Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'da konuştu- Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Türkiye Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan, ilk büyükelçilik açan ülkedir. Özbekistan'da ilk başkonsolosluk açan ülke de Türkiye'de. Semerkant başkonsolosluğumuz 1 yıldır hizmet veriyor. İlişkilerimizin temelinde ortak tarih, dil, inanç ve kültürel bağlarımız bulunuyor. 1 asır önce milletimiz Anadolu'da istiklal harbini verirken Özbek kardeşlerimiz de burada bizim için dua ediyor, kahramanlık şiirleri yazıyordu.

        Az önce başarıyla tamamladığımız yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizin ikinci toplantısını maziden atiye uzanan yolculuğumuzda yeni bir adım olarak görüyoruz. Görüşmelerimiz neticesinde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Geçtiğimiz sene yüzde 72'ye yakın artışla 3.6 milyar doları ticaret hacmimiz aştı. En kısa sürede 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız diyoruz.

        REKLAM

        Bilahare atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız. Bugün imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması sayesinde daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bugün 10 anlaşma imzalandı. Türkiye-Özbekistan arasındaki süreç çok daha güçlü şekilde ilerleyecektir.

        "TURİZMDE REKOR KIRDIK"

        Türk şirketlerinin yatırımları Özbekistan'da 1,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Şirketlerimiz Özbekistan'ın 2022-2026 kalkınma stratejisi hedeflerine ulaşmaya katkıya hazırdır. Yatırımcılarımıza duydukları güvenden dolayı sayın Cumhurbaşkanınıza huzurlarınızda şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

        Turizm alanında geçtiğimiz sene rekor kırarak 270 binden fazla Özbek kardeşimizi Türkiye'de misafir ettik. Bu hedefi 500 bine çıkarmamız mümkündür. Destinasyonlarımız güçlüdür. Karşılıklı olarak paket turizminde ileri hedefleri yakalayabiliriz.

        "TÜRK-ÖZBEK ÜNİVERSİTESİ KURACAĞIZ"

        Savunma sanayinde bugün imzaları attık ve bu imzalarla birlikte de savunma sanayinde imkanlarımızı, imkanlarınızla paylaşmaya hazırız. Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarılar da ortadadır. Ulaştırma, enerji, sağlık, eğitim, kültürde geniş bir alanda iş birliğimizi daha da geliştirmek konusunda mutabıkız.

        Türk-Özbekistan Üniversitesi'nin kurulmasını karşılıklı olarak kardeşimle çok çok önemsiyoruz. İlgili arkadaşlarımızı görevlendirdik. Yarın da şu andaki hazır üniversite binasını görecekler ve süratle de adımları atacağız. Özbekistan'da 50 milyon dolara yaklaşan TİKA aracılığıyla kalkınmada kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanıyla imzaladığımız ortak bildiri önümüzdeki dönem için yol haritası teşkil edecektir.

        Uluslararası platformlarda dayanışma bölgesel meselelerimizde yakın temasımızı sürdürmede irademizi teyit ettik. Özellikle beslendiğimiz kaynaklar aynı. Bölgemizin ve dünyamızın gündemini meşgul eden konuları ve gelişmeleri aramızda değerlendirdik. 2020 senesinde Türk dünyasının kültür başkenti olan kadim İve şehrini yarın ziyaret etmekten büyük heyecan duyuyorum."

        MİRZİYOYEV: KAPILARIMIZ TÜRK KARDEŞLERİMİZ İÇİN HER ZAMAN AÇIK

        Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkesinin kapılarının tüm Türk kardeşleri için her zaman açık olduğunu belirtti.

        Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kök Sarayı'nda anlaşmaların imza töreni sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

        Ziyareti "tarihi bir görüşme" olarak nitelendiren Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyareti kapsamında düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısının başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti.

        Mirziyoyev, "Günümüzde Türkiye, büyük başarılar elde ederek uluslararası arenada öncü ülkeler arasında layık bir şekilde yer alıyor. Türk halkının yakın dostu olarak bizler, Türkiye’nin elde etmekte olduğu bu başarılarından çok mutlu oluyoruz." dedi.

        İki ülkenin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesiştiği bölgelerde yer aldığına işaret eden Mirziyoyev, "Günümüzde, Türk kardeşlerimiz bizden bin kilometrelerce uzakta yaşıyor olsalar da bizlerin dilimiz ve kalbimiz çok yakın. Bizlerin tarihi köklerimiz bir, günümüzdeki arzu-isteklerimiz de aynı." ifadesini kullandı.

        Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke arasındaki ezeli yakınlık ve dostluk ilişkilerini yeni içerikle zenginleştirerek yüksek düzeye çıkarmaya çaba gösterdiklerini vurguladı.

        Konseyin ikinci toplantısının ikili ilişkilerde yeni sayfa açacağına inandığını vurgulayan Mirziyoyev, bu görüşmelerde ikili iş birliğinin durumuna ilişkin detaylıca fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

        Mirziyoyev, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerimizin günümüzdeki yüksek düzeyinden yola çıkarak ilişkilerimizin geniş kapsamlı stratejik ortaklık statüsüne yükseltilmesi konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.

        Görüşmelerde siyasi, parlamentolar arası, ticari-ekonomik, yatırım, taşımacılık, tekstil, enerji, tarım, sağlık, kültürel-insani alanları içeren bir dizi konuları detaylı olarak ele aldıklarını kaydeden Mirziyoyev, bunların daha da geliştirilmesine yönelik yeni mutabakatlara vardıklarını vurguladı.

        TAŞKENT VE SEMERKANT'TA TÜRK KÜLTÜR GÜNLERİ DÜZENLENECEK

        Mirziyoyev, Türk tarafı ile kamu özel ortaklığı mekanizmasının uygulanması, bilim, eğitim, sanayi, sinemacılık, turizm ve enformasyon alanlarındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi konusunda anlaştıklarını belirtti.

        Özbekistan’da her geçen yıl Türk dili ve kültürüne olan ilgi giderek arttığını hatırlatan Mirziyoyev, ülkedeki üniversitelerde Türkoloji fakültelerinin bulunduğunu ve binden fazla Özbek öğrencinin Türk dili ve edebiyatı branşında eğitim aldığını bildirdi.

        Mirziyoyev, geçen sene Türkiye’de Özbekistan kültür günlerinin başarılı gerçekleştirildiğini, bu yıl ise Taşkent ve Semerkant şehirlerinde Türkiye Kültür Günlerini düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

        İmzaladıkları Ortak Bildiri ve Tercihli Ticaret anlaşması ve diğer anlaşmaların karşılıklı menfaatlere dayalı iş birliğinin daha da geliştirilmesi için sağlam bir hukuki altyapı oluşturacağını vurgulayan Mirziyoyev, "Konsey kapsamında varılan tüm mutabakatların tam olarak hayata geçirilmesi için ayrı bir ortak yol haritası hazırlayacağız." dedi.

        Mirziyoyev, bu ziyaretin iş birliğinin geliştirilmesi için yeni ve yüksek imkanlar sunacağını vurgulayarak "Ata yurdunuzun kapıları siz ekselansları ve tüm Türk kardeşlerimiz için her zaman açıktır." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa