalın, "Oradan neşet edebilecek muhtemel güvenlik risklerini ortadan kaldırma konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır ama bu gerekçeyle İdlib'in bombalanması, İdlib'de sivillerin ve muhaliflerin hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Bunun yaratacağı sonuçları hepimiz biliyoruz." diye konuştu.

        Toplantıda Almanya'yı Başbakanı Angela Merkel'in ulusal güvenlik danışmanı Jan Hecker, Fransa'yı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un diplomasi başdanışmanı Philippe Etienne ve Rusya'yı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başdanışmanı Yuri Ushakov temsil ediyor.

        Temsilcilerin yanı sıra dört ülkeden teknik uzmanların da katıldığı toplantının ana gündemini, planlanan liderler zirvesine hazırlıklar oluşturuyor.

        Hazırlıklar çerçevesinde başta İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkesin ve sivillerin korunması çabalarının da ele alınması bekleniyor.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin duyurusunu, 29 Temmuz'da Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki BRICS Zirvesi sırasında yapmıştı. Zirve tarihi için ilk olarak 7 Eylül zikredilmiş, ancak o tarihte Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin katılımıyla Suriye konulu zirvelerin üçüncüsü gerçekleştirilmişti.

        Bugün bir araya gelen heyetlerin, zirvenin tarihini de kararlaştırması planlanıyor.

        Kalın, toplantıya ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, "Amaç tabii ki Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları eş güdüm içerisinde ele almak. Bu mekanizmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Zira bu ülkeler, hem bölge hem Ortadoğu konuları, güvenlik, terörle mücadele, Suriye ve diğer konularda zaten ikili, üçlü, dörtlü formatlarda sürekli temas halinde olan ülkeler. Bunun somut neticeler çıkartacağına inanıyoruz. Aslında İdlib'de yaşanan sıcak gelişmeleri de dikkate aldığınızda belki bu toplantının ve zirvenin önemi biraz daha artmış olacak. Çünkü bu meselenin bütün yükünü, ağırlığını Türkiye'nin omuzlarına bırakıp kenara çekilmek adil bir tutum olmaz, çözüm de üretmez." ifadelerini kullanmıştı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa