Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi Filistin mücadelesinin simgesi oldu

        Filistinlilerin, İsrail'in sekiz Filistinli aileyi tahliye etmesine ve mülklerine Yahudi yerleşimcilerin taşınmasına izin vermesini engellemeye çalıştığı Doğu Kudüs’ün küçük mahallesi Şeyh Cerrah’ta, İsrail polisinin mahalledeki kötü kokulu bir sıvıyı defalarca ateşlediği biliniyor.

        Polisin defalarca ateşlediği kötü kokulu sıvı şimdi Şeyh Cerrah Mahallesi’nin her tarafına yayılmış durumda. Bugün Filistinli yerleşimcileri bu mahalleden çıkartmak için yürütülen yıldırma politikasının arkasındaki temel nedenleri incelemek gerekiyor.

        ŞEYH CERRAH MAHALLESİ

        Eski Şehir Şam Kapısı’ndan yaklaşık 500 metre uzaklıkta olan Şeyh Cerrah Mahallesi ismini, 1187’de Kudüs’ü Haçlı işgalinden kurtaran Selahaddin Eyyubi’den almış.

        REKLAM

        Ağaçlarla çevrili mahalle kumtaşı evler, yabancı konsolosluklar ve çevresinde lüks otellerden oluşan bir görünüme sahip.

        Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin oturduğu bu bölgedeki Filistinlilere ait mülkleri, dini, siyasi ve de düşük maliyetli konut nedenleriyle el koymaya çalışıyor.

        İsrail’in Filistinli yerleşimcileri mülksüzleştirme politikası, aynı zamanda hukuksal zeminin işlemediği ve İsrail’in kurumları aracılığıyla 1948’den öncesine yönelik hukuksal kılıfın işletilmesini kapsıyor. İsrail geriye dönük olarak Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki mülklerin Yahudi yerleşimcilere ve Yahudi derneklere ait olduğunu iddia ediyor.

        Filistinli yerleşimcileri yıldırma politikalarıyla tehdit, aldatma, sahte belge ve aracı kurumların vasıtasıyla bölgede Filistinlilere ait mülklerin devri isteniyor.

        ‘‘Kutsal Havza’’ olarak da bilinen ve dindar Yahudiler tarafından bir baş rahibin mezarı olarak görülen yer dahil tüm Kudüs başkent olarak görülüyor.

        REKLAM

        Stratejik konuma sahip bölgede İsrail, yeni yerleşim yerleri kurmaya ve bu bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalışıyor.

        Son yıllarda bölgedeki lüks oteller ve rezidans inşaları da bu değişim çabasının göstergelerinden biri.

        Bilindiği gibi, Arap-İsrail Savaşları olarak bilinen 1967 yılında İsrail, Eski Şehir ve Doğu Kudüs'ün geri kalanını ve bitişiğindeki Batı Şeria'yı ele geçirdi.

        Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki evlerin çoğunda Filistinli yerleşimciler yaşıyor ancak İsrailli yerleşimciler, Filistin’de İngiliz mandası döneminin sona ermesini izleyen boşluk sürecinde bu bölgedeki bazı mülklere taşındı.

        Yaşanan süreçte Filistin yerleşimcilerin en temel hakkı olan mülkiyet hakları ve güvenliği hiçe sayılıyor.

        Rami Ayyub, Zainah El-haroun, Stephen Farrell'in Reuters haberinden yararlanılarak yazılmıştır.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa