Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'den ABD ve Afganistan mesajları
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Vang, Afganistan'daki gelişmelere ve iki ülke ilişkilerine dair ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı.

        Vang, Afganistan'da yeni yönetimin siyasi yapıyı inşa etme sürecinde ABD'ye büyük işler düştüğünü vurgulayarak özellikle uluslararası toplumla birlikte hareket edilmesi, ekonomik ve insani yardımların sağlanmaya çalışılması gerektiğini kaydetti.

        Ülkede tüm tarafların Taliban ile iletişime geçerek aktif olarak yönlendirilmeleri gerektiğine işaret eden Vang, ABD'yi ise kurumlarının normal işleyişini sağlamak, sosyal güvenliği ve istikrarı sürdürmek, devalüasyonu ve fiyat artışlarını frenlemek ve bir an önce barışçıl yapılanmaya giden yola çıkmak için yeni yönetimin siyasi bir yapı inşa etmesine yardım etmeye çağırdı.

        Vang, bölgedeki gerçeklerin, Afganistan'daki savaşın terörist güçleri ortadan kaldırma hedefine ulaşmadığını kanıtladığını ifade ederek ABD ve NATO birliklerinin aceleyle geri çekilmesinin, Afganistan'daki çeşitli terör örgütlerinin yeniden canlanması için bir fırsat sağlayacağı konusunda uyardı.

        AA'nın haberine göre; ABD tarafının, Afganistan'ın egemenlik ve bağımsızlığına saygı duyması gerektiğini kaydeden Vang, çifte standart veya terörle "seçici mücadele" yerine, terörizmin kontrol edilmesine ve şiddetin durdurulmasına yardımcı olmak için pratik adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

        Vang, ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Afganistan'daki muhtemel adımlarına dair ise "BMGK, herhangi bir adım atacaksa, çatışmaları artırmak yerine hafifletmeye yardımcı olmalı ve Afganistan'daki durumun kargaşaya dönmek yerine sorunsuz bir şekilde çözülmesine yardımcı olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        ÇİN'İN ABD İLE İLİŞKİLERİNİ BU ÜLKENİN ÇİN'E KARŞI TUTUMU BELİRLEYECEK

        Vang, telefon görüşmesinde ABD'li mevkidaşına, Çin'e karşı tutumlarına göre ABD ile nasıl ilişki kuracaklarına karar vereceklerini işaret ederek, "Washington aynı zamanda Çin-ABD ilişkisini rayına oturtmak istiyorsa, Çin'e iftira atmayı ve Çin'in egemenliğini, güvenliğini ve çıkarlarını baltalamayı bırakmalı." dedi.

        Öte yandan Vang, ABD'yi yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine dair süreçleri siyasallaştırılmayı bırakmaya çağırdı.

        BLINKEN'DAN, ÇİN'İN AFGANİSTAN İLE İLGİLİ ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ YANITI

        Antony Blinken da mevkidaşı Vang'a, Çin'in Afganistan ile ilgili endişelerini anladıklarını ve saygı duyduklarını ifade etti.

        Blinken, BMGK'nin Taliban'dan, yabancı vatandaşların güvenli tahliyesi, Afgan halkının insani yardım almasını sağlaması konusunda dünyaya açık bir mesaj vermesini beklediğini ifade etti.

        ABD'li Bakan, bölgenin terörizmin kaynağı veya terörizme güvenli bir sığınak olamayacağını kaydetti.

        Blinken, ABD'nin Kovid-19'un kökeninin takibi konusunda herhangi bir ülkeyi suçlama niyetinde olmadığını ancak her iki ülkenin de gerekli bilgileri sağlama sorumluluğuna sahip olduğunu sözlerine ekledi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa