Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü tekrar sinemada

        Türk edebiyatının unutulmaz kahramanı, ‘hayırsever, iyi hırsız’ Cingöz Recai yeniden beyazperdede. Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Meryem Uzerli ve Haluk Bilginer’in oynadığı ‘Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü’nü Onur Ünlü yönetti. Cingöz Recai filmini Mehmet Açar, HT Magazin'deki köşesinde yorumladı.

        Peyami Safa, düşünsel yanı ağır basan romanlarıyla tanınır. Server Bedi adıyla yazdığı ‘Cingöz Recai’ serisi ise kolay okunur polisiyelerden oluşur. 1954’te Metin Erksan’ın çektiği ‘Cingöz Recai’, kara film atmosferinden izler taşır. Boğaz’daki evinde sevgilisiyle yaşayan Cingöz (Turan Seyfioğlu) kılıktan kılığa girerek uyuşturucu tacirlerinin peşinde koşar. Safa Önal’ın 1969 yapımı ‘Cingöz Recai’siyse eğlenceli, renkli bir avantür filmidir. Ayhan Işık, Turan Seyfioğlu’na göre daha konuşkan, belagatli, güler yüzlü, muzip bir Cingöz’dür.

        REKLAM

        Kenan İmirzalıoğlu da muziplik, özgüven ve karizma konusunda Ayhan Işık’ı takip ediyor. Ama onun Cingöz’ü daha sert ve duygusal. Duygusallık, ‘kişisel’likten ileri geliyor. Son yıllarda James Bond ve süper kahramanlar dahil benzer serilerde kişisel meseleler öne çıkarılıyor. Senaryo yazarları Pınar Bulut ve Kerem Deren de kısmen bu eğilimi takip etmişler. Cingöz’ün asıl amacı, yıllardır peşinde olduğu Hayalet’i yakalamak. Ama kahramanların geçmişindeki acılara, kişisel meselelerine odaklanan bu filmlerdeki o karanlık tonu kullanmamışlar. ‘Cingöz Recai’ aydınlık, renkli, hafif ve eğlenceli.

        Yönetmen Onur Ünlü’nün eksantrik karakterler, matrak diyaloglar ve muhtelif tuhaflıklarla öne çıkan tarzını boşuna aramayın... Prodüksiyon kalitesi, kostümleri, montajı, hava çekimleri, pek susmayan müziği ve hareketli kamerasıyla günümüz Hollywood tarzına yakın bir film bu... Ama ilk bölümdeki otomobil takibi sahnesinde Onur Ünlü’nün Amerikan tarzından uzak bir sahne çektiğini belirtelim. Aksiyon tutkunları yeterince çarpıcı, gürültülü, masraflı ve tahripkâr bulmayabilir ama benzer sahnelerin hep aynı mantıkla hazırlanıp çekildiği günümüzde mütevazı ve farklı şeyler denenmesi kötü değil.

        BİR TELEVİZYON DİZİSİNİN PİLOT FİLMİ GİBİ

        Onur Ünlü’nün filme asıl katkısı, kaba komediden uzak duran mizah duygusu... Öte yandan, ‘Kibar Soyguncu’ (The Thomas Crown Affair-1968) gibi şık ve ferah mekânlarda geçen o eski usul soygun filmlerinin havasını bulmak da mümkün.

        REKLAM

        ‘Cingöz Recai’nin senaryosu teknik anlamda sorunsuz ilerlese de hikâyenin tatmin edici olduğu söylenemez. Cingöz’ün karşısında karakter olarak çok daha iyi işlenmiş tek bir rakip olmalıydı... Hayalet’in ‘oyun süresi’ çok kısa. Teknoloji dehası Eren’in (Fatih Artman) ‘asıl rakip’ olmadığı baştan belli. Recai dışında en iyi yazılmış karakter Mehmet Rıza (Haluk Bilginer) ama o da bir ‘rakip’ değil. Göze’nin (Meryem Uzerli) güçlü arzuları ve duygularıyla filme ağırlığını koyan bir karakter olduğunu düşünmüyorum. Sonlara doğru gelen milliyetçi mesaj bence zorlama... İyi oyuncular tarafından canlandırılan yan karakter bolluğuysa filmin lehine işlemiyor. ‘Cingöz Recai’ yan karakter ve aralarındaki çatışma, rekabet bolluğuyla bir TV dizisinin pilot filmi gibi...

        Öte yandan, herkesin düşük bütçeli, basit, kaba komedilerle seyirci toplamaya çalıştığı, anlatım ve prodüksiyon kalitesinin giderek gerilediği bir ortamda yapımcıların böylesine özenli popüler filmlere yatırım yapması kesinlikle takdire değer.

        Filmin notu: 5.5

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa